0

Н овата година вече дойде в България през мегалитното светилище Бегликташ. Това разкри пред „Телеграф“ Андрей Шурелов – председател на туристическото дружество „Ранули“. Местният изследовател е присъствал в момента на зимното слънцестоене, считан от нашите предци за начало не само на новия сезон, но и на целия 12-месечен цикъл.

Активация

Светилището се намира в Странджа на брега на Черно море, в близост до Приморско. Шурелов обясни, че за този район датата, на която Зимата настъпва, се пада сутринта на четвъртък (21 декември), или ден по-рано от обявеното. „Установил съм че Бегликташ се активира в най-късния ден от годината. Тогава слънчев лъч прониква през централния камък, наречен Апостолташ, и се проектира върху първия от шестте плоски камъка, разположени на север. Гледката е неописуема – всичко наоколо е тъмно, а само този камък, отбелязващ зимния сезон и Новата година, блести ярко като в някаква приказка“, описа Шурелов. От този момент денят отново започва да расте колко едно пшеничено зърно, казвали дедите ни.

Часовник

Андрей разкри още, че каменната обсерватория действа едновременно като светилище, календар и часовник-може би един от най-древните на планетата ни. „Шестте плоски камъка всъщност са стрелките на слънчев часовник. Когато денят настъпи, сянката на централния мегалит се мести по този циферблат, разделящ светлата част на шест равни части. Тази система се използва и за засичане на сезоните - пролетното и есенното равноденствие и на лятното и зимното слънцестоене“, обясни мегалитният експерт.

Цивилизация

Все още обаче остава загадка коя цивилизация е вдигнала култовия астрономически обект. Според екипа на покойния археолог Цоня Дражева светилището датира от XIV век преди Христа. Шурелов обясни, че в приморския исторически музей наскоро са направени палеоастрономически изследвания. Според тях Бегликташ възниква, когато съзвездието Орион се е наблюдавало през камъка Апостолташ. Това се е случило около 8300 г. пр. Хр. Може би тогава хората са се поздравявали не с ЧНГ, а с ЧНСГ т.е. Честита Нова Соларна Година, отичайки старта на новата обиколка на Земята около Слънцето.