0

П разникът на един слабо познат у нас светия бе почетен вчера в едва няколко храма в столицата. В тях духовници и миряни свидетелстват как св. Фанурий им е помогнал за създаване на семейство, намиране на работа или успешно разрешаване на здравословен проблем.

Акатист

На 27 август акатист в чест на великомъченика се чете в църквата „Св. св. Кирил и Методий“, в Обрадовския манастир „Св. Мина“, в параклиса „Света Троица“ край Суходол. В центъра на празника бе и т. нар. фануропита – сладка погача или торта, която се вярва, че трябва да бъде опечена в чест на небесния ходатай, намиращ половинка в живота.

Почит

„Този светец е на особена почит тука. Има и една икона на него, която се счита за чудотворна. Хора отблизо и далеч идват, за да се помолят за задомяване. Такива времена настанаха, че светът се увълчи, никой не гледа ценностите и любовта, а само лукса и парите. Много е трудно човек да намери половинката си в такива условия“, нареждаше посетителка на средна възраст в черквата. Други хора споделиха, че Фанурий помагал и за укрепване на разклатен мир в семействата.

Имена

В храма се записват имена на хора, които имат проблем с намирането на партньор в живота. След това свещеникът ги изчита пред неговата икона. Това се случва не само на празника, а и всеки вторник в 17,30 часа, когато има служба в чест на светеца. Обикновено иконата му се изнася от параклиса и се поставя в централната част на църквата, където започват да се четат молитви за задомяване. Една от тях звучи така:

„Към тебе великомъчениче Фанурие, издигаме мислите си ние, грешните, и с умиление горещо те молим да се помолиш за нас пред твоя Небесен Владика и наш Господ, да ни прости греховете, които винаги вършим като недостойни раби, да не се гневи докрай заради нашето нищожество пред Него и пред нашия ближен, и да бъде изпълнен винаги с милост.

Молитва

О, свети Фанурие, помоли Господа Бога и спасителя наш Иисус Христос, да отстрани всички пречки за щастливото задомяване на неговите раби (казват се името/имената) и в скоро време отстрани всички пречки за тяхното щастливо задомяване. Изпрати им ангел пазител, който да ги предпазва от завистта на зли човеци и в скоро време да им посочи и приведе желаната невеста или жених, и да заживеят щастлив съпружески живот съгласно Божията воля. Амин!“.

Ритуали

Доста интересни ритуали се правят и в параклиса „Св. Троица“, наричан Суходолски манастир, намиращ се до Околовръстното шосе. Там също се четете катист в чест на мъченика, но се прави и интересен древен обичай. При него хората, търсещи застъпничеството на светията, носят в храма по кило брашно. Клирикът чете молитви на оставените пакети, след което миряните ги взимат и ги занасят в домовете си. Там според указанията те слагат свещичка в брашното, докато четат специална молитва към св. Фанурий.

Празничният сладкиш в чест на Св. Фанурий.

 Празничният сладкиш в чест на Св. Фанурий.
Фейсбук

Това трябва да се прави общо седем дни. Накрая от брашното се прави питка, която се разделя на 9 парчета и се раздава. Има свидетелства, че този ритуал в комбинация с молитви и праведен живот помагал не само за задомяване, но и за всякакви житейски казуси – намиране на работа, тежка болест, кавги в дома, откриване на изгубени хора и вещи.

Икона

Въпреки че Обрадовският манастир се свързва основно с една чудотворна икона на св. Мина, в последно време той се е превърнал в средище и на вярата към св. Фанурий. Там има икона на него, за която се вярва, че също сбъдва желания.

Жена през 2021 г. научила от докторите, че има онкологично заболяване. Започнала тя да се моли пред светеца с надеждата да я отмине тежката новина, която очаквала да получи лекарите: злокачествен тумор. В крайна сметка резултатът от хистологичното изследване показал, че е напълно здрава. В съседна Гърция свидетелства за излекувани от последен стадий на рак има в град Волос.

Откриха мощите му в пещера

За св. Фанурий няма данни нито кога е роден, нито кога е загинал за вярата. През Средновековието започват да се намират негови икони и мощи на островите Родос и Крит, като именно така се разбира за съществуванието на такъв раннохристиянски мъченик, загинал вероятно през II-III век сл. Хр. Доста интересно е откриването на едно от първите му жития. Около 1500 година след серия от светлинни знамения овчари се катерят до една висока пещера, вярвайки, че отвътре блести златно съкровище. Но когато се качили с въжета, вътре вместо имане открили мощи, които излъчвали светлина. Така били открити нетленните останки на свети Фанурий. В ръцете на мъченика е открит свитък от кожа, върху който бил изписан целият му живот.

Той погинал едва 19-годишен. Вероятно имал знатен произход, но се прочул с отшелническите си подвизи и с това, че лекувал слепи и сакати в името Христво. С молитва младежът възкресил мъртвата дъщеря на императора. В замяна за себе си той не поискал нищо, само да бъдат освободени роби, а положението на сиромаси да се облекчи.

Дивните чудеса настроили срещу светията жреците на императора. Последните започнали да убеждават владетеля, че християнинът има голяма популярност сред народа и крои планове да узурпира трона. Именно с такива скалъпени обвинения св. Фанурий е осъден на смърт.