0

Н а 6 октомври цялата Христова църква и на Изток, и на Запад почита Свети апостол Тома - един от 12 те първи Христови ученици. Наричали го още Близнака (Тома означава „близнак“ на арамейски език), тъй като според една от версиите много приличал на Христос. Счита се, че икони и св. мощи на апостола и днес помагат след молитва за укрепване на вярата в Бога и в собствените сили. Ако човек горещо се помоли на Св. Тома, който сам е преминал през тежки изпитания, той задължително ще се отзове от Небесата, разказвали свети отци. Тома е бил по професия строител, но непрестанно учел и се самоусъвършенствал в различни направления. Заради това се смята за покровител на зидари, строители, архитекти, инженери, както и на студенти и на философи. Те също трябва да търсят неговото застъпничество при проблеми в работата, обучението, за здраве, благословия и просперитет в избраната от тях област. Обект на поклонение днес е както гробът на апостола в катедралата „Сантоме“(Ченай, Индия), така и базиликата в италианския град Ортона, пазеща мощите му.

Пръст в раните

Данните за живота на апостола се черпят от евангелските текстове и от по-стари апокрифи, свързани с чудеса в Азия и в Европа. Когато Иисус Христос дошъл да проповядва в родния му град, Тома чул проповедта Му и като видял чудесата на Месията, тръгнал след Него. Така той се удостоил да бъде причислен към лика на първите дванадесет ученици и следовници на Христос. След кръстната си смърт и възкресението Иисус започнал да се явява, доказвайки, че е надвил смъртта. Когато останалите ученици казвали: “Видяхме Господа”, Тома не им повярвал, заради което е наречен Тома Неверни. Накрая сам се убедил, след като бръкнал с пръст в раните на явилия се Христос. Това се случило осем дни след Възкресението, когато Господ им се явил и му казал:

“Дай си пръста тук и виж ръцете Ми; дай си ръката и тури в ребрата Ми; и не бъди невярващ, а вярващ.”(Йоан, 20:27)

Индия

След Възнесението на Иисуса Христа и слизането на Светия Дух апостолите хвърлили помежду си жребий - кой къде да проповядва Божието Слово. На апостол Тома се паднало да иде в пълната с всевъзможни езически култове и стотици божества Индия, считана и за родината на йога, както и на различни факири. Но дори там апостол Тома удивил хората с многото чудеса, които извършил. В град Мелипур (познат в миналото с търговията на перли и подправки) имало огромно дърво, съборено на земята. Това дърво не могли да го помръднат не само множество хора, но дори и слонове. Тома го завързал с пояса си, прекръстил се и го влачил близо 2 километра до мястото на предстоящ строеж на Господен храм. В онези дни мнозина повярвали в проповядваното от него ново учение. И още друго чудо направил Христовият апостол, по-голямо от първото. Някакъв езически жрец убил своя син, а после обвинил за това светия апостол. Събралите се хора хванали Свети Тома и искали да го съдят и убият. Апостолът помолил съдията и народа сам, в името на неговия Бог да попита убития да каже кой го е убил. Всички отишли при тялото на жреческия син. Христовият ученик се помолил на Господа, обърнал се към мъртвия и му казал: „В името на моя Господ Иисус Христос заповядвам ти да ни кажеш кой те уби“. „Моят баща ме уби - отговорил веднага покойният.“ Древни предания говорят, че това чудо е обърнало голямо множество хора към Бога и всичките били кръстени от апостола.

И друго предание се разказва - св. ап. Тома взел голямо количество злато и пари от цар на име Гундафор, за да му построи дворец. Парите обаче раздал на бедните, заради което бил хвърлен в тъмница. Праведникът казал, че е построил великолепен и невиждан досега дворец за царя, но не тук, на земята, а в Небесното царство. Братът на местния владетел се разболял тежко и склопил очи. Тъкмо го мислили за мъртъв, но той се събудил и взел, че оздравял. След това разказал как един ангел го взел и го отвел до небесно жилище, което било приготвено от св. ап. Тома вместо земен дворец. След това чудо апостолът бил освободен.

