0

И двете църкви - Православната и Римокатолическата - честват паметта на свети Лаврентий (225 -258) на една дата - 10 август. Почитта към него през вековете е съвпаднала с наблюдаването на един астрономически феномен - метеорния поток Персеиди.

В началото на този месец очите на милиони хора по света се издигат към небето, тъй като точно тогава е пикът на т. нар. падащи звезди. Те идват от съзвездието Персей, пресичат орбитата на Земята и изгарят ефектно в горните слоеве на атмосферата. Римляните ги нарекли "огньовете или сълзите на свети Лаврентий". За вярващите в Господ Иисус Христос съвпадението между честването на празника и „небесните сълзи“ е знак свише за мир и надежда.

Съгласно житието Лаврентий произхождал от град Оска (днес Уеска) в Тараконска Испания и бил ученик на архидякон Сикст. Когато Сикст става папа през 257 г., Лаврентий бил ръкоположен за дякон. Отговарял за надзора на имуществото на църквата и грижата за бедните. Бил е също и архидякон, т.е. първият от седемте дякони в служба на Римската църква.

Заръка

След смъртта на император Максимиан (235 - 238 г.) гоненията на християните за известно време били прекратени. Император Гордиан не преследвал вярващите, а неговият приемник Филип открито ги покровителствал. Но когато на императорския престол се възкачил Деций (249-251), гоненията срещу християните били подновени с особена жестокост и продължили и по времето на Валериан (255 - 260 г.).

През 258 г. той забранява на вярващите в Господ Иисус Христос да се събират за молитва и да посещават катакомбите на града, за да отдават почит на мъртвите християни. Владетелят осъждал на смърт всички дякони и презвитери, а християните сенатори и членове на знатни фамилии били лишени от имущество и изгонени от града. Сред арестуваните духовници е и папа Сикст ІІ, който по пътя към затвора предава на също така арестувания Лаврентий своите последни заръки: да не липсва никога служението в християнската общност.

Чудеса

Свети Лаврентий се подчинил: той взел цялото църковно съкровище, и започнал да обикаля по града, издирвайки скрилите се клирици и бедни християни, като на всекиго помагал. Така той стигнал до планината Хелион, където намерил жилището на една вдовица на име Кириакия, която укривала при себе си много християни. Лаврентий донесъл тук сребро, дрехи и други необходими вещи. Кириакия, като припаднала в нозете му, казала: „Умолявам те, рабе Христов, възложи ръце на главата ми, която много силно ме боли!.“ Праведникът я осенил с кръстно знамение. И в същия миг вдовицата се избавила от болката си. В същата нощ той отишъл в местността, известна под името Канарийска, и тук срещнал много християни, на които също раздал помощи. Тук се намирал и един сляп човек. Свети Лаврентий осенил с кръстния знак очите му и той веднага прогледнал.

Арест

Но войниците чули, че свети Лаврентий крие някакво съкровище и помага с него на страдащите, заловили го и го завели при император Деций. Той от своя страна го предал на епарха Валериан, като му заръчал да го накара да се поклони на езическите богове и да разкрие къде е имането. Валериан от своя страна предал Лаврентий на военачалника Иполит, който в същото време бил и шеф на затвора. Там Лаврентий извършил много чудеса. Сред затворниците бил и някой си Луцилий. Той бил престоял вече много време в тъмница и от постоянния плач бил ослепял. „Повярвай - казал му свети Лаврентий - в Божия Син, нашия Господ Иисус Христос, и се кръсти. Той ще ти възвърне зрението“. Слепият с плач отвърнал:“ Аз вярвам в Господа Иисус Христос, отричам се от суетните идоли и ги презирам!“ Иполит търпеливо слушал разговора между християнина и слепеца, желаейки да види какво ще се случи. Свети Лаврентий, след като огласил Луцилий, благословил водата и го кръстил. И в същия миг очите на слепия се отворили за светлината и света.

Накрая след увещания Лаврентий привидно се съгласил да предаде църковното богатство на властите и дори получил искания от него тридневен срок. За тези дни обаче той раздал почти цялото църковно имущество на бедните. На третия ден отишъл при префекта заедно с тълпа от просяци, сакати, слепи и болни, казвайки: „Това са истинските съкровища на Църквата“. За тази си дързост бил подложен на жестоки изтезания и изпечен жив върху желязна решетка.

Закриля готвачи и ученици

Свети Лаврентий се счита за патрон на пивовари, винари, месари и ресторантьори. През 2005 година денят за първи път се празнува в България с шествие, проведено от Българската асоциация на професионалните готвачи. Вярва се още, че светецът е покровител и на тийнейджърите и въобще на учениците. Той се смята за трети покровител на Рим след Светите апостоли Петър и Павел. В негова чест във Вечния град са издигнати 34 църкви. Португалският мореплавател Диогу Диаш открива през 1500 г. остров Мадагаскар в деня на светеца - 10 август - и го кръщава Свети Лаврентий. В негова чест през 1535 г. френският мореплавател Жак Картие нарича голямата река в Северна Америка Сейнт Лорънс.