0

О ще от малък любимото ми животно е било кокошката. Събирайки фактите, които искам да представя на вас, читателите на в. „Телеграф“, се убеждавам, че още повече харесвам тези птици. Изненадващо е, но изглежда, че всъщност споделяме някои интригуващи прилики с тези опитомени птици.

.

 .
Pixabay

Едно е ясно със сигурност - кокошките, подобно на хората, предпочитат привлекателни човешки лица пред тези, които не са толкова генетично надарени.

Изследване

Учените провеждат изследване, по време на което обучават четири кокошки да реагират на снимки на женско лице. Оказва се, че те кълват повече върху екрани, които показват симетрични лица, разкривайки същите предпочитания, които имат и хората.

Тези резултати предполагат, че естествената ни склонност към симетрия се корени в нервната система, противно на предишното схващане, че тя е плод на културни влияния. Всяка кокошка, която виждаме днес, е потомък на банкивската кокошка - птица, която обитава широки части от Южна Азия.

Авторът Андрю Лоулър посочва, че тези птици са толкова страхливи, че когато бъдат заловени, могат да умрат от сърдечен удар, причинен от ужаса, който изпитват. Тези птици могат да разпознаят до 30 други себеподобни.

Пилета

Малките пилета "запечатват" образа на майка си между 24-тия и 36-ия час след излюпване.

Кокошките са стадни птици и имат сложна социална йерархична структура. Всяка има специфичен социален статус, признат от другите членове.

На земята има повече кокошки, отколкото хора. В допълнение към това с броя си от 25 милиарда кокошките са повече, отколкото всеки друг вид птици на планетата. Te имат различни характери и знаят мястото си в йерархията. Така тези, които са по-долу в йерархията, стоят по-настрани от голямата купчина семена, когато се хранят и изпитват страх от тези, които са по-високо в йерархията.

.

 .
Pixabay

От своя страна тези, които стоят по-високо, често отправят заплахи с кълване към по-ниско стоящите, за да им напомнят кой доминира. Кокошките демонстрират сложни когнитивни способности, поставени в социални ситуации, изискващи от тях да решават дадени проблеми.

Комуникация

Комуникацията между тях също е доста сложна и се състои от богат репертоар от различни поведения и 24 различни вокализации. Птиците притежават комплексна способност на комуникация, която включва сигнали като подвиквания, движения и подсвирквания за предаване на информацията. Те могат да я използват, за да алармират, ако има опасност например.

Тези домашни птици могат да изпитват емоции, както и да изразяват чувства на състрадание и милост. Сред талантите им е и различаването на цветове. Могат да се похвалят с това, че техния свят е по-богат и по-пъстър като цветове от нашия.

Pixabay

Друго любопитно относно зрението им е това, че виждат ултравиолетова светлина и иридесцентни цветове. За жалост мнозинството от тях днес се отглеждат в много лоши условия, затворени в клетки и експлоатирани до края на живота си.

*Автор: Д-р Евгени Евтимов