0

- Д-р Спахиева, все по-голяма популярност набира лечението с алайнери. Може ли то да повлияе негативно на пациенти, които имат отдръпване на венците или т.нар. рецесия?

- Лечението с алайнери обикновено се фокусира върху коригирането на положението на зъбите. Този метод на корекция обаче не влияе директно на отдръпването на венците или рецесията на венците. Проблеми като отдръпването на венците често изискват специализирано лечение и грижи от пародонтолог и понякога хирург.

Преди да започнете лечение с алайнери, важно е да се консултирате с нас. Ние можем да оценим цялостното орално и пародонтално здраве и да препоръчаме подходящ план за лечение, ако е необходимо. Ако имаме опасения относно рецесия на венците или други пародонтални проблеми, ще може да предложим подходящи процедури или терапии за справяне с тези проблеми преди или по време на лечението с алайнери.

В обобщение няма вероятност самите алайнери да причинят отрицателни ефекти върху отдръпването на венците, но е изключително важно да се обърне внимание на всички съществуващи пародонтални проблеми, преди да се пристъпи към ортодонтско лечение. Редовното наблюдение от специалисти по дентална медицина през целия процес на лечение е от съществено значение, за да се гарантира, че вашето орално здраве се поддържа или подобрява.

Дори ако сравним ортодонтско лечение с брекети и алайнери при пациенти с проблеми, свързани с пародонталното здраве, алайнерите са за предпочитане, защото са снемаем апарат, пациентите ги свалят и правят оралната си хигиена, без да имат нищо утежняващо почистването. Докато с брекети почистването е по - трудно и трябва да бъде изключително старателно, защото те задържат повече плака.

- От каква най-ранна възраст може да се започне лечение с алайнери и по-бързо и евтино ли е при децата?

- Използването на алайнери при ортодонтско лечение обикновено се разглежда при по-големи деца, юноши и възрастни. Ортодонтското лечение с алайнери често препоръчвам за хора с всичките им постоянни зъби, включително втори молари, които обикновено се появяват на възраст около 12 до 14 години. Точната възраст, на която обаче човек може да започне лечение с алайнери, зависи от индивидуалното дентално развитие и конкретния случай. Но след 12-годишна възраст е подходящо.

Лечението с алайнери се персонализира въз основа на денталните нужди на пациента, а решението за започване на лечение се влияе от фактори като вида и сложността на ортодонтските проблеми. От съществено значение е ние, ортодонтите, да оценим индивидуалния случай и да определим най-подходящия момент за започване на лечението.

Що се отнася до скоростта и цената на лечението, тези фактори могат да варират в широки граници в зависимост от сложността на ортодонтските проблеми, възрастта на пациента и плана за лечение. В някои случаи лечението с алайнери може да бъде по-бързо от традиционните брекети, докато в други случаи продължителността може да е подобна. Цената също може да варира в зависимост от специфичните нужди от лечение, от тежестта на ортодонтската деформация и нужния брой алайнери за лечението.

Важно е родителите да се консултират с ортодонтски специалист, за да оценят ортодонтските нужди на детето и да обсъдят най-подходящите възможности за лечение, независимо дали включва алайнери или други ортодонтски апарати. Имайте предвид, че в някои случаи може да препоръчам ранна намеса за справяне със специфични ортодонтски проблеми, докато детето расте.

- Вярно ли е, че алайнерите са за по-леки случаи?

- Алайнерите традиционно се свързват с лечение на по-леки до умерени ортодонтски случаи. Те често са подходящи за условия като леки до умерени струпвания на зъбите, проблеми с разстоянието и леки неправилни захапки. Въпреки това напредъкът в технологията на алайнерите разшири тяхната приложимост и те вече могат да се използват за по-широк набор от ортодонтски случаи, включително някои по-сложни проблеми.

Въпреки че алайнерите са ефективни за различни случаи, те може да не са най-добрият вариант за тежки неправилни захапки или случаи, които изискват значително движение на зъбите или корекции в позицията на челюстта. В такива случаи може да препоръчам традиционни брекети или други ортодонтски апарати.