Заради многото чудеса две сестри царици - Мигдония и Терцияна, решили да приемат Христа. Царят Маздакий заради покръстването на жена си (Мигдония) се разгневил и подложил Тома на жестоки мъчения. Накрая християнинът приел мъченическа смърт в град Мелипур, като бил набит на пет кола. Това станало на 3 юли 73 г. Но накрая и самият владетел Маздакий приел християнството, убеден от изцелението на сина си Азан, който преди това се покръстил.

Свидетелства

Най-старото свидетелство за погребението на апостол Тома дава преподобни Ефрем Сирин, който е живял почти три века след смъртта му. Мощите му се съхранявали в Индия чак до началото на III век. Но дори и след пренасянето им мястото на погребението му се почитало и поддържало дори от мюсюлманите, които и днес наричат гробницата „Ботсума “ (Дом на Тома). Векове наред много поклонници идвали от цял свят, въпреки че в един момент мощите били преместени, а гробницата - изоставена.

Едеса

От Индия мощите на апостола са пренесени на друго място. Сирийският текст „Деянията на апостол Тома" разказва следното: “Един от братята тайно взел мощите и ги пренесъл на Запад"; в гръцкият текст има едно уточнение, че мощите са били пренесени в Месопотамия. В „Чудесата на апостол Тома" се определя вече и точната дестинация и се споменава град Едеса (днес Шанлъурфа в Турция, близо до сирийската граница). Това като време е конкретизирано в „Житието на апостол Тома“ - в годината на победата на император Александър Север над персите. Оттук се приема, че пренасянето на мощите в Едеса е станало на 3 юли 230 година. През 373 г. в град Едеса е бил построен и осветен голям храм в чест на апостол Тома, което се споменава в „Едески хроники".

Кръстоносци

През VII век градът бил превзет от арабите. По времето на Първия кръстоносен поход граф Балдуин със съдействието на местното население превзел Едеса и основал Едеското графство. Но за да се съхранят мощите на апостол Тома от поругаване, ако арабите вземат надмощие и си върнат града, кръстоносците решили да ги пренесат на остров Хиос. Така нетленните останки на Христовия ученик за втори път са преместени - на 6 октомври 1144 година. Те престояли на острова до 6 септември 1258 година, когато три галери пристигнали с тях до италианския град Ортона - пристанищен град на Адриатическо море. Жителите му приели светия апостол за свой покровител. Днес неговите чудодейни мощи се съхраняват в два реликвария в криптата на базиликата „Св. апостол Тома“.

Вдигнаха катедрала над гробницата му

Когато през 1517 г. португалците достигнали до Мелипур, в него всички жители говорели за гробницата на апостол Тома и показвали мястото, което било една неголяма правоъгълна църква с параклиси. Тя била много стара и разрушена, нямало икони и фрески, а само кръстове. През 1523 г. португалците започнали разкопки и наистина открили, че гробницата на Св. Тома се намира на долното ниво на църквата. По-късно е издигната катедрала, в чийто център стои гробницата.

Папа Йоан Павел II посещава църквата през 1986 г. Тя е обявена през 2004 г. Намира се в град Ченай (Мадрас), Индия.

Марко Поло сред поклонниците

През 1293 г. Марко Поло посещава Индия. В своите дневници той съобщава, че е посетил гробницата на апостол Тома, намираща се в областта Малабар, Индия. Той нарича местното население „християните на апостол Тома". Също сведения за посещения на гробницата на апостола споменава и Джовани от Монтекорвино, мисионер и изследовател. Няколко години по-късно, през 1324 година, и един монах францисканец - Одорико от Порденогеду, пише за своето пътешествие и поклонение на мястото, където е погребан апостол Тома.

Духът му спря цунами

Мястото, където се намира гробницата на апостол Тома, се счита за свещена земя. А духът на светеца продължава да върши чудеса. На 26 декември 2004 година, когато гигантско цунами връхлетя югоизточната част на крайбрежието на Азия, този район също бил пострадал. Но самата катедралата на свети апостол Тома, която се намира на самото крайбрежие, не е засегната. Хиляди хора са намерили убежище там от ужасното бедствие.