0

Б ог прати чудо - църквата в най-пострадалото село от зверските пожари в община Болярово, Воден, оцеля. Тази новина през последните дни обиколи социалните мрежи и медиите.

Спасител

Месни хора споделят, че всъщност чудото е станало благодарение на техен съселянин, възрастен човек, който живее недалеч от божия храм. В суматохата и светлината на пламъците те го видели как с маркуч и кофи с вода прави поне 100 курса от дома си до църквата, за да не стигне огънят до храма. Не иска да се споменава името му. Само споделя, че Бог му помогнал, дал му сили. „Въобще не се изморявах, това е Божия сила – защото съм много вярващ“, казва белокосият мъж.

Ремонт

„Благодарение на зида църквата е цяла и невредима, изобщо не е горяла. Покривът беше ремонтиран съвсем наскоро, почти напълно обновен основно със средства на община Болярово. Спонсорите дадоха само към 15 000 лева, а бяха нужни около 80 000.“ Това разкри пред „Телеграф“ кметът на най-пострадалата община в Странджанския край Христо Христов. Рушенето на ценната сграда започнало много отдавна, но пари все не се намирали.

ЧУДО ВЪВ ВОДЕН: 100-годишната църква – непокътната от огъня!

Ремонтираният през миналата година покрив спасява храма от зимната влага.

 Ремонтираният през миналата година покрив спасява храма от зимната влага.
Радио 999

Най-критично било състоянието на камбанарията и покрива. Течове взели да проникват в зидовете и да увреждат стенописите. Покривът бил в ужасно състояние и имало опасност всичко вътре да бъде унищожено. Така – година след година. В началото на август 2023 г. все пак дългоочакваният ремонт започва. „Добре, че беше ремонтът. Дарителската кампания за възстановяването на храма бе обявена през 2018-та, но реално го приключихме миналата година осветихме църквата и я осветихме. Вярно, Господ помогна, ама близкият параклис не оцеля, изгоря целият – защото не е ремонтиран и ограждения няма“, разказа кметът Христов.

СЛЕД ТРАГЕДИЯТА ВЪВ ВОДЕН: Пристигат първите контейнери за хората! (ВИДЕО)

Храмът се гордее с вековните си стенописи.

 Храмът се гордее с вековните си стенописи.
Фейсбук

„Сега ще пиша на Сливенския митрополит Арсений писмо – поне там да имат ангажимент да дадат малко пари, за да направим оградата отново – иначе при следващо бедствие, нищо няма да остане. А вътре вече постепенно ще се правят нещата“, бе категоричен Христо Христов.

Наследство

„Църквата „Свети Великомъченик Георги“ е издигнат на най-високото място в селото и се вижда от всички селища в околността. Преди това тук е имало стара църква, построена през 1841 година, която обаче е била опожарена по време на Руско-турската война.

Така е изглеждал храмът преди пожара. 

 Така е изглеждал храмът преди пожара. 
БТА

Градежът на новата започва след Освобождението, завършена и осветена е през 1902 година“, разказа за „Телеграф“ Цветанка Андреева, зав.-отдел „Възраждане“ в Регионалния исторически музей - Ямбол. Днес храмът е паметник на културата с местно значение.

Лозенград

„Православният храм е с уникална архитектура, безподобни са красивите синьо-зелени каменни колони, с които са подчертани високите зидове. Камъните са докарани от Лозенград, а пренасянето им става с каруци през нощта, охранявани от въоръжени местни хора, защото турците се зарекли да не позволят камъните да отидат за строеж на християнски храм“, обясни Цветанка Андреева. По думите ѝ в светинята се съхраняват документи, регистри и църковна литература от първите години на миналия век. В тях е описано, че майстор Цаньо Ганчев от село Генчовци построил храма по свой калъп. Иконостасът, иконите, всички изображения и украшения са изработени от иконописците Цаню Стойчев и Димитър и Георги Миневи от Трявна.

Добре, че не хванахме зимата!

На 23 октомври 2023 г. с празничен водосвет във Воден е тържествено отбелязан извършеният ремонт на покрива на православния храм „Свети Георги“. „Ако още малко бяхме закъснели и бяхме хванали зимата, тези ценни светини, които се пазят в храма, щяха да погинат“, казва тогава в словото си Архиерейският наместник на Тополовградска духовна околия и председател на новоучреденото църковно настоятелство на храма в селото ставрофорен иконом Николай Клюнков.„Трябваше да спасим този храм, който е бил съграден от нашите деди и ние сме длъжни да го опазим и предадем на нашите поколения“, заявява и Негово Преосвещенство Агатополски епископ Йеротей, тогава викарий на Сливенската митрополия. Той предаде личните благодарности на покойния Сливенския митрополит Йоаникий към всички, които са направили възможното храмът да бъде съхранен и през следващите десетилетия. На тържественото освещаване на ремонта на храма се събират нови дарения.