Решението дали алайнерите са подходящи за конкретен случай зависи от фактори като вида и сложността на ортодонтските проблеми, възрастта на пациента и техния ангажимент да носят алайнерите според указанията. Ортодонтите оценяваме отделните случаи и препоръчваме най-подходящия метод на лечение въз основа на тези съображения след изготвянето на ортодонтски анализ най - точно можем да оценим случая, подходящ ли е за алайнери.

- Винаги ли се поставят и на двете челюсти?

- Използването на алайнери на двете челюсти (горна и долна) е най - честият ми подход при ортодонтското лечение. Алайнерите са предназначени да се справят с подреждането на зъбите както в горната, така и в долната дъга, осигурявайки цялостна корекция на цялата захапка.

В повечето случаи горните и долните алайнери се използват едновременно, за да се осигури балансиран и хармоничен резултат. Този подход ни позволява да се справим с проблеми с цялостното подреждане на зъбите, захапката и цялостната функция на челюстите.

Възможно е обаче да има специфични ситуации, при които алайнери се използват само на една челюст.

- Предпоставка за повече кариеси ли е лечението с алайнери?

- Самото лечение с алайнери не е пряка причина за повишен риск от зъбен кариес. Има обаче фактори, свързани с ортодонтското лечение, включително използването на алайнери, които могат да допринесат за по-висок риск от кариес, ако не се управляват правилно. Ето някои съображения:

Орална хигиена: Поддържането на добра орална хигиена е от решаващо значение по време на ортодонтско лечение с алайнери. Алайнерите могат да създадат пространства, където могат да се натрупат хранителни частици и бактерии, което води до повишен риск от кариес. От съществено значение е да следвате правилни практики за орална хигиена, включително редовно четкане, почистване с конец и почистване както на алайнерите, така и на зъбите.

Хранителни навици: Някои хранителни навици могат да допринесат за повишен риск от кариес. Храни и напитки с високо съдържание на захар могат да насърчат растежа на бактерии, които причиняват кариес. По време на лечението с алайнер е препоръчително да сведете до минимум консумацията на сладки храни и напитки.

Грижа за алайнерите: Ако алайнерите не се почистват редовно, те могат да съдържат бактерии, които могат да допринесат за проблеми с оралното здраве. Правилното почистване и поддръжка на алайнери, както е препоръчано от нас, ортодонтите, са от съществено значение за предотвратяване на натрупването на бактерии.

Редовни стоматологични прегледи: Редовните стоматологични прегледи са важни по време на ортодонтското лечение. Ортодонтът и зъболекарят могат да наблюдават здравето на устната кухина, да предоставят насоки за поддържане на добра орална хигиена и да се справят с всички възникващи проблеми незабавно.

От решаващо значение е хората, подложени на ортодонтско лечение, да бъдат усърдни в рутинните си грижи за устната кухина и да следват препоръките, дадени от техния ортодонт.

- Кои са най-честите проблеми, с които се сблъсквате в практиката си?

- Проблемите или предизвикателствата, пред които сме изправени зъболекарите, могат да варират, но някои често срещани проблеми в денталната професия включват:

Неспазването на препоръките ни от страна на пациентите: Гарантирането, че пациентите следват препоръчаното лечение и поддържат добра орална хигиена у дома, може да бъде предизвикателство. Съгласието на пациента е от решаващо значение за успешните резултати и зъболекарите често трябва да обучаваме и мотивираме пациентите да дават приоритет на своето орално здраве. Борбата за редовната орална хигиена е огромна. По статистика от 2020 г. само 30% от българите си мият зъбите, представяте ли си… 70% от хората дори не си мият зъбите.

Тревожност и страх на пациента: Тревожността е често срещан проблем, който може да доведе до избягване на стоматологични грижи. Често ни се налага да използваме стратегии, за да помогнем на пациентите да се чувстват по-комфортно и да се справят със страховете си, като гарантират, че получават необходимото лечение.

