0

В идим ли падащи звезди, за да се сбъдне желанието, то трябва да бъде наречено по правилния начин, казват вещи астролози.

Вековната традиция повелява веднага при вида на падаща звезда де се формулира максимално ясно желание и веднага изричащият го да се обърне на изток, защото Вселената там е най-открита и възприемчива да го чуе. Желанието трябва да се каже бързо (преди звездата да се скрие видимо) и ясно или наум да го изречем. Обикновено неща от типа „да спечеля шестица от тотото“ не минават. Желанието трябва да е искрено и от цялото сърце изречено. Но и тук важи принципът да внимаваш какво си пожелаваш. Защото лесно може да се случат неприятности. След наричането много е важно да не мислим денонощно за желанието, защото се получава енергийно претоварване и става точно обратното. Трябва да пуснем желанието си, а не да го задържаме в себе си, казват астролозите – все едно си измиваме ръцете с вода и не я мислим след това. Тогава то има шанс да се сбъдне.

Поток

Сега е най-удобното време в годината за наричане на желание, защото в момента минава най-интензивният звезден поток – Персеидите. Пикът му е в нощите на 12 срещу 13 август и на 13 срещу 14 август.

От катедрата по астрономия на физическия факултет в Софийския университет отбелязват: „В нощта срещу 13 август Луната ще изгрее в 03:04 ч. за София с 10% осветен диск – като тънък сърп, 3,4 дни преди новолуние. Затова тя няма да затруднява визуалните наблюдения“. Астрономите продължават: „Поради това, че Персеиди е активен поток – с около 90-100 метеора за час при своя максимум и се случва в удобно за наблюдение време – в още топлите летни нощи, традиционно той привлича вниманието на много хора от Северното полукълбо на Земята. Радиантът на потока се намира видимо близо до звезда от съзвездието Персей, което веднага след свечеряване е видимо на хоризонта в посока север-североизток. До края на августовските нощи то се издига все по-високо в небето, с което условията за наблюдение на Персеиди се подобряват. На 13 август Слънцето ще изгрее за София в 06:31 ч, а ефективни наблюдения ще могат да се провеждат до около 05:20 ч.“ Още повече че Персеиди се застъпва по време с още няколко по-слаби метероидни потока, които добавят своя принос.

Векове

Най-старите известни ни описания на Персеиди са от VIII век от китайски, корейски и японски летописи. Кометата 109P/Swift-Tuttle (Суифт-Тътл), която създава метеоритния поток на фона на съзвездието Персей, преминава покрай Земята веднъж на 133 г. Но всяка година през юли и август отломки от нея атакуват планетата ни под формата на метеоритен дъжд. В момента те отслабват с всяка година. Последно кометата бе най-близо до планетата ни на 11 декември 1992 г. и се очаква да се появи отново през 2125 г., когато на небето ще има и грандиозно шоу. Максималното количество падащи болиди, измерени от Персеиди, е 528 в час. Яркостта е съпоставима с тази на Венера на нощното небе. Това е най-интензивният (многоброен) звезден дъжд, измерен от учените. На второ място е появяващият се през декември Джеминиди с 426 падащи звезди – със 102 по-малко от Персеиди.

Обикновено, когато има звезден дъжд, зачестяват и съобщенията за НЛО. Не че се наблюдава засилена извънземна разумна активност, но много често метеоритите са взимани за пришълци. Да си спомним скорошния случай с метеора, минал над Видин и паднал в Румъния. Едни го взеха за военна ракета, други си го обявиха за истинско НЛО.