0

Н ова Зеландия е шестата по големина островна държава. Намира се в югозападната част на Тихия океан. Страната е с умерен климат и тъй като се намира в Южното полукълбо, там сезоните са огледални спрямо тези в Европа и Северна Америка. С други думи, когато тук настъпва есента, в Нова Зеландия започва пролетта и най-активният туристически сезон. Големият плюс за българските туристи е курсът на местната валута. Там се използва новозеландски долар, който по фиксинга на БНБ за тази седмица се разменя за 1,07 лева. С други думи не е необходимо сложно изчисление и превалутиране на местните цени.

Културата на маорите е уникална и предлага пъстра палитра от обичаи, характерни за тази част от Тихия океан. Официалният език е английски, но на практика навсякъде може да чуете маорски диалект. Концентрацията на маори, които спазват традиционните обичаи, е най-голяма в Северния остров. На всяка цена трябва да опитате местната традиционна кухня. Храната обикновено се приготвя в ханги или глинена пещ. Тези пещи се палят за големи празници и събирания. Месото и зеленчуците се готвят бавно в покрита яма няколко часа, преди да бъдат сервирани на гостите. Страхотно преживяване е, ако имате възможност да участвате в този традиционен обичай.

Правила

Нова Зеландия има изключително строги правила за допускане на чужденци. Има няколко вида визи и преди да тръгнете, на всяка цена трябва да се уверите, че разполагате с необходимите документи. Страната се състои от общо около 700 острова, но основните са само два – Южен и Северен. Релефът е изключително разнообразен. Там има планинска верига с много стръмни склонове и заснежени върхове, известна като Южните Алпи. Тези планини добиха изключителна популярност след излизането на сагата „Властелинът на пръстените“. Зашеметяващата красива природа там привлича милиони туристи годишно.

Ако искате, може да тръгнете по стъпките на хобитите.

 Ако искате, може да тръгнете по стъпките на хобитите.
travelmamas.com

Няма ги само хобитите, джуджетата и елфите, но и без това новозеландците се дразнят, когато асоциират страната им само с приказните същества. Те предпочитат да бъдат възприемани като Страната на маорите, преобладаващата част от местното полинезийско население. Трябва да забравите да носите каквито и да било хранителни продукти или напитки. Нова Зеландия има един от най-строгите санитарни гранични контроли. Неслучайно страната бе единствената в света, която остана незасегната от пандемията от коронавирус.

Някога Нова Зеландия е била част от британската империя, но през 1841 г. е получила своята независимост. Все пак британското влияние в културата и обичаите остава доста силно. Там туристът може в един и същи ден да покорява заледени планински върхове, след няколко часа да се забавлява на безкраен плаж с фин бял пясък. След гмуркане в тюркоазените води може да последва разходка с каяк до пещерите, които могат да бъдат достигнати само по вода и да завърши с избор на някой от екстремните спортове, които се предлагат.

Началото

Пътешествието в Нова Зеландия трябва задължително да започне с внимателно планиране. Това, че е местният долар е равен на лева, не означава, че цените са като в България. Може да се каже, че стандартът в Нова Зеландия е доста над средния за света. Ако отивате като турист, трябва да предвидите дневни разходи от около 250 лева на човек на ден по оценки, базирани на цените от 2023 г. Храната на ден ще ви струва средно по 52 лева на човек. Още 30-ина лева на ден трябва да бъдат предвидени за транспортни разходи. Нова Зеландия има перфектна мрежа от обществен транспорт, която обаче не е евтина. Само придвижването от международното летище в столицата Уелингтън до градската част ще ви струва от 16 до 25 лева в зависимост от това дали ще изберете да пътувате с маршрутка или с автобус. Ако планирате да се движите с такси, не е зле да предвидите по около 35 лева на човек на ден. Нощувката в прилична двойна стая в Нова Зеландия струва средно 230 лева. Разходите за едноседмична почивка на двама души без допълнителен лукс ще излезе малко над 3200 лева.

Ако решите да се храните в местни кафенета и закусвални, е добре да предвидите по около 20 лева на човек на хранене.

Закуската е най-евтиното хранене. Обикновен сандвич, купен на улицата, ще ви струва около четири лева. Едно кафе струва около 5 лева в по-непретенциозните заведения.

Забавления

Нова Зеландия предлага на туристите огромен избор от атракции. Ако искате наситена с емоции почивка, не е зле да предвидите по около 60 лева на човек на ден. В тази сума са включени средните цени на билетите за вход в музеите и достъп до природните паркове. Въздушната гондола за двойка струва 50 лева, обиколка по въздуха над Оукланд излиза 5 лева за двама, а обиколка с гид на остров Уайхеке струва 200 лева. На морския бряг джетовете се наемат за по стотина, бънджи скоковете са по 250 лева, а за скок с парашут трябва да приготвите по 320 лева на човек.

В местните паркове има изградени специални щадящи природата пътеки.

 В местните паркове има изградени специални щадящи природата пътеки.
travelmamas.com

В природните паркове, които там са безкрайни, има изградени щадящи просеки, които дават възможност на туристите да проникнат възможно най-навътре в гората, като в същото време опазват максимално природата.

Новозеландците смятат, че цената отразява съвсем точно платения продукт или услуга. По тази причина бакшишите почти отсъстват и никой няма да ви се сърди, ако оставите сума, която точно покрива сметката. Разбира се, ако сте много доволни от заведението, можете да оставите бакшиш в размер до около 5% от сметката. Гидовете и хотелският персонал може да очакват бакшиш около три лева.

Като цяло цените са малко по-високи от средните в България. Бутилка прилично вино може да струва от 8.50 до 19 лева. Всъщност сериозните разходи няма да са толкова за алкохол, а за вода. Никъде в Нова Зеландия не можеш да минеш без бутилирана вода. Там природата е изключително чиста, но все пак съветват чужденците да си купуват бутилирана вода. Разходът на човек на ден обичайно е в рамките на 3.50-4.00 лева.

Връзки

Общественият транспорт позволява бърз достъп до всяка точка. Възможно е наемането на кола на съвсем прилична цена. Двата големи острова са свързани с многобройни фериботни линии. Има голям избор от комбинирани маршрути за туристите, които обхващат забележителности както на големите острови, така и на по-малките вулканични островчета.

Приключението в Нова Зеландия няма да е пълно, ако пропуснете невероятния Уайотопу.

Водата клокочи над задрямалия вулкан Уайотопу

 Водата клокочи над задрямалия вулкан Уайотопу
inafarawayland.com

Това е вулканичен остров, в който е изградена туристическа инфраструктура. Задрямалият вулкан още излъчва топлина и на места горещата кал, която е с изключителни лечебни качества, клокочи. Има изобилие от гейзери и топли езера, които са в съседство със студени и изумително сини езера.

Ако искате да усетите страната, трябва да кривнете от големите пътни артерии и да откриете малките градчета. Не се чудете, ако не виждате много ресторанти и кръчми. Новозеландците не са големи почитатели на този тип заведения. Те предпочетат обикновените кафенета. Там ще ви сервират фиш енд чипс, заимствани от британската кухня, и петифури, които идват от Френска Полинезия, както и парче торта „Павлова“, която там е любим десерт.