0

Р азположен на входа на Дарданелите, които свързват Егейско и Мраморно море, Чанаккале е един от най-европейски изглеждащите градове в Турция.

Това е място, където са се срещали лидери, командири, воини, художници, философи, изследователи и поети, които са от съществено значение за човечеството през цялата история. Може би най-голямата забележителност е дървеният кон, използван във филма "Троя" от 2004 г., вдъхновен от Троянската война. Бутафорният кон се намира в центъра на града като символ на древния град Троя днес. Привлича голямо внимание от местни и чуждестранни туристи.

Земи

Земите, където се е състояла легендарната Троянска война и кампанията при Дарданелите, са разположени от двете страни на пролива Дарданели, разделящ европейския континент и азиатския континент в града. Древният град Троя, известен с мястото на действие на Троянската война в епичните поеми "Илиада" и "Одисея" на Омир, се намира на запад от село Тевфикие в централния квартал на Чанаккале.

Смята се, че Троя, разположена на ръба на залив, където потоците Карамендерес (Скамендер) и Дюмрек достигат до Егейско море, е била много близо до морето в ранните години на заселване и постепенно е отпаднала от морето поради затлачването на Река Карамендерес. Градът, разрушен от войни и природни бедствия и възстановяван многократно, постепенно губи значението си и накрая е изоставен.

Цивилизация

Троя е важен град за разбирането на ранното развитие на европейската цивилизация. Градът е културно значим поради приноса си към Омировата Илиада и творческото изкуство. Най-старите селища в Троя, която има сложна и богата археологическа структура с десет различни градски слоя, принадлежащи към различни периоди, датират от 3000 г. пр.н.е. Тази уникална област, която е имала непрекъснато заселване до 500 г. сл. н. е., позволява на жителите на региона да контролират целия трафик, плаващ от Егейско море към Черно море.

В района на Троя, посещаван от археолози и пътешественици от 16-и век, се образува хълм, където се натрупват градските слоеве поради използването на кирпич като строителен материал в къщите. Най-великолепните мегаронови структури, предшественици на древни храмове, са били наблюдавани в Троя от 3000 г. пр.н.е. Освен това зидария от дялан камък е открита в Троя от 2500 г. пр.н.е., когато желязото все още не е било известно.

Музей

Музеят на Троя се намира на входа на древния град Троя. Разполага с 3000 m2 изложбена зала и 11 200 m2 затворена площ. В Музея на Троя животът и археологическата история на Троя и нейните култури, оставили своя отпечатък в района на Троада, който е останал в миналото с известната Илиада на Омир, се обясняват чрез артефактите от разкопките.

Посетителите следват история, разделена на седем теми: Археологията на района на Троада, Бронзовата епоха на Троя, Епосът на Илиада и Троянската война, Троада и Илион през античния период, Източните римски и османски периоди, История по археология и следите на Троя.

В циркулационната лента, която е входната зона на музея, науката за археологията, археологическите и археометричните методи за датиране, термини като "неолит, халколит, бронзова епоха, желязна епоха, могила, реставрация, консервация" са обяснени чрез диаграми, рисунки, текстове и интерактивни методи за ориентиране на посетителите преди текущите изложбени етажи. Посетителите могат да се изкачат до всеки изложбен етаж чрез рампата. Нишите на стените на рампата описват различни слоеве от Троя с надгробни плочи, големи скулптури и обширни снимки. Награден със „Специална награда за Европейски музей на годината за 2020 г.“, „Специална награда на Европейската музейна академия за 2020/2021 г.“ и „Награда за специално споменаване“ на 8th Museums in Short, този необикновен музей кани любителите на историята пътешественици в Чанаккале, за да открият магията на Троя.

Операция

Чанаккале и Гелиболу са известни в цял свят поради битката, която се е провела там в началото на Първата световна война. Галиполската операция се провежда на полуостров Галиполи между 17 февруари 1915 г. и 9 януари 1916 г. Силите на Антантата или съюзниците от Първата световна война - Великобритания, Франция и Русия - се стремят да отслабят Османската империя, като поемат контрола над турските проливи. Бойните полета сега са национален парк с военни гробове на турски, новозеландски и австралийски войници, множество паметници и артефакти, свързани с войната, и са регистрирани в предварителния списък на ЮНЕСКО за световно наследство през 2014 г. От Чанаккале до парка можете да стигнете с ферибот на всеки 30 минути.

Мост

Доскоро фериботът беше единственият начин за преминаване на Дарданелите. От 18 март 2022 година обаче целият пътнически поток вече минава през новопостроения мост „Чанаккале 1915“. Разположен на юг от градовете Лапсеки и Гелиболу, мостът пресича пролива на около 10 km на юг от Мраморно море. Мостът представлява централен елемент от автомагистралата Къналъ-Балъкесир, дълга 321 km и струваща $2,8 млрд., която ще съедини автомагистралите О-3 и O-7 в Източна Тракия с автомагистралата O-5 в Анадола. На платното има шест ленти за движение (по три във всяко направление) като част от автомагистралата, а също по две пешеходни пътеки от всяка страна, за обслужване. Таксата за преминаване (тол таксата) е определена на 200 турски лири.

Изложби, ебру и театър посрещат туристите на фестивал

Фестивалът Turkiye Culture Route, организиран от Министерството на културата и туризма, започна с фестивала Beyoglu Culture Route преди две години, за да допринесе за международната стойност на марката на страната. Фестивалите, които миналата година се разшириха с включващи събития в пет града - Чанаккале, Истанбул, Анкара, Коня и Диарбекир, тази година се провеждат в 11 града.

Повече от 4000 събития са планирани през 2023 г. с участието на близо 30 000 артисти в повече от 500 места на фестивалите в Невшехир, Трабзон, Ерзурум, Чанаккале, Газиантеп, Анкара, Коня, Диарбекир, Истанбул, Измир и Анталия. Фестивалът Turkiye Culture Route в Чанаккале се проведе между 9 и 17 септември. Фестивалът Troy Culture Route предлага уникални преживявания за всички жители на Чанаккале и всеки, който пресича Босфора със стотици събития, вариращи от изложби, концерти и семинари до опера, балет и театрални представления.

Съзерцаваме о. Лесбос от храма на Атина в Асос

Древният крайбрежен град Асос е другото културно наследство на Чанаккале в предварителния списък на световното наследство на ЮНЕСКО.

Асос е може би един от най-живописните и великолепни древни градове в Турция. Древният град е разположен на скалист хълм на територията на съвременното турско село Бехрамкале, на 17 километра южно от окръг Айваджък в провинция Чанаккале. Мястото предлага красива гледка към остров Лесбос. Градът може да бъде посетен в Акропола и долния град. Акрополът е домакин на най-ранния дорийски храм в Анадола, храм на Атина, крепостни стени и турска джамия от ранния период.

Можете да следвате пътеката надолу към долния град и да посетите агората, булеутериона и гимназията и да се насладите на страхотната гледка към Лесбос от театъра.