0

С кромен мъж, син на имигранти, работи като техник в химическа лаборатория, който никога не забравя първата си любов и е луд футболен запалянко. Звучи напълно земно, нали? Това е Хорхе Берголио от Аржентина, или както е познат на милиарди хора по света - папа Франциск.

Той има директна връзка с Господ, уверени са всички католици на земята - близо милиард и половина. Берголио обаче има още един бог, с когото говори всеки ден - този на футбола, неговата първа религия. Страст, която носи и до днес, макар да е възрастен, болен, уморен и с непрестанни болки в коляното, заради които е принуден напоследък да се придвижва в инвалидна количка. Франциск обаче има уникален дух, укрепен от пословичната му скромност и смиреност. Това му помага да оцелява през силните житейски бури, които продължава да му изпраща неговият началник от небето.

Именно Хорхе Берголио, син на обикновени италиански имигранти в Аржентина, роден през 1936 г., който е бил силно влюбен в едно момиче, преди да стане свещеник, и цял живот пази спомена за нея, а тя - писмата му, доведе до модерното време католическата църква, която бе избран да ръководи точно преди десет години. Франциск влезе в Туитър и Инстаграм, където има милиони последователи, направи фейсбук страница на Ватикана, отказа се от традиционните папски привилегии, помири католицизма с гейовете, разреши свещениците да опрощават абортите, а напоследък намеква, че ще разреши на женени мъже да бъдат служители на католическата църква. Всичко това не му бе лесно - струваше му голям компромис с неговите ортодоксални принципи, но той се помири със себе си и с Господ в името на това да служи по-добре на хората, които вървят след него. А именно това е истинското призвание на всеки духовен водач.

Макар да е отпаднал и с недобро вече здраве, Папата на бедните до днес не се колебае да посещава най-размирни и бедни части на света, да моли „колегите си“ от други християнски вероизповедания към единение на вярващите и да показва огромно уважение и смирение към различните религии.

„МРЪСНАТА ВОЙНА“

Когато в началото на 2013 г. се заговори, че аржентински епископ може да стане понтиф, противниците му веднага извадиха „кирливи ризи“. Хорхе Берголио бе обвинен, че по време на „мръсната война“ в Аржентина, когато новоизлюпилата се военна диктатура в родината му избива и изхвърля в океана хиляди демократично настроени граждани, той не е защитил достатъчно свещениците, за които отговаря - по това време той ръководи йезуитите в страната. Двама от тях загиват при неизяснени обстоятелства в тъмниците на военната хунта, която управлява Аржентина от 1976 до 1983 г. В действителност отец Берголио остава стоически в бедните квартали на Буенос Айрес, за да пази своето паство, а когато става папа, обяви за блажени и предложи за светци свещеници мъченици, станали жертва на хунтата. Адолфо Перес Ескивел, носител на Нобелова награда за мир, активист за правата на човека, хвърлен в затвора и измъчван от режима, коментира: „Имаше някои епископи, които бяха в тайно споразумение с военните, но Берголио не бе един от тях.“

ЙЕЗУИТ ВЪВ ВАТИКАНА

Хорхе Берголио стана първият папа от Латинска Америка и от Ордена на йезуитите. “Обществото на Исус“, както е официалното му име, е най-големият и влиятелен католически орден, с най-широка мисионерска дейност и до днес с най-мащабни програми в помощ на бедните и слабите. Йезуитите са известни като интелектуалци и отдадени на образователните дела мъже, а силното им влияние през вековете върху монарси, ренесансови личности и държавни мъже им създава славата на всемогъщи инфлуенсъри, ако се изразяваме с днешната модерна терминология.

Франциск обаче е взел от своя орден, към който принадлежи от 1969 г., най-доброто - скромността, любовта към бедните, отричането от всякакъв лукс и излишни почести, отдадеността на хората. Той два пъти е кандидат за папа, като първия път отстъпва мястото си на Йозеф Ратцингер - папа Бенедикт XVI от Германия, като се оттегля от състезанието при гласуването между кардиналите, за да не се всява раздор между различните течения сред висшия клир, призован да избере свой понтиф. След като обаче Бенедикт се оттегли от функциите си заради влошено здраве, което разтърси католическия свят, епископ Берголио нямаше сериозна конкуренция за папското кресло. Макар и силно подозрителни към модерните му виждания, с които той е известен от десетилетия, колегите му в Конклава (заседание на най-висшите католически духовници от цял свят, което избира папата - б.р.) все пак му дадоха папския жезъл.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

Берголио започна да ги предизвиква от първия миг. В момента на избора си относително млад - на 76 години, той избра за свое име като Свети отец това на свети Франциск от Асизи, който е основател на друг орден - този на францисканците, но има две основни ценности - бедността и милосърдието. Защитник на животните, светецът е наричан втори Христос заради точното следване на евангелските норми.

Подобно нему, новият папа аржентинец съчетава в себе си по особен начин разкрепостеност в мисленето и абсолютна ортодоксалност в християнските норми. Папа Франциск отказа да носи традиционните папски одежди и ги замени с проста бяла дреха; не живее в папския луксозен мезонет и го замени със скромен апартамент във Ватикана. На сутринта след избирането си той се измъкна в кортеж от немаркирани превозни средства, за да се помоли в римска базилика, а на връщане настоя да плати сметката си в хотел за духовници в центъра на италианската столица. Обърна гръб на великолепната папска лятна резиденция в Кастел Гандолфо.

Интересна фигура, обожавана от хора от всякакви религии, папа Франциск очаквано стана герой на доста филми в последното десетилетие. Най-голяма известност придоби лентата „Двамата папи“ - за нелеките отношения между двама живи понтифи - Бенедикт и Франциск. Популярността на филма се дължи най-вече на брилянтното изпълнение на Джонатан Прайс като Франциск и Антъни Хопкинс като Бенедикт, като немаловажно е и удивителното физическо сходство между Прайс и неговия прототип.

Затвърдил с реални дела славата си на свети отец с най-човешко лице, Франциск винаги ще бъде връзката между човешкия живот и Вечността.

Светият отец дойде в България

На Гергьовден 2019 г. папа Франциск дойде в България, като така продължи традиция, поставена от папа Йоан Павел Втори. Верен на принципите си, папата предложи обща служба с БПЦ, но това бе отказано от нашите владици. Въпреки това Франциск показа голямо уважение към нашия патриарх Неофит, с когото се срещна в София. Хиляди хора присъстваха както на молитвата му на площад „Св. Александър Невски“, така и на литургията, която Светият отец отслужи на площад „Батенберг“. От малкия Йерусалим в центъра на София, където съжителстват православен и католически храм, синагога и джамия, папата събра представители на различни изповедания, за да отправят заедно молитва за мир.

* Михайлина Димитрова