0

Д оайенът сред актьорите в Народния театър „Иван Вазов“ Михаил Петров е готов за вписване в Книгата за рекордите на Гинес, обяви пред „Телеграф“ самият той. Поводът е 50 г. на първата ни сцена, който ще бъде отбелязан в петък вечер със спектакъла „Един безумен ден“ от Пиер дьо Бомарше. „Обявяват го като 50 г. на сцената въобще, а аз уточнявам, че е 50 г. на сцената на Народния театър. Защото един възрастен актьор може да играе 50 г. - не са много такива случаи, но ги има. Но да играеш половин век само на една сцена, и то в Народния театър без прекъсване, не знам за друг такъв случай“, сподели любимецът на няколко поколения.

Изненада

На предишния юбилей на Михаил Петров той влезе накрая на представлението с финалния монолог на Фигаро. Този път обаче ще си го спести. „Това вече е правено, предпочитам да изненадаме публиката по друг начин. В главната роля ще бъде нов актьор – Пламен Димов. Преди Фигаро се играеше от Димитър Живков. И двамата се справят отлично. Ние направихме този спектакъл още преди пандемията, но малко след това театърът затвори и сега го възстановихме. Още двама актьори съм сменил в постановката“, каза режисьорът. В актуалната версия на „Един безумен ден“ участват Параскева Джукелова, Пламен Димов, Стелиан Радев, Джулия Бочева, Гергана Змийчарова, Стоян Пепеланов, Христо Чешмеджиев, Васил Драганов, Ева Данаилова, Владислава Николова, Вяра Табакова, Христо Терзиев, Виктория Колева и Стефан Къшев.

Вино

Михаил Петров е решил да изненада публиката и преди представлението. „Дворцовите музиканти“, които се играят от Жорж Паликарски, Слав Бистрев, Николай Казаков, Ивайло Флоров, ще посрещнат зрителите и ще свирят Моцарт и произведения от други композитори, докато те се настаняват по местата си. Идеята е да почувстват обстановката на постановката още преди да е започнал спектакълът“, издаде актьорът. Самият той обаче ще се появи на финала заедно с останалата част от постановъчния екип. „Не знам дали ще има торта след това. Предполагам, че от Народния театър нещо са подготвили, но не искам и да знам, нека бъде изненада и за самия мен“, допълни юбилярят. От първата ни трупа разкриха пред „Телеграф“, че са организирали коктейл в мраморното фоайе, на който са поканили негови колеги и почитатели да го поздравят с по чаша вино.

Идеалният мъж

„Един безумен ден“ ще се играе и на следващата вечер, 13 май, а честванията на славния юбилей ще продължат през целия месец. На 17 и 18 май Михаил Петров отново ще бъде на сцена – в „Идеалният мъж“ от Оскар Уайлд, в ролята на лорд Кавършам, а компания ще му правят Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Мария Каварджикова, Жаклин Даскалова, Жорета Николова, Биляна Петринска, Радина Боршош, Милена Атанасова, Виктория Колева, Стоян Пепеланов, Христо Терзиев. На 26 май е мюзикълът „Компания“ от Стивън Зондхайм и Джордж Фърт, режисиран от Михаил Петров. Това е първият по рода си проект между драматичен и оперен театър в спектакъла „Компания“ – съвместна продукция на Народния театър и Държавната опера в Пловдив. Представлението се завръща на сцената след дълго отсъствие поради пандемията. Участват Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Ева Данаилова, Гергана Змийчарова, Вяра Табакова, Илиана Коджабашева, Павел Иванов, Стелиан Радев и други. Юбилейният месец май за Михаил Петров ще завърши с още един спектакъл, който той режисира, но и играе в ролята на Маклийви – черната комедия „Обир“ от Джо Ортън, която също е сред дълголетните спектакли на Народния театър. Компанията на „обирджиите“ на сцена „Апостол Карамитев“ допълват Ева Тепавичарова, Георги Мамалев, Христо Терзиев и Виктор Танев.

Дебютира в „Хъшове“

Дебютът на Михаил Петров е през 1973 г. в спектакъла „Хъшове“, където влиза в ролята на Бръчков. Следва поредица от роли, сред които в спектаклите „Йерма“, „В полите на Витоша“, „Дванадесет разгневени мъже“, „Великият комбинатор“, „На дъното“, „Църква за вълци“, „Бившата мис на малкия град“, „Ах, този джаз!“. През 2000 г. прави режисьорския си дебют в Народния театър със сатиричния спектакъл „Пуканки“ от Бен Елтън, като играе и една от главните роли в представлението. В Народния театър създава и авторския си спектакъл „Зимата на нашето недоволство“ по Джон Стайнбек (спектакълът е включен в селекцията на фестивала „Актьор на Европа“), както и „Времетръс“ от Андрей Филипов по Кърт Вонегът, „Обир“ от Джо Ортън.

Приет е актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ от проф. Анастас Михайлов, учи при Методи Андонов и Нейчо Попов, и завършва през 1971 г. при Любомир Кабакчиев. Първите си професионални стъпки прави на сцената на Драматичен театър „Стефан Киров“ в Сливен.

Полубрат е на проф. Вучков

Михаил Петров е полубрат на телевизионната легенда проф. Вучков, който почина на 22 септември 2019 г. на 83 години. Двамата братя обаче не бяха в добри отношения, а самият професор споделяше приживе, че с Петров не е разменил и дума близо 35 години. Те са родени от една майка, но са от различни бащи. Точно заради това проф. Вучков наричаше Мишо „полубрат“ и дори го е обявявал за „бездарно актьорче“. Запознати с битието на Юлиан Вучков твърдят, че освен жилището му в идеалния център на София на ул. "Христо Белчев" той притежавал и доста спестявания. По закон всички тези средства сега се полагат на Михаил Петров.

Озвучил всички мъжки роли на Шекспир

Михаил Петров участва в десетки филмови и телевизионни продукции и сериали, сред които са „Вятърната мелница“, „Звездата на Индия“, „Неочаквана ваканция“, „Вестникар ли?“, „Ветрилото на лейди Уиндърмиър“, „Хайка за вълци“, „Людмил и Руслана“. Озвучил е над 500 продукции за БНТ, сред които и всички мъжки роли в 37-те пиеси на Шекспир, продукция на BBC. Има повече от 2000 записа в БНР. Има „Аскеер“ (1991) за поддържаща мъжка роля – за ролята на №3 в „Дванадесет разгневени мъже“, награда на Съюза на артистите в България (1999) – за водеща мъжка роля за ролята на Пато Дули в спектакъла „Бившата мис на малкия град“ от Мартин Макдона, награда „Уника” на САБ през 2004 за „Зимата на нашето недоволство“ по Джон Стайнбек. Удостоен е със званието „Заслужил артист“, с почетен знак „Цар Симеон Велики“ на Министерството на културата, с орден „Св. св. Кирил и Методий първа степен“ за големи заслуги в областта на културата и изкуството.