0

А рестът на един от световните технологични милиардери предизвика политически трус от двете страни на новата Желязна завеса.

Заключиха създателя на Telegram

При кацането си на летище Бурже в Париж бе задържан руснакът Павел Дуров, основател и собственик на платформата Телеграм. Предявени са му 12 обвинения за киберпрестъпления. След 96 часа в предварителния арест прокуратурата във Франция му повдигна официални обвинения и го пусна под гаранция срещу 5 милиона евро и заповед да не напуска Франция.

Кой е арестуваният френско-руски милиардер Павел Дуров, основал Telegram?

Разследването може да продължи с години, като адвокатът на Дуров отбеляза, че е абсурдно собственикът на Телеграм да бъде отговорен за съдържание, което се предполага, че води до киберпрестъпления от страна на потребители на платформата.

Мрежа

Телеграм е огромна мрежа за новини и чатове с шифровани данни, смятана е за много сигурна откъм кибератаки и изтичане на данни. Ползват я близо милиард души из целия свят, тя е основен източник на информация за войната в Украйна, тъй като е най-популярна в Украйна и в Русия. Както останалите й посестрими обаче – Фейсбук, Уотсап, Вайбър, Х, Месинджър и Тик-Ток, Телеграм също е подложена на огромен политически натиск и несекващи опити за регулация от различни правителства в света. Заради страха от шпионаж и манипулации.

История

Досега знаехме, че младият руснак милиардер Павел Дуров живее в Обединените арабски емирства, оттам управлява платформата и не е добре дошъл у дома от 2014 г. насам. След случилия се изневиделица арест обаче се оказа, че всичко, което знаем, не е съвсем така. Дуров е напуснал родината си, но я е посещавал над 50 пъти оттогава и никога не е бил арестуван според руския сайт Важные истории.

Павел Дуров в Узбекистан през юни

 Павел Дуров в Узбекистан през юни
Телеграм

Той има френско гражданство и на ОАЕ, но руските власти изведнъж проявиха желание да му оказват консулско съдействие в ареста, без той да го е искал. Франция го задържа за „киберпрестъпления“, но пък президентът й Макрон се е срещал с него неведнъж, според „Политико“ и даже двамата са обядвали заедно според източници на Ройтерс. Макрон не само има собствен канал в Телеграм със стотици хиляди последователи, но и ползва още един, шифриран, за споделяне на информация с екипа си. И точно в Телеграм президентът написа, че арестът не е политически мотивиран. Нещо, което руснаците, разбира се, не вярват и веднага нападнаха Запада. Макар досега години наред да не са обелили дума за Дуров.

Самият Телеграм съобщи, че Дуров в последния момент е опитал да отклони самолета от кацане на френска земя, след като се сдобил със сведения от радарите някъде над Баку. Но пилотите не са успели, смята се, защото френските власти не са им позволили да го сторят, а не са имали гориво да се върнат обратно.

ПАДНА В КАПАНА: Макрон лично подмамил Дуров в Париж, за да го арестуват?!

Братя

Докато Павел бе в ареста, бе съобщено, че брат му Николай също има издадена френска заповед за арест. Самият той живее не в ОАЕ, а в родната Русия, работи в Академията на науките, гениален математик и дете чудо. Спекулира се, че Николай е истинският създател на мега успешния проект Телеграм.

Заповедите за братята са издадени на 25 март по обвинения, включващи „съучастие в притежание, разпространение, предлагане или предоставяне на порнографски изображения на непълнолетни“. Разследването е стартирало през юли. Няма предположения, че някой от двамата е пряко замесен в която и да е от незаконните дейности, посочени от разследването.

Родината

Спекулира се и за противоречивата му връзка с родната Русия. Той я напуска заради натиск от ФСБ да разкрие лични данни на украинци в предишния си проект - В контакте. Ето какво споделя: „По майчина линия съм с произход от Киев, имам много роднини в Украйна. Конфликтът за мен е личен“. През 2013 г. В контакте е най-голямата социална мрежа в Русия и Украйна. ФСБ искат от Дуров да им предаде личните данни на ползвателите от Украйна, които протестират срещу тогавашния им президент Порошенко. „Аз отказах, уволниха ме от компанията, която бях създал, и напуснах Русия. Загубих работата и дома си. Но и днес за мен най-важното е неприкосновеността на потребителите“, добавя Павел. Няма сведения дали по време на десетките си завръщания на руска територия технологичният милиардер се е срещал с тамошните власти, отбелязва Важные истории.

Спор

Цялата драма предизвика световен - пореден - спор за границите на свободата на словото в интернет и в социалните мрежи. В подкрепа на Дуров се изказа собственикът на Х, преди Туитър, Илон Мъск. А точно докато руснакът бе във френския арест, собственикът на Фейсбук, Уотсап и Месинджър Марк Зукърбърг реши да оповести, че по време на ковид пандемията е бил притискан за цензура от администрацията на президента Байдън.

ПРОБЛЕМИТЕ МУ ТЕПЪРВА ЗАПОЧВАТ: Съдят Павел Дуров за насилие над дете!

Живот

Павел Дуров е роден в Санкт Петербург през 1984 г., но прекарва детството си в Торино, където баща му, професор по латински, е на работа. През 2006 г. завършва английска филология в Санкт Петербург. От студентските му години е и увлечението му към цифровите магии, като, подобно на създателя на Фейсбук Марк Зукърбърг, Павел тръгва от мрежа за студенти - създава онлайн книжарница за колегите си във вуза.

Николай Дуров

 Николай Дуров
Х

Двамата с брат му Николай, който е с три години по-голям, през 2007 г. създават първия си проект - В контакте, който тръгва като студентска мрежа, но бързо се превръща в милионна платформа. Оттук до големите пари и световната слава пътят му се оказва доста кратък.

Николай Дуров

 Николай Дуров
Х

Законът

В Европа вече действа Закон за цифровите услуги. Включва мерки за борба с незаконното съдържание, увеличаване на прозрачността на онлайн рекламата и алгоритмите за препоръки и засилване на защитата на непълнолетните в интернет.

Инициативата е на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, но и Еманюел Макрон има сериозен принос. Регламентът влезе в сила през ноември 2022 г., започна да се прилага изцяло през февруари 2024 г. Официално обаче Телеграм не попада под неговите правила, защото трябва да има поне 45 милиона активни потребители месечно в ЕС, а компанията на Дуров все още не е преминала този праг.

Основните й ползватели са извън територията на съюза. Според ръководството си Телеграм е забранил на потребителите от ЕС да публикуват: спам; пропаганда на насилие; незаконно сексуално съдържание; злоупотреба с деца, продажба или предлагане на наркотици, огнестрелни оръжия, фалшиви документи, разкриване на лична информация. Компанията използва и изкуствен интелект за модериране на съдържание, като някои ограничения се въвеждат автоматично. Но в същото време „всички критични ограничения изискват одобрение от човешки модератор“.

Но няма как този регламент да е причината за ареста – разпоредбите му предвиждат само финансови санкции за виновните. Телеграм каза в изявление, че „е абсурдно да се твърди, че платформата или нейният собственик е отговорен за злоупотреба с тази платформа“.

Така остава отворен въпросът защо изобщо и защо точно сега Павел Дуров стана толкова важен за френската правосъдна система. Самият той запазва мълчание.