0

Т ри месеца и половина след като задочно бе обвинен за контрабанда на цигари, Софийският апелативен съд разреши на прокуратурата да издаде Европейска заповед за арест на Никола Николов-Паскал.

Ако е искал да се укрие от властите, досега той имаше достатъчно време да избяга в страна извън ЕС.

Задочното обвинение на Николов е по делото за контрабанда заедно с бившия шеф на митниците Петя Банкова, екссекретаря на МВР Живко Коцев, бизнесмена Стефан Димитров и баща му Марин Димитров.

Паскал не бе открит на 3 април т.г. Тогава бяха арестувани Банкова и баща и син Димитрови.  По-късно бе обвинен и освободен с гаранция Живко Коцев. Според прокуратурата всички те са участници в организирана престъпна група за контрабанда на цигари и за длъжностни престъпления.

Мотиви

В началото на седмицата Софийският градски съд определи, че има обосновано предположение за съпричастност към престъпленията, за които е обвинен Николов. Има реална опасност той да се укрие, тъй като не е намерен на адреса му в България. Паскал знае за воденото срещу него наказателно производство, но въпреки това не се завръща в страната, под предлог че се лекува в чужбина, пише в решението на съда. Доказателства обаче за провеждането на такова лечение няма, поради което съдът приема, че няма обективна пречка за завръщането му в страната. Паскал не е посочил чрез упълномощен свой защитник адрес в чужбина, от който би могъл да бъде надлежно призоваван и въпреки че е уведомяван от своите защитници за хода на воденото срещу него наказателно производство, продължава да не се завръща в страната.

Определението бе обжалвано пред Софийския апелативен съд. На заседанието вчера прокурорът обаче заяви, че не трябва да се издава Европейска заповед за арест, тъй като има допуснати процесуални нарушения, както и че не са посочени доказателствата срещу Николов. Позицията на прокурора озадачи съдията по делото. След 3-часово мислене съдът разреши издирването на Николов с ЕЗА.

Според защитата на Паскал той казал по телефона, че се лекува извън Европа, но не посочил къде. Напуснал страната с кола за Гърция на 15 март т.г., но не казал къде е отишъл след това.

Началото

Никола Николов не е бил митничар, разказа пред БНТ бившият директор на митница Свиленград през 1998 г. Георги Шишков. Днес той се занимава със земеделие, но знае как е започнал контрабандната си кариера Паскал и кой стои зад каналите.

„Николов е бил шофьор в международния транспорт. Познавам го случайно от една сватба през 1993 г., когато още не бях в митниците. Николов беше кум на мой приятел, това ни е единственото виждане очи в очи.

Службите

В Хасково и Димитровград има заселени политически емигранти от Гърция – комунисти, прогонени от режима на черните полковници. Тези хора са били оперативно интересни на Държавна сигурност, правени са с тях мероприятия. Водещ офицер от международния отдел за вражеските страни в ДС е хванал Николов като младеж, прави им връзка с един от тези гръцки политемигранти и след 1990 г. създават обща фирма. Роднините на гръцкия гражданин в Солун започват да организират тирове с цигари от Кипър през Солун до България“, разказва Шишков.

От тираджия Паскал влиза в контрабандата „Голямата фигура в ония години в контрабандата е Иван Тодоров-Доктора. Те са съграждани с Николов. Доктора играе големите игри. Паскал е регионален представител, той е един добър изпълнител. Не задава въпроси, няма импровизации и може би затова се е запазил през годините. Той е бил подчинен на Доктора. Работели са заедно. Генезисът на тази контрабанда стои под завесата на ДС. Продължавам да го твърдя от години – тоталитарната държава организира пренос на различни стоки, включително цигари с т.нар. скрит транзит. Каналите вървели много добре. Всичко е било като смазана машина. След промените каналите продължават, но вече не работят за държавата, а за офицерите от ДС, които са ги организирали и контролирали“, твърди Шишков.

Схемите

По думите му не всеки път в подобни схеми са замесени хора от върховете на политиката и митниците. „Много често нещата опират до областно ниво. За да функционира един канал, са нужни трима души – митничар, който да пропуска стоката, полицай, който да конвоира стоката, и магистрат, който да ги защитава“, разказва още Шишков.

Той добавя, че не познава Стефан и Марин Димитрови, които са обвинени за контрабанда заедно с Паскал. „За бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, ако е истина, е много тежко нещо“, коментира  Шишков.

„При желание могат да хванат Паскал. Той има имоти и в Гърция, и в Турция, може би и в Кипър. Очаквам да бъде хванат“, заяви бившият шеф на митница Свиленград. 

Според информация на БНТ през последните над 15 г.  Паскал е живял близо до Кавала, в Гърция, в ТИР, превърнат в каравана край брега на Бяло море.

Кученцето Пачко взриви скандала

След избухването на скандала с арестуваната и обвинена шефка на митниците Петя Банкова и връзката й със секретаря на МВР Живко Коцев и Стефан и Марин Димитрови, в публичното пространство се появиха снимки на кученце, което разнася пачки с пари, снимано с Коцев и бившия МВР шеф Бойко Рашков. Рашков заяви, че няма представа как са се запознали главният секретар на МВР и баща и син Димитрови.

Живко Коцев подаде оставка като главен секретар на МВР ден след акцията на ДАНС и Антикорупционната комисия в Агенция „Митници“. 24 часа по-късно, в последния ден на кабинета „Денков“, Коцев оттегли оставката си и обяви, че я е подал под натиск. След встъпването в длъжност на служебното правителство Коцев беше освободен от президента по искане на кабинета.