0

К рит е най-големият от близо шестте хиляди острова, влизащи в акваторията на Гърция. Намира се по средата на водния път между Балканския полуостров, Северна Африка и Азия. Площта му е 8336 кв. км, а населението е над 600 хил. човека. Подобно на останалата част от днешна Гърция в Крит също има богата хилядолетна история. Разполага с десетки културни и исторически забележителности и поради това е една от най-привлекателните за туристите дестинации. 

Почивка

Българските туроператори предлагат богато разнообразие от оферти – от 4-дневна екскурзия до 10-14-дневна морска почивка. Едно от положителните неща е, че пътуването до Крит се извършва с директен полет и продължава малко повече от час. Което означава, че не се губи излишно време от почивката в пътувания и чакания по летищата за прекачване.

IStock

За аклиматизация и потопяване в атмосферата някои туроператори предлагат през първия ден клиентите им да се отдадат само на плажуване и едва от втория да започнат обиколките по градовете и забележителностите. Други обаче предпочитат да не губят от времето на туристите и час-два след настаняването в хотела те вече трябва да са на линия за начало на пътуванията.

Музей 

Традиционно обиколките започват от главния град на острова Ираклион, разположен на Егейско море. Известен е предимно с маслодобива и винопроизводството си. Наред с това обаче градът е притегателна дестинация за милиони световни туристи годишно. Сред най-посещаваните обекти тук е археологическият музей. Това е мястото, където са събрани най-голям брой артефакти от минойската цивилизация.

IStock

Съдържа находки от неолита до римския период, т.е. около 5500 години. Сградата е построена през 1912 г., като идеята е била в нея да има една обикновена колекция от находките, открити при археологическите разкопки в околностите на града. Три последователни земетресения в периода 1926-1935 г. повреждат сградата и се налага тя да бъде разрушена и вдигната отново изоснови.

Това се случва в годините на Втората световна война, между 1937 и 1940 г. Находките в музея са разпределени в 20 стаи според датировката им. В стая едно са каменни съдове и глинени идоли от неолита, а в последната са находки от времето на гръко-римската цивилизация. Сред по-забележителните артефакти, изложени тук, са: Фестоският диск, Ритонът с бичата глава от Кносос, фигурки на богинята със змиите, Вазата с жътварите, конско погребение от куполната гробница в Арханес, златни бижута от двореца в Малия, теракотени фигурки от планинското светилище в Писокефало, стеатитови вази и саркофагът от Агия Триада.

Дворец 

След археологическия музей следващата задължителна спирка по пътя на туристите е дворецът Кносос. Намира се на 6 км от Ираклион и в древността е един от политическите и културните центрове на минойската цивилизация. Дворецът е уникален с много неща. Той е една от първите многоетажни сгради в Древна Гърция и от първите със собствена канализация и водопровод, вентилация, изкуствено осветление. А до него се стига по път с каменна настилка. След като е завладян от микенците, това поставя началото на края на минойската цивилизация.

Първият царски дворец, който наред с това е бил и жречески храм, е изграден в 2000 г. пр. н.е. и е разрушен 300 години по-късно при унищожително земетресение. Вторият дворец е построен няколко десетилетия по-късно и по форма наподобява лабиринт. И това не е случайно, тъй като според древногръцките митове и легенди именно тук в района на Кносос някога се е намирал лабиринтът, в който живеело чудовището Минотавър.

На всеки 9 години звярът с човешко тяло и глава на бик изяждал изпратените му от атиняните 7 младежи и девойки като изкупление за убийството на  сина на цар Минос в Атика. Всъщност „Минотавър“ означава „Бикът на Минос“. Чудовището било убито от героя Тезей, подпомогнат от самата Ариадна, дъщерята на цар Минос. Като легендарно творение Лабиритът на Минотавъра, разбира се, не съществува. Но това не пречи на критяните да вплетат легендата за него в туристическите си брошури и така да печелят повече туристи, желаещи да видят мястото, където се е провела тази легендарна епична битка между героя и чудовището. А в самия древен град Кносос още няколко пъти строят дворци, които или са пометени от цунами, земетресения и други природни стихии, или са превземани от враговете. Градът съществува до ранновизантийския период.

Шлиман 

Най-големите забележителности в комплекса Кносос са: големият и малкият дворец на цар Минос, къщата с фреските, кервансараят, гробницата му, къщата на висш жрец, вилата на Дионис, южният дом и „неизвестната къща“. Царският дворец е открит през 1886 г. от легендарния археолог Хайнрих Шлиман, който го обявява за двореца на цар Минос.

IStock

След известно прекъсване до 1930 г. е разкрит целият дворец, чиято площ е доста внушителна – 20 хил. кв.м, на които са били разположени над 1300 помещения за различни цели: царски покои, тронна зала, столова и кухни, работилници, складове, както и такива, свързани с функциите на владетеля като висш жрец. Едно от най-впечатляващите неща в комплекса са монументалните стенни фрески, представящи бита, начина на живот и забавленията на членовете на висшата класа. От сюжетите става ясно, че по това време в Кносос вече са познавали робството, като такива са били не само цветнокожи, но и хора от собствената им раса. И още нещо любопитно, свързано с митовете и легендите. Според тях на остров Крит в планината Ида е роден върховният бог в древногръцката митология Зевс. А извън митологията местните жители се кълнат, че маслините от Ираклион нямат равни на себе си по вкус и удрят в земята тези от Каламата, Пелопонес. 

Плоча 

Критяни се кълнат също, че маслиненото дърво е култивирано именно на техния остров още през IV хил. пр. Хр. Тук бил направен и първият зехтин в света. В околностите на Ираклион се намира и малкото селище Матала, известно днес с варовиковите скали, надупчени като швейцарско сирене. Според археолозите в древността това са били римски или раннохристиянски гробници.