Друг много сериозен проблем е, че цялостно българите не сме научени, че профилактиката всъщност е най-важното нещо. Сигурна съм, че всеки един лекар без значение с каква специалност е… дали кардиолог, ендокринолог, гастроентеролог и прочие ще подкрепи думите ми, че хората не си правят нужните профилактични прегледи за годината. Това е бич при нас, зъболекарите, относно справяното с тежките орални заболявания, които са работили в устната кухина с години, а оралните хирурзи се налага да се борят за живота на хора, които не са обърнали внимание на оралното си здраве. Това е бич и за статистиката за смъртност в България, понеже лекарите се борят с вече напреднали заболявания. Призовавам всеки един български гражданин да започне да обръща повече внимание на здравето си и да прави всичките си нужни профилактични прегледи редовно.

А в конкретика ние, ортодонтите, най - често, освен с оралната хигиена, ни се налага да се борим и с неспазване на заръки относно ортодонтското лечение. Често ми се налага да казвам на пациентите, че 50% от успеха на лечението зависи от тях и тяхната отговорност към лечението. Често ми се налага да мотивирам пациентите си относно носенето на ластици, алайнери и други апарати. В случаи на несериозно отношение и неспазване на нужните часове на носене, проваля лечението.

Въпреки тези предизвикателства много зъболекари намираме професията ни за възнаграждаваща и полагаме усилия да се справим с тези проблеми, за да осигурим качествена грижа за своите пациенти.

- Умее ли българинът да спазва устна хигиена? Ще споделите ли практики и съвети за по-добра хигиена?

- Поддържането на добра орална хигиена е от съществено значение за предотвратяване на проблеми със зъбите като кариес, заболяване на венците и лош дъх. Ето някои практики и съвети за поддържане на отлична устна хигиена:

Мийте зъбите си поне два пъти на ден, сутрин и преди лягане.

Техника: На много места в литературата се препоръчват четки за зъби със средно мек косъм и паста за зъби с флуор, като подчертавам, че пастите за зъби с флуор не ги препоръчвам за малките деца, които все още не изплюват. Четкайте с нежни, кръгови движения, като гарантирате, че достигате до всички повърхности на вашите зъби и венци. При фронталните зъби движенията и техниките са, като поставите четката на 45 градуса на зъба и изчетквате с движение от венеца към режещия зъб.

Сменяйте четката си за зъби или главата на четката за зъби на всеки 3-4 месеца или по-рано, ако косъмчетата се развалят.

Почиствайте зъбите си с конец поне веднъж на ден, вечер, силно препоръчвам и орален душ, за да премахнете плаката и остатъците от храна между зъбите.

Техника: Използвайте конец за зъби или интердентални четки за почистване между зъбите. Внимателно плъзнете конеца или четката нагоре и надолу, като следвате извивките на всеки зъб.

Използването на антибактериална или флуоридна вода за уста може да помогне за намаляване на плаката, борба с бактериите и укрепване на зъбния емайл. Използвайте вода за уста, както е указано на етикета на продукта. Не е заместител на четкането и почистването с конец, но може да допълни вашата рутинна орална хигиена.

Ако практикувате контактни спортове, носете предпазител за уста, за да предпазите зъбите си от нараняване.

Избягвайте да използвате зъбите като инструменти: Не използвайте зъбите си, за да отваряте пакети или да хапете твърди предмети.

Добри орални навици за деца:

Наблюдавайте миенето на зъбите: Помогнете на малките деца да мият зъбите си и наблюдавайте рутинните им процедури за устна хигиена.

Ограничете сладките закуски: Насърчавайте здравословните хранителни навици от ранна възраст.

Не забравяйте, че поддържането на добра орална хигиена е ангажимент за цял живот. Постоянните и правилни практики за грижа за устната кухина могат да допринесат за здрава уста и красива усмивка. Ако имате специфични притеснения или състояния, консултирайте се с вашия зъболекар за персонален съвет.