0

В се по-голям брой правителства забраняват популярното приложение за споделяне на видео TikTok от телефони и компютри на държавни служители заради опасения за поверителност на лични данни и киберсигурност. 

TikTok, собственост на китайската технологична компания Bytedance, отдавна твърди, че не споделя никакви данни с китайското правителство. Явно обаче никой не им вярва, съобщава Аssociated Press. Натискът е особено силен в САЩ, където то вече е забранено за инсталиране на държавни компютри и телефони. Ето къде в момента още то е забранено или ограничено.

Страни

Афганистан забрани напълно TikTok, след като талибаните взеха властта. Причината е заплаха за морала на подрастващите. Австралия стана последната държава, която  забрани инсталирането на TikTok на каквито и да било държавни или общински устройства. Главният прокурор Марк Драйфус каза, че е взел решението, след като е получил съвет от агенциите за разузнаване и сигурност на страната. Белгия забрани TikTok от устройства на федералното правителство, позовавайки се на опасения относно киберсигурността, поверителността и дезинформацията. Канада обяви, че издадените от правителството устройства не трябва да използват TikTok, заявявайки, че това представлява „неприемлив“ риск за поверителността и сигурността. Министерството на отбраната на Дания нареди на всички служители да изтрият TikTok. Европейският парламент, Европейската комисия и Съветът на ЕС наложиха забрани за TikTok на устройствата на персонала. Във Франция пък не само TikTok, но и Twitter и Instagram са забранени на чиновниците. 

Напълно

Индия стана първата страна в света изцяло забранила TikTok. Това се случи след изостряне на междудържавните отношения с Китай преди две години. Латвия, Холандия и Нова Зеландия постепенно забраниха приложението да се инсталира на държавни устройства. Сред останалите държави, предприели ограничения, са Норвегия, Пакистан, Тайван и Великобритания.