0

Г ювечът е от най-типичното родно ястие, което обаче ни сродява не само с балканската, но и със световната кухня. По родните краища подобни ястия се готвят от хилядолетия и определено още траките преди нашествието на римляните са правели подобни неща. В по-нови времена и след откриването на Америка към гювеча започват да се прибавят и продуктите от Новия свят, като домати, чушки и картофи не винаги са задължителни, но пък са много често употребявани. Но ето различни видове гювеч, забелязани на gotvetesmen.com.

Нестинарски

Необходими продукти:

  • 200 г кромид лук
  • 200 г моркови
  • 200 г домати
  • 150 мл олио
  • 100 мл вино
  • черен пипер и сол
  • 1 кг кайма
  • 200 г гъби
  • 4 яйца

Начин на приготвяне:

Приготвя се пикантен сос от задушените нарязани на дребно кромид, моркови и домати, подправени с вино, черен пипер и сол. Сосът се сипва в гювечета, след което във всяко се поставя кайма, добре омесена с нарязаните гъби и подправена на вкус, във вид на птиче гнездо. Счупва се по едно яйце и ястието се запича във фурна. Нестинарският гювеч се поднася топъл. По желание сосът може да се направи по-пикантен с нарязана люта чушчица или с щипка лютив червен пипер.

Манастирски с месо

Необходими продукти:

  • 75 мл олио
  • 2 глави кромид лук
  • 120 г стерилизирани гъби
  • 100 г маслини
  • 1-2 чушки
  • 3 домата
  • 150 г ориз
  • 2 с.л. (30 мл) червено вино
  • черен пипер
  • червен пипер
  • магданоз
  • 600 г месо по избор - телешко, свинско, агнешко, овнешко или говеждо
  • 400 мл вода

Начин на приготвяне:

Почистеното от костите месо се нарязва на порции и заедно с лука, нарязан на дребно, се задушава, докато остане на мазнина. Прибавят се червеният пипер, солта и виното, а след това - гъбите, нарязани на ивици (филийки), и пиперките, нарязани на дребно. Ястието се залива с топла вода. Похлупва се с капак и се задушава до полуомекване на продуктите около 10 минути. Прибавя се оризът, а след 10-15 минути се добавят маслините, черният пипер (на зърна) и обелените и нарязани на парчета червени домати. Манастирският гювеч с месо се запича във фурна (200 градуса) за 20 минути. Гювечът се поднася, поръсен с дребно нарязания магданоз.

Калугерски

Необходими продукти:

  • 600 г свинско месо без кости
  • 2 с.л. олио
  • 3 глави кромид лук
  • 8 картофа
  • 2 люти чушки
  • 250 мл (1 ч.ч.) червено вино
  • дафинов лист
  • сол и смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на средни кубчета. Прехвърля се в гювеч и се поръсва със сол и черен пипер. Прибавят се ситно нарязаните чушки, дафиновият лист и виното. Гювечът се покрива и се оставя в хладилник за 1 нощ. На другия ден фурната се загрява на 190 градуса. Месото се залива със сгорещено олио. Пече се 20 минути, след което се изважда от гювеча. На дъното на гювеча в соса се слагат обелените и нарязани картофи. Върху тях се нарежда месото, което се покрива с пласт от нарязан, посолен и стрит с ръка лук. Ястието се пече около 40 минути похлупено. Калугерският гювеч се отхлупва и ако е нужно, се долива малко вода. Пече се без капак още 30 минути. Гювечът се поднася в съда, в който е приготвен с гарнитура по желание.

По римски

Необходими продукти:

  • 500 г свинско месо (от бут)
  • 5-6 (500 г) картофа
  • 4-5 (500 г) тиквички
  • 3-4 (250 г) моркова
  • 2-3 (250 г) глави кромид лук
  • 1 глава чесън
  • 2 дафинови листа
  • 1 връзка магданоз
  • сол и смлян черен пипер
  • 100 мл олио
  • 500 мл сухо бяло вино

Начин на приготвяне:

Скилидките чесън се почистват и счукват. Лукът, картофите, тиквичките и морковите се обелват и нарязват на филии. Свинското месо се нарязва на средни кубчета. Всички продукти се разбъркват заедно с подправките и ситно нарязания магданоз. Изсипват се в глинен гювеч или огнеупорен съд с капак. Отгоре гювечът по римски се залива с олиото и виното. Гювечът се поставя в студена фурна. Фурната се включва на 250 градуса. Пече се 90 минути. Поднася се в съда, в който е печен и след това се разпределя по чинии.

С кюфтета

Необходими продукти:

  • 12 средни домата или 3-4 големи домати
  • 500 г кайма
  • 2 големи глави кромид лук
  • 2 моркова
  • 4-5 скилидки чесън
  • 2-3 червени чушки
  • 1 люта чушка по желание
  • 400 г доматено пюре
  • или сок 2 ч.ч. (500 мл) вода
  • олио
  • брашно
  • сол и смлян черен пипер
  • млян кимион и червен пипер
  • чубрица и дафинов лист

Начин на приготвяне:

В средна купа се разбъркват каймата, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. смлян кимион, 1 ч.л. стрита чубрица и 1/2 ч.л. смлян черен пипер. Всичко се омесва добре и се оставя за 30 минути настрани. Зеленчуците се почистват и измиват. Лукът се реже на полумесеци, чушките - на ивички, морковите - на кръгчета. Чесънът се обелва, а доматите се режат на резени. Каймата се разделя на 12 части, като се оформят кръгли кюфтета. В дълбок тиган се сгорещява 50-60 мл олио. Запържват се на силен огън до златист цвят. Изваждат се и се поставят в чиния. В голяма купа се поставят всичките подготвени зеленчуци без доматите. Всичко се разбърква добре. На дъното на гювеча се поставят доматите, отгоре се поставя половината от зеленчуковата смес. Поливат се с олиото от тигана и кюфтетата се нареждат на един ред. Върху кюфтетата се изсипват останалите зеленчуци. Поръсват се с червен пипер на вкус, добавят се дафиновия лист, 1 ч.л. захар и сол на вкус. Кюфтетата в гювеч се заливат с доматеното пюре и водата (течността трябва да бъде 2 пръста под ръба на гювеча). Гювечът се похлупва с капак и се поставя в студена фурна. Фурната се включва на 180 градуса. Готви се 2 часа или 2 часа и 30 минути (проверява се след 90 минути и ако има нужда, се долива вода). Готовите кюфтета се разпределят по 3 кюфтета на порция с много сос от гювеча.

Лесен със свинско

Необходими продукти:

  • 1-2 глави кромид лук
  • 2 моркова
  • 400 г свинско месо от бут или врат
  • 400 г картофи
  • 100 г нарязани гъби
  • 100 г замразен или консервиран грах
  • 2-3 мариновани или пресни чушки
  • 3 скилидки чесън
  • 1 с.л. доматено пюре
  • сол
  • смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

Месото се измива и подсушава, нарязва се на едри кубчета. Картофите, лукът, морковите се обелват и се нарязват на едро. Чушките се отцеждат и се нарязват на едри ивици. Глинен гювеч или йенска тенджера се намазва с тънък слой мазнина. На дъното на гювеча се поставят половината от зеленчуците (замразените не се размразяват). Отгоре се нарежда месото, обеленият и нарязан на едро чесън. Всичко се овкусява със сол и черен пипер. Покрива се с останалите зеленчуци и се овкусява отново по желание. Накрая най-отгоре се разпределя доматеното пюре. Фурната се загрява на 140 градуса. Гювечът със свинско месо се похлупва и се пече 3 часа.