0

И грата на футбол помага на възрастните хора да водят активен начин на живот, да укрепват тялото и дори да поддържат социални връзки. И ако тук рядко можем да видим пенсионери, които да подритват топката, без да си дават много зор, то в Португалия това е традиция, става ясно от публикации в пресата.

„Срещаме се, поздравяваме се, разговаряме, наслаждаваме се на компанията си, а след мача понякога отиваме на обяд заедно. Всичко това много благоприятства социализацията, хората се чувстват като част от нещо“, казва Хосе. От 2016 г. той посещава ходещи тренировки по футбол, организирани от фондация „Бенфика”. Тимът е придатък към едноименния футболен клуб.

Ходещият футбол почти не се различава от обикновения футбол. Основната разлика е едно - не можете да бягате по време на игра, а само да ходите. Тази дейност е предназначена предимно за възрастни хора или такива, които се възстановяват след заболяване или операция. Затова, ако някой иска да изразходва повече енергия, първо трябва да се отбие във фитнеса или да се изпоти над домашните уреди, а чак след това да отиде на игрището, където с останалите играчи ще ходят.

Хосе участва в проекта от самото начало. Започва да играе ходещ футбол, защото е полезен за здравето му. Спортът помага за защитата на организма от много незаразни болести – сърдечни заболявания, рак и диабет.

Препоръки

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва на възрастните да правят поне 150 до 300 минути упражнения с умерена интензивност на седмица, а ходенето по футбол е чудесен начин да поддържате форма, докато се забавлявате.

Фернанда играе в своя отбор повече от шест години. Физическата активност й помага да държи диабета под контрол. Играта е добра и за психичното здраве, казва тя.

„Психичното ми здраве се подобри значително. Просто не мисля за нещата, които ме притесняват. За мен те просто изчезват“, казва тя.

Ходещият футбол има много положителен ефект върху благосъстоянието на хората. Участниците в играта често споделят, че изпитват по-малко стрес, настроението им се подобрява и се чувстват по-млади.

От фондация „Бенфика“ отбелязват, че в ходещия футбол няма разделение на женски и мъжки отбори, хора от различен пол и възраст играят заедно. Освен това не се изисква специална физическа подготовка за участие.

Правила

„В ходещия футбол не можете да бягате, можете само да ходите. Физическият контакт и борбата за топката също не са разрешени. Тези правила правят футбола на краката по-безопасен от обикновения футбол, като същевременно запазват основните предимства на физическата активност. Това прави играта привлекателна и достъпна за хора от всички възрасти и способности“, казва д-р Кремлин Уикрамайсинг, регионален съветник на СЗО по въпросите на храненето, физическата активност и затлъстяването.

Португалските власти подкрепят развитието на ходещия футбол, тъй като страната признава потенциала на спорта за постигане на целите на общественото здраве. Като инвестират ресурси в инициативи, които поддържат хората физически активни, властимащите имат възможност да намалят разходите за здравеопазване, да укрепят икономиката на страната и да създадат по-проспериращо бъдеще за всички.

Насърчаване

Застаряващото население е глобален проблем, а ходещият футбол е обещаваща инициатива за насърчаване на здравословното и активно остаряване.

„Футболът с ходене е чудесен за възрастни хора, които са по-малко физически активни“, казва Фернанда. – Играта помага за създаване на нови запознанства, поддържане на физическа форма и дори пътуване. Казах на приятеля си от Ангола, че играя футбол на краката и той ме помоли да ми разкажа подробно за играта - той също искаше да сформираме отбор!“.

*Автор: Цвета Дилова