0

21 век е и всички поколения по един или друг начин къде повече, къде по-малко са засегнати от технологичния бум. Затова и нормален житейски проблем е изборът какъв лаптоп да купим за човек в златната възраст.

За разлика от покупките за хора в активна възраст, които по различни причини могат да се насочат към мощни и скъпи решения, то за хората в пенсионна или предпенсионна възраст важат други критерии и е добре те да се вземат предвид, за да не се стига до излишно скъпи покупки.

Избор

Когато се избира преносим компютър (лаптоп) за възрастен, е важно да се разгледат индивидуалните нужди, пишат от „Форбс“. Какви са техните компютърни умения? За какво обикновено използват компютъра? Отговорите на тези въпроси могат да ви помогнат да намерите най-добрия вариант за вас или ваш възрастен роднина.

Ето например физическите увреждания. За потребители с артрит или болки в ръцете лаптоп със сензорен дисплей (тъчскриийн) и екранна клавиатура в пълен размер може да бъде идеален. Сензорните екрани изискват по-малко сръчност на ръцете, а екранната клавиатура изисква много по-слаб натиск на пръстите, казва Маколи Касиди, основател на „Сайбър-Синиърс“, организация с нестопанска цел, която предоставя безплатно техническо обучение на възрастни хора. На следващо място помощта при въвеждане на глас към текст може да намали или напълно да премахне нуждата от ръчно въвеждане на текст и вече е достъпна в настройките на повечето съвременни устройства.

Внуците винаги могат да бъдат повикани на помощ за настройките на устройството след покупката.

 Внуците винаги могат да бъдат повикани на помощ за настройките на устройството след покупката.
iStock

Слух

За по-възрастни хора със загуба на слух търсете качествени вградени високоговорители, но най-добре се ориентирайте за наличието на Bluetooth. Много съвременни слухови апарати могат да се синхронизират с лаптопи чрез Bluetooth, което осигурява идеална звукова среда. Потребителите с увредено зрение пък трябва да изберат по-голям екран и могат да използват настройките за достъпност за допълнителна помощ. Тези опции включват екранни четци, които превръщат текст в глас, цветови настройки за помощ при увреждания на зрението, различни опции за цвят и осветеност.

Дейности

Как ще се използва компютърът? Ако интернет базирани дейности като видеочат и стрийминг (Нетфликс, ЕйчБиОМакс) са приоритет, лекотата на използване и достъпността трябва да са с предимство при купуването на компютър за по-възрастни хора. Предлагат се и по-разширени възможности за обработка и съхранение на данни за тези, които имат по-високи изисквания. Нуждите от съхранение например варират значително от един потребител до друг. Ако потребителят възнамерява да съхранява голямо количество снимки и видеоклипове, той се нуждае от повече памет за съхранение. Ако потребителят просто иска да води видеочат с други хора или да гледа филми, паметта за съхранението на данни не е толкова необходима и опция с много малко място би трябвало да е достатъчна. А и днес се предлагат много опции за облачно хранилище, или иначе казано, съхранение на данните ви на отдалечено чуждо устройство.

ОС

Когато купувате нов компютър, потърсете опции, които използват същата операционна система, с която потребителят вече е свикнал. Например бившите потребители на Уиндоус вероятно ще намерят прехода към лаптоп, базиран на същата система, доста по-лесен от това да изучават нова операционна система. Макар и у нас компютрите на Епъл да са по-рядко срещани, същото важи и в обратната посока. Преминаването от iOS към Уиндоус може да е дори по-трудно, макар че според експерти интуитивната логика на iOS е значително по-добра за възрастни хора, особено за такива, които тепърва навлизат в компютърните дебри. Във всеки случай обаче няма нещо, което да не може да бъде научено, а в много общини се организират курсове по компютърна грамотност за пенсионери на достъпни цени и дори субсидирани от общината.

Физика

Не на последно място размерът и теглото винаги са важни. Леките устройства улесняват придвижването и пренасянето особено при хора с артрит. Съвременните преносими компютри са с тегло от 1 до 4 килограма, така че пазаруването на по-леки устройства със сигурност е добра идея за възрастни хора със затруднения в придвижването. Теглото на всяко устройство е ясно указано на опаковката в магазина, както и в описанието на продукта, ако се купува по интернет.

Цена

Да, тук стигаме до най-ключовия критерий. Независимо от личните ви финансови възможности важно е добре да преценявате какво ви е необходимо и какво е излишна екстра. Причината е, че преносимите компютри обикновено варират в цената си от около 500 до 5000 лв. и тези вариации се основават на техническите възможности на устройството. В повечето случаи лаптоп за до 1000 лв. може да свърши идеална работа на средностатистическия възрастен човек. Изборът на по-евтино устройство означава, че е по-вероятно да се натъкнете на проблеми като уязвимост към вируси, по-бавни скорости на обработка и проблеми с клавиатурата или тъчпада (вградената мишка). В същото време изборът на прекалено скъп компютър не е необходимо и може да изчерпи бюджета ви за други полезни разходи. Затова най-добрата стратегия е да се купи нов и неупотребяван компютър, но от по-стара версия, която вече е поевтиняла на пазара.

Ако основните ви нужди са гледане на филми и видео разговори с роднини, няма нужда да купувате твърде мощен компютър.

 Ако основните ви нужди са гледане на филми и видео разговори с роднини, няма нужда да купувате твърде мощен компютър.
iStock

Класацията на „Форбс“

Най-добър с тъчскрийн: Acer Spin 3

Най-добър дисплей: Samsung Galaxy Chromebook

Най-добър живот на батерията: Microsoft Surface Laptop 5

Най-добър дизайн: Lenovo Yoga 6

Най-добра цена: Asus Chromebook Flip CM3

Най-добра клавиатура: Dell XPS 13