0

Н а 27 август се почита паметта на Свети Фанурий. Той не е особено популярен по нашите географски ширини, даже мнозина подминават иконата му в храмовете, ако въобще я има. Той обаче се счита за безотказен помощник на християните в партньорските отношения и съпружеския живот. Има множество свидетелства за това как след изповед, причастие и гореща молитва пред неговия лик стари моми и ергени са открили дългоочаквания спътник в живота. Но светията помагал и за други житейски проблеми.

Помощ

Хора от близките около София села разказват, че много помощ за получили в храма-параклис „Св. Троица“ до Суходолското езеро (т. нар. Суходолски манастир), където има чудотворна икона на светеца.

Храмът параклис Св. Троица, наричан Суходолски манастир 

 Храмът параклис Св. Троица, наричан Суходолски манастир 
Wikipedia.org

Там търсещите помощ от Фанурий за любов, но и за работа или здраве изпълняват и прастар християнски обичай. При него се носи 1 кг брашно. Свещеникът чете молитви на оставените пакети, след което миряните ги взимат и ги занасят в домовете си. Там трябва да се слагат свещичка в брашното, докато четат специална молитва към Св. Фанурий седем дни. Накрая се прави питка, която се разделя на 9 парчета и се раздава. Всяка неделя в храма също се чете акатист към мъченика от 10 часа. 

Хората разказват, че мястото е наистина специално и бог чува молитвите им за всичко, но най вече за задомяване. Там е имало светилище още през античността, а по-късно голяма обител. Храмът днес се намира непосредствено до Околовръстния път на София, в югозападната му част, от Суходол посока жк „Люлин“ вдясно.

Тодор Живков

Миряни разказват, че по Татово време там е имало само гола поляна с камък и кръст – спомен за манастир с чудотворни икони на Богородица и на Св. Фанурий, съществувал през Средновековието. Възрастни хора споделят още, че според преданията в района на манастира е имало българско селище, което с нашествието на турците било разрушено, а жителите му изклани. Народната памет е съхранила мястото като свято и хората продължавали да го почитат през вековете.

През 1957 г. тракторист, както орал, случайно попаднал на камък, който впоследствие се оказал, че е единственото нещо, останало от някогашния храм. Същият човек същата нощ получил съновидение от Божията майка. Тя му казала, че трябва да направи кръст и да го постави на мястото, където е намерен камъкът, вероятно като спомен за идните поколения. Трактористът изпълнил заръката. 

По комунистическо време хората се събирали на голата поляна край Околовръстния път и палили свещи на големи празници за почуда на шофьори и минувачи. 

Съновидения

Съновидения започва да получава и един овчар, който пасял стадото си в района. Един ден хората го видели и той да поставя кръст, като обяснил, че му било наредено Свише. Знамение се оказва видението на жена от близко село. На нея й се повелява да построи параклис, и така и става, след много ходения и събиране на пари и с помощта на свещеника в Суходол отец Ангел Божията обител е построена в средата на 90-те години на XX век.

Голяма почти към Св. Фанурий има и в храма на столичния Женски пазар „Св. св. Кирил и Методий“. Там има икона, считана за чудотворна, която стои в параклиса, намиращ се вдясно от входа.

Чудотворната икона на Св. Фанурий от храма на столичния Женски пазар.

 Чудотворната икона на Св. Фанурий от храма на столичния Женски пазар.
Любомир Старидолски

В църквата се чете акатист към светеца всеки вторник от 17:30 часа. На него идват много млади, но и по-зрели  хора, които искат да се задомят. Вярващите се обръщат към светията още за намиране на изгубени пари, документи и други ценности, за откриване на подходяща работа. Поклонници споделят, че светецът наистина се е отзовал и е помогнал на безработни люде. Не на последно място Св. Фанурий по необясним начин изцелявал дори безнадеждно болни хора. 

Обрадовския

В Обрадовския манастир „Св. Мина“ също има чудотворна икона на Св. Фанурий. Вярващите, които са ходили там, са видели около иконата на Свети Фанурий, че има оставени предмети.

