0

С нежина Темелкова е върнала музиката на композитора Христо Петков за химн на СУ „Екзарх Антим І“ - Казанлък, разкри пред „Телеграф“ самата тя.
В рамките на инициативата „Светилник“ на „Музикаутор“ тя е написала стиховете „Аз избрах Антим“, по които да композира синът на големия диригент Добрин Петков. „Той ми изпрати една мелодия, която е хубава, но не съответстваше на изискването на училището – да бъде рокаджийска. Затова написа нова музика, а за другата композиция му препоръчах да направи още няколко и да стане една хубава поп-опера“, разказа голямата певица и поетеса. 

Семена

Още две нейни стихотворения са станали училищни химни през трите години, откакто Сдружението за управление на авторските права финансира благородната кауза. Заедно с композитора Ивайло Терзиев са създали песните „Училище мое, любимо“, станала химн на 19-о СУ „Елин Пелин“ - София, и „Благодарим ти, училище второ!“ - химн на ОУ „Димитър Благоев“ -  Благоевград“. „Създавайки нови смислени творби, всяка от които разказва за дадено училище, полека-лека се посяват семената на родолюбието и ученолюбието по един неусетен за децата начин.

Музикаутор

Те се ангажират пряко в избора на песни, които им се представят, след което разучават избрания химн, подготвят се, участват в реализирането на клипа на песента, представят училищния си химн на голяма сцена в общия финален концерт и накрая тя става емблематична за тяхното училище и се превръща в любима песен“, добави музата на големия композитор Иван Стайков. 

Междучасие

За трите години „Музикаутор“ е финансирал създаването на 21 химна на български училища, а най-много от тях са написани от Живко Колев - за Второ основно училище „Христо Смирненски“ в  Сандански (“Като Второ няма второ“, музика Светослав Лобошки), Езикова гимназия „Васил Карагьозов“ в Ямбол (“Заклех се“, музика Димитър Гетов), Училище “Луи Брайл“ в София („Нека вярата ни води“, музика Любомир Денев) и 108-о СУ "Никола Беловеждов" в София („Сто и осмо“, музика Светослав Лобошки). „Идеята дойде от изпълнителния директор на „Музикаутор“ - Иван Димитров.

Около създаването и реализирането на химните се обединиха хиляди - ученици, учители, родители, дарители и автори. Със свои химни се сдобиха 21 училища в цяла България, постави се началото на изграждане на модел, основан на творчество, взаимодействие, отговорност, все ценности, които ни свързват в една хармонична общност.

Това бяха и мотивите, които ме подтикнаха да се включа и да дам своя принос за създаване на четири текста за химни, разбира се, уникални, с чувство за принадлежност към неговите идентичност, патрон, местоположение, история“, сподели авторът на „Големия кораб минава“, „Междучасие“, „Джалма“ и още знакови хитове в българската музика.

Войводи

Музикантът и художник Марио Лалчев разказа за своята творба: „Разбрах за начинанието от главния диригент на ПГДО - Ради Радев. Той беше написал музика за химна и ми предложи да създам текста за него. Нямаше как да не се включа в такава благородна кауза, независимо че осъзнавах тежестта на задачата. Музиката ме грабна, а предизвикателството да се опитам да напиша всичко, което намирам за необходимо само в няколко строфи, категорично ме спечели за идеята.

Избрах ОУ „Христо Ботев“ в Сливен, независимо че нямам нищо общо с града, но когато чуя името му, в главата ми веднага изниква героичното му минало и място в нашата история. Няма как градът на стоте войводи и Хаджи Димитър да не е повод за гордост за родилите се в него. Още повече че училището носи името на една от най-значимите фигури в нашата история и поезия - Христо Ботев.

Вярвам, че текстът на един химн на училище трябва да прави децата горди с принадлежността им към училището и града си“.

Вече започна подготовката за Четвъртото издание на „Светилник“ през 2024/2025 година, което ще премине под надслова „Музика – лъчи!“. Мотото е вдъхновено от символите и дълбочината, които Пейо Яворов разкрива в стихотворението си „Две хубави очи“, както и от емоцията и взаимодействието по време на заключителния празничен концерт, събрани спонтанно в тези две думи. Официалното откриване е на 1 октомври.

Азбучна молитва с днешна дата

„Азбучна молитва с днешна дата“ е заглавието на химна на Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна, написана от Иван „Агент“ Тенев по музика на Иван Кръстев. „Константин Преславски е един от основоположниците на старобългарската химнична поезия. Най-значимото негово произведение е проповеднически сборник „Учителното евангелие“, едно от връхните постижения от Златния век на българската литература, написано през 893-894 г. – неделно тълковно евангелие, състоящо се от 51 беседи, взети от византийски сборник.

„Учителното евангелие“ е снабдено с две предисловия – стихотворна молитва, известна като „Азбучна молитва“, сподели поетът. С истински възрожденски плам се включили директорът Емил Груев, неговите колеги Дарина Докторова, Александър Иванов, Бончо Ангелов, Маргарита Георгиева, Полина Топалова и Галин Ганчев; аранжорът Щерион Пилидов; звукозаписният екип начело с Николай Маджаров; екипът от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" със сценарист и режисьор Борислав Костов, продуцент Каролина Димитрова и актьор Георги Иванов; учениците и техните родители.