0

Т ой сам простира небесата, И стъпва на морските вълни.

Той прави съзвездията - Мечката, Ориона и Плеядите, И скритите пространства на юг.

Той прави велики и неизследими дела. И безбройни чудеса (Йов, глава 9).

Може би звучи невероятно, но нестинарите, които танцуват върху огнена жарава в странджанските села, всъщност са се свързвали със звездите от Плеядите, известни у нас като Квачката с пиленцата. И това не е никаква тайна. Тя може много лесно да се разгадае, ако тръгнеш към приказната планина и се взреш в древните обичаи, растения и артефакти, които там са в изобилие. Най-важното е да решиш да свърнеш от утъпкания път и да не гледаш с очите на турист, а на любопитен изследовател. Тогава към теб ще се приближат точните хора и ще ти показват отделните части от пъзела на загадката. Моят прочит след скитане из горите с горски от Изпълнителната агенция по горите с отровна зеленика в средата на май, обикаляне на светилището в местността Бегликташ и съзерцание на пролетното море през светлозеленото на горите е неочакван и за самата мен, но логичен.

Свещеният май

Задавали ли сте си въпроса защо нестинарите играят боси върху жарава, която тлее винаги в идеален кръг? И защо този необясним и нелогичен за човешката сетивност танц винаги се извършва по едно и също време на годината – на 4 юни, в странджанските села?

Върнете 13 дни назад и ще установите, че това е 21 май, денят на св. Константин и Елена, и неслучайно танцьорите се втурват в транс в огнения кръг, носейки тези изображения като защита или може би като средство за връзка.

Светилището

Огромна част от отговорите на тези въпроси се намират в древното светилище на 35 века до Приморско в местността Бегликташ. То няма име, а археолозите се надяват скоро да открият тайната. Едно от сигурните неща е, че тази изумителна и логична подредба от скали е била обсерватория. Една от най-важните точки е процепът, през който слънцето лумва призори в деня на лятното слънцестоене на 21 юни. В съседство с нея се намира композиция, на която са издълбани кръгове в камъните. Всеки от тях точно съответства на седемте звезди от Квачката с пиленцата.

Съвпад на слънцето

Тези точки са били нужни на нашите предци, защото, заставайки върху тях, са се свързали с Плеядите, но само в определено време на годината. И това е ставало между 17 и 23 май. Точно на тези дати слънцето всяка година преминава през точките в зодиака, където се намира звездният куп - между 28 градуса Телец и 0 градуса Близнаци. Именно това са датите, когато човек може да получи достъп до енергията на този звезден портал. Любопитно е да се научи, че най-ярката звезда в това съзвездие е Aлцион и когато се срещне със Слънцето в съвпад, порталът достига своя връх. Това става на 20 май, което всъщност е 4 юни, заради реформата с времето от началото на 20-и век. Но нестинарите спазват старата дата. А кръгът с жарава, върху който стъпват танцьорите, е всъщност материален образ на съвпада на слънцето със звездата Алцион от Плеядите. 21 май е и датата на светците Константин и Елена. И с приемането на християнството нестинарите носят тяхната икона, за да спазят завета в Светото писание да не приписват никому другиму чудеса освен на Бог. В днешно време на тези дати към каменната обсерватория до Приморско се стичат стотици хора с надеждата да се качат на лъча, който ще ги отведе към звездния куп на Плеядите. Без да имат нужда нито от ракета, нито от скафандър.

Сърни и диви прасета пият вода от морето

Част от общото чудо в Южното Черноморие са горите на Странджа. Днес цивилизацията ни го е нарекла природен парк Странджа, но истината е, че този район по-скоро наподобява рая. Мнозина смятат, че е мистичен, но усещането там е за безгрижна приказка, от която не искаш да излезеш. Животът на растителния и животинския свят подсказва, че естествените природни закони са по-лесни и логични за спазване от тези, които човекът си въобразява, че е измислил.

Иначе как бихте си обяснили съществуването на растение като зелениката, която се оказва, че е оцеляла от времето след измирането на динозаврите. А това е станало преди 65 млн. години. Тя е с плътни и лъскави листа, а цветовете й са различни нюанси на розово, пурпур, в зависимост от това как я огрява слънцето. Вероятно нейната мисия като представител на флората е да служи и за охрана на горите, защото е силно отровна. Подобна е и на дивата маслина, зад чиито сплетени клони почиват дивите животни и си раждат малките, споделят лесничеи от района.

Неписаните закони на растителните и животинските видове в Странджа са такива, че ако усетят, че навлизаш без агресия те сами ще ти се покажат. Така точно преди слънцето да се скрие, докато вървиш по пътеки сред шума от есента, зелениката ще изникне на пътя ти, без да си очаквал, че ще я видиш на това място. Трябва бързо да я снимаш, защото живее на тъмно и усойно.

Има места, където нито горски, нито природозащитници смятат, че трябва да има екопътеки, за да не се пречи на животните. Ако ти се случи да минеш през тези места, ще се дивиш на огромни поляни с шарена сянка, осеяни с едрите листа на лопох, можеш да видиш и бясно дърво или костенурка. А най-голямата награда е да станеш свидетел на стадо сърни или диви прасета, запътили се към брега на морето да пият солена вода.

Доказателството, че си добре приет от растителния и животинския свят там, е да срещнеш пепелянка, която няма да те докосне, дори на сантиметър да минеш от нея. Тя просто показва добра воля да я видиш и че е част от населеното с древни същества място.

Пода

Топлите въздушни комини и пътят на птиците

Част от божествената приказка е Центърът за птици Пода до Бургас. Това е най-западната точка на Черно море, където водите му се врязват най-силно в сушата и през него минава Виа Понтика - пътят на прелетните птици от Скандинавието към Африка.

Пода е с особено значение за птичия свят и към него се стичат почитателите им от далечни страни. Стопанисва се от Българското дружество за защита на птиците. Билетчето за вход е 6 лева, а от терасата могат да се наблюдават птици с бинокъл и оптични тръби.

Там се срещат 318 вида птици на 1 кв. км, а за съпоставка в Европа са 1200 вида птици. Така Пода е единственото място в света с толкова много видове на едно място. Най-характерни са бялата лопатарка, чаплите, блестящият ибис, гривеста и малка бяла чапла. В блатото плува дива патица с малките, излиза от тръстиката.

Оттук преминават и Малките кресливи орли, когато идват от север. Те като всички хищни птици летят с пестене на енергия и почти нямат нужда от храна по време на полет. Излитат, като улавят вертикалните топли потоци въздух, които ги издигат нагоре. Те се наричат комини. Когато подемната им сила свърши, птиците се насочват към следващия комин. Така почти без усилие могат да преминат стотици километри. Пода е важно място по пътя, защото има голяма разлика в температурите между водата и въздуха и създаване на условия за комини с огромна подемна сила.