0

П родължаваме класацията, която започнахме миналата седмица в броя на „Златно време“ - на велики любовни романи, в които се влюбихме и на малкия екран.

Историите на най-великите световни любовни романи!

Поставихме на верните си читатели задачка за размисъл – кой сериал караше хиляди български домакини в годините на соца да зарежат печката и да вперят поглед в телевизора. Разбира се, че говорим за „Птиците умират сами“.

Историята на невъзможната и греховна любов между католическия свещеник отец Ралф де Брикасар и много години по-младата от него красавица Меги Клийри предизвикваше сълзи в очите на млади и стари. Главните роли в сериала бяха изиграни от американския актьор и певец Ричард Чембърлейн и австралийката Рейчъл Уорд. Впрочем авторката на романа Колийн Маккълоу също е австралийка. По професия е лекар невролог, а писането й е хоби. Романът „Птиците умират сами“ изстрелва Колийн и я прави известна в цял свят.

Ричард Чембърлейн и Рейчъл Уорд в Птиците умират сами.

 Ричард Чембърлейн и Рейчъл Уорд в Птиците умират сами.
Архив

„Великият Гетсби“ е една от най-четените книги в световната литература вече почти век и половина. Автор на романа е американският писател Франсис Скот Фицджералд, а годината на издаването е 1925-а. Това е един роман, в който любовта е на преден план, но освен нея в сюжета се преплитат и други теми и мотиви, изключително важни не само за началото на ХХ век, но и днес.

Вина

В романа, заслепен от любовта си към Дейзи, Гетсби поема вината за причинената от нея автомобилна катастрофа, в която загива човек и заради това той по-късно е застрелян. Досега „Великият Гетсби“ е филмиран пет пъти, а в ролята на Гетсби са влизали актьори като Робърт Редфорд и Леонардо ди Каприо. За прототип на Дейзи авторът Фицджералд е използвал образа на първата си голяма любов Джиневра Кинг, която го зарязала, защото по онова време бил беден младеж.

Великият Гетсби с Леонардо ди Каприо в главната роля.

 Великият Гетсби с Леонардо ди Каприо в главната роля.
Архив

Любовта е основна тема и в двутомния панорамен роман на руския класик Лев Толстой „Ана Каренина“.

В него на преден план е представена интимната връзка на главната героиня с младия и дързък офицер граф Алексей Вронски. Връзка, която скандализира социалните кръгове в Санкт Петербург.

Прототипи

За изграждане образа на Ана писателят е използвал характеристиките на три жени. Външността й е взета от най-голямата дъщеря на поета Пушкин – Мария, а чертите на характера й от още една Мария, Сухотина, омъжена аристократка, по която е бил увлечен самият Толстой.

Вивиан Лий в ролята на Ана Каренина.

 Вивиан Лий в ролята на Ана Каренина.
Архив

Третата жена, използвана за прототип, е Ана Пирогова, която е трябвало да представи смъртта на своята героиня. Пирогова се хвърля под влака, а Ана Каренина се дави в река Нева. Във филмовата роля на главната героиня са се превъплъщавали велики световни актриси като Грета Гарбо, Вивиан Лий, Кира Найтли, Софи Марсо.

В българската литература има много романи за най-красивото човешко чувство, но тук ще представим само три от тях.

Едит Салай и Ян Енглерт в главните роли на Осъдени души с режисьор Въло Радев.

 Едит Салай и Ян Енглерт в главните роли на Осъдени души с режисьор Въло Радев.
Архив

„Осъдени души“ - по сюжета си творбата на Димитър Димов напомня на „Птиците умират сами“. В него главната героиня английската аристократка Фани Хорн се влюбва в свещеника йезуит отец Ередия. Прототип на отеца става католическият свещеник отец Венкус, с когото сам Димов се запознава, докато пътува във влака. Що се отнася до прототипа на Фани, има различни версии. Надделява тази, че за нея Димов е използвал образа на Анриета, жената на български дипломат в Испания.

Вазов

Друг български роман, в който макар и да не е на първа линия любовта, е „Под игото“. На сюжетно ниво връзката на Бойчо Огнянов с Рада Госпожина отстъпва на темата за революцията. По думите на самия Вазов образът на Бойчо е събирателен, като в него има черти от характерите на Васил Левски и Стоян Заимов, а за описване на външността му са използвани външните черти на собствения му брат Михаил Вазов.

Лили Попиванова и Мирослав Миндов в ролите на Рада Госпожина и Бойчо Огнянов от филма Под игото.

 Лили Попиванова и Мирослав Миндов в ролите на Рада Госпожина и Бойчо Огнянов от филма Под игото.
Архив

Прототип на Рада пък е учителката Мария Бочева от Сопот, привлечена за народното дело от Тодор Каблешков. Двамата се сгодяват и след потушаването на Априлското въстание Мария много тежко преживява смъртта на Каблешков.

Коканова

Третият български любовен роман, който по нищо не отстъпва на първите два посочени, е „Крадецът на праскови“. В него авторът Емилиян Станев представя любовта между сръбския военнопленник Иво и Елисавета, съпругата на военния комендант в Търново. Сюжетът се развива през Първата световна война, а в ролите на двамата влюбени се превъплъщават Невена Коканова и Раде Маркович.

Любовта между Невена Коканова и Раде Маркович се пренася от филма в живота. 

 Любовта между Невена Коканова и Раде Маркович се пренася от филма в живота. 
Архив

Любопитното тук е, че любовта между двамата от ролите се случва и в живота, и Невена и Раде изпитват един към друг най-красивото чувство. А след смъртта на сръбския актьор бяха открити писмата на Невена Коканова до него, които той пази през целия си живот.