0

В различните страни и народи има различни обичаи, свързани с отбелязването на новогодишните празници. Наред със специфичните регионални особености, в ритуалната символика и някои общи.

Една от тях е традицията да се гори пън. В англоговорящите страни той се нарича yule log („коледен пън“), а във френскоговорящите е buche de noel („устата на Коледа“). Тази традиция съществува и у нас, като пънът се нарича „коледен бъдник“ и с него се извършват дейности като с живо същество. За тази цел в пъна се издълбава трапчинка – уста, в която сипват пшеница, мед, масло и вино, и после я залепват с восък. Така пънът е нахранен и напоен и от него хората очакват да им донесе здраве в семейството и берекет на нивите. Коледната елха като символ се появява първо в северноевропейските страни, като първоначално тя се е украсявала с лакомства и свещи. Доста по-късно лакомствата са заменени с коледни играчки, а на върха на елхата се поставя коледна звезда. В Беларус и днес повечето от играчките на лехата са направени от слама, а в Босна и Херцеговина – от шоколад. В държавата Белиз по клончетата на елхата се поставят лодки, символизиращи риболовната индустрия на страната, и птички, символ на мира. А в Аржентина се украсява не елха, а друго вечно зелено дърво със сняг от памук. В Гърция освен с елха, домовете се украсяват и с хартиен или дървен макет на кораб, който се поставя на входа на жилището. Носът на кораба трябва да сочи центъра на дома и се вярва, че ще донесе здраве и късмет.

В Испания на Коледа съществува една традиция, която напомня тази на сурвакането у нас. В къщата се внася пън, покрит с одеяло, символизиращ Дядо Коледа, който децата удрят с пръчки, за да им даде подаръците. В Австралия Коледата е през лятото и често се празнува при температура от 40 градуса в градината на светлината на свещи и факли, или на плажа.

Палми

В Бангладеш месеци по-рано мъжете засаждат близо до къщата си две бананови палми, а на Коледа те накланят листата им така, че те да образуват дъга. Във Филипините се пускат разноцветни фенери, а в Нова Зеландия се яде пържено пиле. В Гърция пък на Коледа се палят огньове и се ръси домът със светена вода, за да се попречи на злите духове, водени от своя водач Каликант зарой, да влязат вътре и да пакостят. А в Мексико вечерта на тавана се закачат глинени гърненца, пълни с бонбони и подаръци. Всяко дете се опитва да счупи гърненцето си със завързани очи, за да се докопа до апетитното му съдържание. В Канада пък се залага на благотворителността. В нощта на Бъдни вечер се събират лакомства и пари за бедните, които им се раздават на следващия ден.

Наред с това в много страни има и някои доста необичайни обичаи. В Сърбия две седмици преди Коледа децата трябва да „отвлекат“ баща си и майка си, да ги вържат за столовете и да ги изнудват да им дадат подаръците. В Чехия пък е прието самотните жени да обръщат гръб към вратата и да хвърлят през рамо обувка. Ако тя падне с носа си към вратата, това означава, че през следващата година те ще намерят половинките си и ще се омъжат.

Талисман

Някои народи имат коледни обичаи, свързани с животни. В Австрия преди Коледа хората си подаряват прасенце талисман. Обичаят идва от традицията в миналото на стара мома да се подарява живо прасенце, украсено със сърце от позлатена хартия. Вярвало се, че това ще й помогне най-после да си намери съпруг. Днес на австрийската трапеза се поднасят купички с мляко с ориз. В едната от тях е скрит бадем. У когото се падне, той получава за награда прасенце от бадемово тесто, за което се вярва, че ще му донесе късмет.

В Полша се слага жива риба във ваната и тя трябва да бъде убита и опечена на самата Бъдни вечер. Тази традиция е популярна и в Чехия, Словакия, Австрия и Германия. А в Швеция на площада Gävle се поставя гигантска коза, висока 13 м, която трябва да се изгори. В Русия пък между клончетата на елхата има скрита клетка с двойка бели гълъби, която трябва да се отвори на Бъдни вечер. Руснаците се надяват гълъбите да се върнат отново и да донесат много щастие и късмет на дома.

Змиорки и костенурки на трапезата

Както всеки празник, така и отминалата вече Коледа е свързана с различни кулинарни традиции. У нас се смята, че на трапезата трябва да се поставят нечетен брой ястия. В Русия пък обратно, на масата се нареждат точно 12 ястия, символизиращи 12-те апостоли на Исус Христос. Във Великобритания основните и задължителни ястие са пълнената пуйка, пудингът, в който се поставя монета от шест пенса, и супата от костенурка. В Италия най-типичното коледно ястие е специалният обреден хляб, наречен „панетоне“ – пълен с парченца от портокали, мандарини и стафиди, поръсен с бадеми и орехи, и приличащ по вкус на козунак. Освен него на трапезата се поставя супа или каша от риба, най-често змиорка и голям козунак, и печена пуйка. Тази птица е основно блюдо и във Франция, като там тя се прави с кестени. Наред с нея на масата се слагат и други деликатеси: охлюви, миди, сьомга, гъши пастет. А в Полша в началото на празничната вечеря на масата се разчупва коледна вафла, наречена „оплатек“, направена само от вода и брашно. Всеки от членовете на семейството отчупва по малко от нея и я предава на следващите.

В Египет съществува традиции на Бъдни вечер по-заможните жени да приготвят риба и понички, които раздават на бедните. А на коледната трапеза задължително има супа, месо и ориз. Във всяка къща се приготвят и традиционните бисквити с форма на кръст – кахк. В Гърция семейството отива на църква, а като се върне, сяда на масата, на която се сервират: свинско месо, печена пуйка със зеле, баклава и др. сладкиши. В Португалия пък се вярва, че в нощта на Бъдни вечер от отвъдното на масата идват душите на покойниците и затова на нея се оставят през цялата нощ хляб, месо и плодове за тях.