0

С амо няколко часа на слънце могат да доведат до сериозни изгаряния. Много хора се плескат с кисело мляко, ако това се случи. Но има и други варианти да облекчите последствията от слънчевите бани.

Народните средства са приложими, ако имате изгаряне от 1-ва степен (зачервяване). Ако по кожата се образуват мехури, значи имате изгаряне втора степен. В този случай е по-добре да се консултирате с лекар.

1. Сок от алое

Сокът от алое има лечебни и успокояващи свойства, намалява сухотата и раздразнението на кожата. Може да се използва за лечение на много кожни заболявания. Има бактерицидни и бактериостатични свойства. Помага за възстановяване на кожата след изгаряния. Можете да правите компреси със сок от алое, като ги сменяте на всеки десет минути. Сокът трябва да се разреди с преварена вода в съотношение 1:1.

2. Билки

Компреси с отвара от лечебни билки ще облекчат симптомите на слънчево изгаряне. По-добре е да използвате инфузии от лайка, жълт кантарион, невен или дъбова кора, тъй като тези отвари практически нямат противопоказания.

3. Черен чай

Един от най-лесните и достъпни начини за справяне с изгаряне у дома са компреси с инфузия на черен чай. Тази напитка съдържа танинова киселина, която помага за намаляване на болката.

4. Зеле

Този зеленчук помага в борбата с изгаряния в прясна и кисела форма. Киселото зеле има отлични противовъзпалителни и регенериращи свойства. Студеното кисело зеле се препоръчва да се нанася 3-4 пъти на ден върху изгорялото място и да се оставя за 20 мин. А за тези, които се смущават от миризмата на този продукт, можете да използвате прясно зеле: смелете го на каша и покрийте засегнатите области с него.

5. Картофи

Настърганите пресни картофи са най-лесният и ефективен начин за справяне със слънчево изгаряне. Кашата, която е богата на нишесте, трябва да се нанесе директно върху кожата.

Още съвети

Ако сте на плажа, солената вода увеличава шансовете ви да се изгорите. Не бъдете мързеливи и измивайте солните отлагания от кожата след всяко влизане в морето.

Ако почувствате симптоми на изгаряне, незабавно защитете засегнатата кожа от слънцето, направете компрес със студена вода. При възможност добавете разтвор на фурацилин (2 таблетки на 1 чаша вода). Сменяйте компреса на всеки 15 минути.

Намажете засегнатите участъци от кожата със средства против изгаряне (кремове, гелове).

Ако има мехурчета, те в никакъв случай не трябва да се пробиват. Потърсете помощ от лекар.

Не забравяйте да пиете много вода.