0

Л егендарният джазмен и композитор проф. Симеон Венков ще пише музика по стиховете на прочутия си вуйчо – писателя и поет Богомил Райнов, разкри пред „Телеграф“ самият той.

Неговият проект е един от избраните 80, които ще бъдат финансирани от Културния фонд на „Музикаутор“ в сесията за 2024 г. 

Сюжети

„Тази година колегите от комисията за популярна музика одобриха един мой проект, който се различава от останалите. Той представлява поетично-музикален рецитал. Стиховете са на нашия български писател и поет Богомил Райнов. Той беше осъществил  един аудиодиск под заглавието „Сюжети“, в който рецитира сам своите 22 стихотворения. Приживе Райнов имаше желание да запише всичко наново, а аз да синхронизирам стиховете с моя авторска музика. За съжаление този проект не можахме да го осъществим. Той почина на 8 юни 2007 г. Тази година, 17 години след неговата кончина, бях осъществил от този проект 3 стихотворения“, разказа пред „Телеграф“ проф. Венков.

Поканата да участва в сесията го навела на мисълта, след толкова години чакане да изпълни желанието на вуйчо си Богомил (баща му Николай Райнов е съпруг на сестра на дядото на Мони Венков по майчина линия).

„Замисълът ми беше да работя по всичките 22 стихотворения и да осъществя целия рецитал. Но стиховете са с много вплетени символи в текста, а освен това характеризират времена от 30-40-те години на миналия век. Затова ще е необходима задълбочена творческа работа, която ще изисква повече време. Реших да разделя проекта на 3 части от по 7 стихотворения, като в сесията ще включа само първата част. Надявам се до края на 2024 г. да успея. А ако е рекъл Бог, ще завърша по-късно и другите две части“, добави 80-годишният пианист.

Гран при

В раздела за популярна музика е класирана и нова детска песен от автора на „Ало, слънчице“, която вече има над 55 милиона гледания в YouTube.

Композиторът Доно Цветков разказа пред „Телеграф“ как е създал „Зайо се изцапа“: „Миналата година бях председател на първото издание на международния фестивал „Пърфомист фест“ в Истанбул. Тогава Невена Пейкова спечели Гран при, а в детския раздел участваше Алия Гюлай на 6 г. от Велико Търново. Нейният глас много ме впечатли и си казах, че ще й подаря една песен. Поетесата Христина Петрова, с която работя в последните години, ми изпрати стихотворението „Гушко Непослушко“, хареса ми и така се роди „Зайо се изцапа“. По принцип композирам на пиано, но този път се случи на китара. Обадих се на детето, направихме демо. Десислава Станкова от Търговище е нейният вокален педагог и още при първото изпяване тя каза: „Това ще стане хит“. Преди броени дни бях на второто издание на „Пърфомист фест“ и там тествах песента - чак журито запя „Олеле, каква беля“. Сега предстои да й снимаме клип, а на 15 септември Алия е първокласничка“. 

И двамата автори благодарят за възможността новите им творби да видят бял свят с подкрепата на Културния фонд на „Музикаутор“, който вече е финансирал над 600 различни проекта в симфоничната, народната и популярната музика.

„Фантазия за пиано и оркестър“ от Любомир Денев

„Това е най-новата ми симфонична творба, в която съчетавам класически елементи със съвременни вариационни средства. Синкопираната пулсация, импровизационната структура на соловата партия наред с характерните ритмични диалози между пианото и оркестъра създават чувство за своеобразно родство с джазовия идиом, което всъщност е типично за повечето мои произведения. За моя радост пиесата се хареса на един млад и много талантлив изпълнител – Емануил Иванов, когото напоследък публиката възторжено аплодира и у нас, и по света. Надявам се скоро да осъществи Световната премиера със СО на БНР“, сподели с „Телеграф“ за своя проект „Фантазия за пиано и оркестър“ композиторът Любомир Денев с благодарност към „Музикаутор“.

Милена Славова: Страхотни попадения

„Сред кандидатствалите произведения има такива със страхотни попадения и интересни идеи, които ще допринесат за разнообразието в българската музика. Много професионално направени като звук, текст, аранжимент и изпълнение“, сподели Милена Славова, член на комисията, избрала проектите. Въпреки това тя изрази съжаление, че все още някои автори кандидатстват с проекти, в които липсват всички качества за една перспективна продукция – от слабата мелодия през текста до лошото представяне. От друга страна, Искрен Пецов подчерта, че приятна изненада са проектите на младите автори, в които се усеща комерсиалната насока, но обясни, че това така или иначе е тенденция в обществото.