Много задомили се мъже и жени идват да благодарят и в обителта Св. Мина. 

 Много задомили се мъже и жени идват да благодарят и в обителта Св. Мина. 
Фейсбук/„Св. Мина“

Те са от сватбите на щастливо оженените или омъжени, които са получили подкрепа от Светеца. Има обаче риск, ако се помолите на светеца и скоро да се задомите с друг партньор. Причината е, че първият не е бил за вас, разказват богомолци.

Мощите на светеца се показали през 1500 г.

За Св. Фанурий се знае, че е раннохристиянски мъченик от III век.  Споменът за него излинял под напора на вековете, но през 1500 година овчари пасели стадата си в подножието на стръмна планина. Те виждали нощем от нея да струи светлина. Помислили, че там има съкровище, и един ден решили да проверят. Вързали се с въжета и се изкатерили. Горе видели пещера, а вътре вместо имане открили мощи, които излъчвали светлина. Така били открити нетленните останки на свети Фанурий. В ръцете на мъченика е открит свитък от кожа, върху който бил изписан целият живот на светеца. На база на информацията там се появило и неговото житие. От него става ясно, че той погинал едва 19-годишен. Вероятно имал знатен произход, но маговете в императорския двор му завидели на дарбите да лекува в името Христово. Спретнали интрига на младия Фанурий, че уж заради голямата му популярност сред хората готвил заговор за узурпиране на властта. Малко по-рано с молитва младежът възкресил мъртвата дъщеря на императора. Последният обаче не се посвенил да го предаде на страшни мъчения и смърт, след като дочул, че християнинът иска да седне на трона му. 

Помагал при тежки диагнози

Св. Фанурий се застъпва и за безнадеждно болни пред Бога. Доста свидетелства за това идват от съседна Гърция. В България вече също има. Жена през 2021 г. научила от докторите, че има онкологично заболяване. Започнала тя да се моли пред столичните чудотворни икони на светеца с надеждата да я отмине тежката новина, която очаквала да получи от лекуващия я лекар: злокачествен тумор. Седмица по-късно в ден вторник тя отишла да принесе молитвената си благодарност към Бога и към Неговия светия Фанурий, затова че резултатът от хистологичното изследване не просто не е злокачествено образование, а липсата на каквото и да било!

Молитва към великомъченика

Към тебе, свети великомъчениче Фанурие, издигаме мислите си ние, грешните и с умиление горещо те молим: Погледни от преславната небесна висота, където чрез светия си живот и мъченическите страдания за Христа си придобил място за вечен живот, и се умилостиви към нашите страдания, мъки, нещастия, горчивини и тежки страдания и притеснения и се моли с дръзновението, което си получил пред твоя небесен Владика и наш Господ да ни прости греховете, които волно или неволно, винаги вършим като недостойни раби, да не се гневи докрай заради нашето нищожество пред Него и пред нашия ближен, и да бъде изпълнен винаги с милост. Да премахне от нас всяко страдание и мъка, нещастие и притеснение, болка и да всади в нас чисти мисли, за да откъснем нашия живот от досегашния грях и – гледайки към небето – да се възпламеним от желанието да станем все по-угодни на Господа! Молим те, свети великомъчениче Фанурие, бъди наш наставник и ръководител в неизвестните пътища на живота, та следвайки примера на твоята вяра и любов към Христа, да се удостоим и ние с твоите радости и дарования, поради човеколюбието и благословението на нашия велик Бог и като преминем този земен живот, да се радваме заедно с тебе и с всички от века благоугодили Богу на вечното Небесно царство и на Страната на праведниците, и всички заедно, заобиколени от ангелските хорове, да въздаваме слава, чест и поклонение на славения в

Троица Бог во веки веков!

Амин!

Из ръкопис на монахиня Параскева. Дев. манастир „Св. св. Петър и Павел“, 29 юни 1992 г.