IStock

А на още няколко километра от Матала пък се намира поредната критска забележителност – дворецът във Фестос. Според легендата основател на града е синът на Херкулес – Фестос. Това е и вторият по важност древен град на острова. Разкопките тук започват през 1900 г. и продължават и до наши дни. Тук е открит Дискът от Фестос, кръгла глинена плочка, от двете страни на която има йероглифен надпис, който и до днес още не е разчетен. Градът е унищожен окончателно от ахейците около 1400 г. пр. н.е.

Потамида 

Едно от често посещаваните места на остров Крит е и малкото селце Потамида. Намира се на пътя между Кисамос и Елафониси и е известно със своите лозя, маслинови, овощни и зеленчукови градини, напоявани от водите на минаващата през селото река Тифлос. То е пример за съхраняване на автентичния поминък, бит и начина живот на старите критяни.

Макар и малко по размери и брой жители, в селото има цели три църкви, едната от които „Св. Ана“ е още от венецианския период. А втората църква „Св. Георги“ е от османския период на острова. В Потамида се намира и „тайното училище“. В тази сграда изобщо без прозорци се е помещавало местното училище, в което тайно от турците местните гърчета са се обучавали на родния си език. Тук се намира и една стара воденица на няколко века, която е работила чак до 1960 г. Най-забележителната особеност на село Потамида обаче са естествените пирамиди от мека глина, върху които са открити останки от мекотели. Това дава основание на 
археолозите да предполагат, че в древността тук не е имало остров, а е било дъно на море.

Пещера 

Една екскурзия или почивка на остров Крит не може да мине и без посещение на пещерата Агия София (Св. София). Тя се намира не на самия Крит, а на съседния остров Китира в околностите на селището Милопотамос и е известна със своите сталактити и сталагмити. 

Разположена е на 400 м над морското равнище и според легендата тук е открита икона на светицата от времето на византийския император Юстиниан. Иконата била изработена от отстъпващите критски войници след падането на Константинопол. При оттеглянето си те скрили иконата в пещерата, за да не бъде намерена и поругана от османските завоеватели. 

Интересна забележителност е и скалната крепост Кастро, на входа на която е разположен Лъвът на Свети Марко – символът на Венеция.

Остров Китира, на който се намира Агия София, е пресечна точка на 3 морета: Егейско, Йонийско и Критско. Островът е известен както с невероятната природа, така и с културно-историческите си забележителности и археологически находки. Островът се смята за родното място на богинята Афродита. Тук се намират и едни от най-красивите плажове: Калади, Мелидони, Халкос, Диакофти, Калами, Авлемонис, Капсали и Какиа Лагада.

Но освен тях туристите трябва да посетят още и Венецианския замък, водопада Фониса, Каньона на Цакона, крепостния град Палеохора и скалистия остров Хитра, на който се намират редки видове птици и цветя, а има дори и тюлени. Задължителна спирка по пътя на туристите още е и фарът Мудари. Построен е по време на британското управление на острова и от него се разкрива невероятна гледка към Пелопонес. Остров Китира е и рай за гастрономите. Сред местните специалитети, които непременно трябва да се опитат тук, са медът с мащерка, пържената бакла, сухарите със зехтин, както и традиционните сладки с бадеми, канела, ванилия, мед и плодове.

Розовият рай 

Когато става дума за плажовете на Крит и в околностите, не може да отминем и Елафониси, известен и като Розовия рай или Гръцките Малдиви. Името си дължи на цвета на пясъка и на кристално чистата вода с пъстър подводен свят. Тук трябва да се отбележи, че броят на чадърите и шезлонгите на Елафониси е ограничен и че за разлика от много други места те се заплащат, като цената за комплект шезлонг с два чадъра е 20 евро. Препоръчва се също туристите да не тръгват за плажа по джапанки, а с удобни маратонки, тъй като пътят дотам пеш е няколко километра и се изминава за 20-ина минути по неасфалтиран черен път. А връщането отнема около половин час и не се препоръчва за възрастни хора или такива със сърдечни проблеми.

IStock

Освен традиционните дестинации, цената на които е включена в пакетната туристическа услуга, по желание на туристите могат да бъдат посещавани и допълнителни обекти. Един такъв обект е разходка до остров Грамвуса и плажа Балос, както и целодневна екскурзия с корабче в района на острова. Самият остров не е населен, но на върха му има венецианска стара крепост, построена през 1580 г. за борба с османците. Тя е от последните укрепления на острова, превзети от враговете. Трябва да се знае, че на Грамвуса има заведение, което обаче е без чадъри. Ако човек иска да прекара час или два тук, в девствената атмосфера, ще трябва да си носи такива. В противен случай рискува да се изпържи на горещото слънце.  

IStock

Остров Крит е родно място на известния художник Ел Греко, на политика Елефтериос Венизелос и на писателя Никос Казандзакис. Музеят на Ел Греко е запазен и се намира в село Фоделе. В къщата няма нищо автентично от времето на художника, но въпреки това е посещавана годишно от стотици туристи. За съжаление родният дом на Никос Казандзакис не е запазен. През 2017 г. къщата на „бащата на Зорба Гъркът“ в Ираклион е разрушена, за да бъде построен на нейното място паркинг.

Това отношение на ръководството на града към световноизвестния писател не бива да изненадва. Още приживе Казандзакис изобщо не е долюбван от съгражданите си заради отношението му към религията. А след смъртта му жителите на Ираклион отказват той да бъде погребан в градските гробища. Гробът му се намира в градинка, разположена върху градските крепостни стени близо до бастиона Мартиненго. А върху гроба има поставен дървен кръст с надпис: „Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо. Аз съм свободен.“