1

Е дна компания за трилиони долари контролира Facebook, Instagram, Threads и WhatsApp. 

Тази концентрация на дигитална собственост може да създаде вреди в реалния свят, пише CNN във връзка с публикация, наскоро цензурирана от компанията – майка на тези социални мрежи, Meta.

Гаф

Миналата седмица Meta се извини, след като блокира линкове към вестник и независим журналист, който публикува доклад, критичен към Facebook. В доклада се твърди, че Facebook потиска публикации, свързани с изменението на климата. Meta отрече да цензурира съдържание и обясни блокирането с неуточнен „проблем със сигурността“. И така в един момент всяка една от 6000 публикации на Kansas Reflector във Facebook изчезна от платформата.

НОВА ЗАРИБЯВКА: ТикТок бори Инстаграм - пуска приложение за снимки!

Потребители, опитващи се да тагнат вестника, пък са получавали съобщение, че може би това е зловредно съдържание. В продължение на седем часа никой във вестника няма информация защо технологичният гигант, който нито една медия на света не може да си позволи да пренебрегне, е решил буквално да ги заличи. До края на деня всичко се връща на мястото си с изключение критичен към Facebook материал. 

Експеримент

По-късно друг журналист прави експеримент – публикува текста в уебсайта си и след това качва линк към него в Threads. Meta на мига го маркира като злонамерено съдържание и го сваля.

Малко по-късно от мрежата изчезват всичките публикации на въпросния журналист. Главният редактор на Kansas Reflector Шърман Смит коментира: „От Facebook не ни казват какъв е бил проблемът. Каква беше грешката в сигурността? Не знаем. Какво причини блокирането на линковете? Не знаем. За нас остава само да обясняваме на читателите си, че не сме развъдник на вируси, не сме трол фабрика, не сме опасни...“

Концентрация

Случката илюстрира един от големите проблеми на онлайн ерата – опасната концентрация на власт в социалните медии. „Случаят показва, че поставянето на целия граждански дебат в ръцете на един-единствен огромен бизнес генерира огромни рискове за обществото като цяло“, пише анализаторът Клей Уърстоун.

МЕРЯТ СИ ГИ: Мъск се изгаври със Зукърбърг! (СНИМКИ)

Разбира се, Meta редовно е обвинявана в цензуриране на съдържание от хора от целия политически спектър - хора, които често не разбират, че Meta е бизнес, а не полиция по свободата на словото. Meta контролира цял куп социални мрежи и това означава, че няма много конкуренти, които да стимулират компанията да се държи на ниво. Същевременно всички медии разчитат на Meta и почти няма издание, радио или телевизия, които да нямат профил там. 

Гигант

С близо 4 милиарда активни месечни потребители на своите платформи не е трудно да разберем защо някои хора искат правителството на САЩ да разбие Meta на отделни компании или най-малкото да създаде по-строги регулации, които да ѝ попречат да изтласка всички останали от пазара.

За всички е ясно, че контролът на компанията върху това, което виждаме онлайн, може да има дълбоко въздействие върху реалния свят, в който живеем.