0

„Парфюмът e като дрехата“, казва Коко Шанел. И трябва да се носи правилно, ще добавим ние. Как да го нанесете така, че ароматът да се задържи по-дълго.

Заложено ни е - почти всяка жена иска да е неотразима, да завладява и да привлича погледите, да предизвиква възхищение. Оставете приказката, че по дрехите посрещат, а по ума изпращат. При някои хора най-добре развито е обонянието. Освен ако не са прекарали Ковид и носът им вече не работи като хората. Парфюмът отразява характера на жената. Ако ви идва твърде тежък или сладникав, вероятно не очаквате насреща си решителна жена, готова да премести планини. На нея й подхожда повече по-остър, мъжки аромат.

Когато избирате парфюм, е важно както да намерите „своя“ аромат, така и да знаете как да нанесете парфюма правилно, за да му помогнете да се разкрие максимално и да издържи до края на деня. В зависимост от това къде и как е бил впръскан парфюмът, неговата яркост и наситеност може да се появят изцяло или да изчезнат веднага след нанасяне. Нека да разгледаме какви аромати съществуват и на кои места по тялото трябва да ги нанесете.

Композиция

Парфюмът е най-устойчивият вид, чийто аромат може да продължи повече от 12 часа. Цената съответна е по-висока.

Има 3 вида парфюми. Течните се основават на спирт, който е отличен разтворител за парфюмните молекули. Към течността се добавят етерични масла и това смесване позволява на парфюма да издържи по-дълго и „по-шумно“ с подчертана наситеност. Спиртът се счита за доста сурова основа за парфюм поради факта, че може да причини сухота и зачервяване на кожата. Въпреки това той е признат за най-добрата основа за пълното развитие на аромата.

Твърдите (сухи) парфюми са композиция от етерични масла, която е запечатана във восък или солидно масло и придава мек и спокоен аромат от допира на топлите пръсти. Интензивността на аромата зависи от използваните масла, количеството на нанесената основа, температурата на тялото и въздуха. Твърдите парфюми се произвеждат под формата на малки бурканчета, които са удобни за носене със себе си, не заемат много място и са винаги под ръка.

Благодарение на естествения си състав парфюмът не предизвиква алергии или сухота и дори може да има овлажняващ ефект върху кожата. Твърдите парфюми могат да се използват и за ароматизиране на стая или дрехи. За да направите това, ще бъде достатъчно да поставите отворения буркан в килера или на рафта.

Почит

Говорейки за маслени парфюми, струва си да отдадем почит на източната култура, защото този вид идва при нас от Близкия изток, където те се използват не само за придаване на приятен аромат, но и за медицински цели, например за масаж.

Маслените парфюми се състоят от естери и базово масло, което позволява на аромата да се задържи върху кожата дълго време. Те имат една важна разлика - плътността на състава (концентрацията на ароматни вещества). Молекулата на маслото е много по-тежка от молекулата на спирта, което значително увеличава трайността на парфюма. Те се отварят върху кожата и не създават „ароматен облак“ около себе си, така че парфюмите на маслена основа ще миришат само за вас.

Базата без съдържание на алкохол позволява на хора с чувствителна кожа да използват парфюма, без да причиняват сухота. Тази версия на парфюм също е екологична и има естествен състав. Те обаче имат един недостатък: когато парфюмът попадне върху дрехите, оставя мазни следи.

Eau de parfum е по-малко устойчив аромат, но води по популярност пред останалите видове. Много съвременни марки предлагат парфюмна вода, но няма никакво значение дали съставът е предназначен за мъже или жени. Тази популярност се определя от цената, издръжливостта и широката гама от продукти на рафтовете на магазините.

Съдържанието на ароматни вещества в парфюмната вода достига 20%, което определя плътността, трайността и следата на аромата. Той отстъпва по интензитет на парфюма, но в зависимост от сложността на композицията парфюмната вода може да бъде най-атрактивният вариант.

Тоалетната вода е ненаситена смес от ароматни вещества и алкохолна основа. Концентрацията на ароматни компоненти тук е много по-ниска, така че тоалетната вода е в състояние да създаде кратка, свежа следа с ненатрапчив аромат.

Тоалетната вода е идеален вариант за тези, които често страдат от главоболие и остро реагират на различни миризми, докато парфюмът оставя лек аромат без тежки нюанси върху тялото и дрехите.

Одеколонът е най-лекият вариант от всички, който издържа върху кожата не повече от 2 часа поради ниското съдържание на активни съставки (само 3-8%). Той обикновено се класифицира като изключително мъжки парфюм, но преди няколко десетилетия подобни аромати бяха пуснати и в дамските линии.

Нанасяне

Точковото приложение е може би най-популярният метод, който ще ви помогне да запазите аромата на любимия си парфюм за дълго време. Има няколко варианта за нанасяне на парфюм:

1. Задната част на ушите

Кръвоносните съдове в областта зад ушите са доста близо до кожата, така че нанасянето на парфюм в тази област ще му помогне да издържи по-дълго от обикновено. Ако носите масивни обеци, те определено ще бъдат наситени с аромат.

2. Шия

Класическият вариант е да нанесете малко парфюм върху врата си. Ако предпочитате да носите блузи или ризи, които покриват тази зона, нанесете парфюм върху тази област, преди да се облечете.

3. Крака

Друг доказан начин за запазване на аромата за дълго време е да нанесете няколко капки върху онези зони, които са в постоянно движение, например задната част на коленете. С течение на времето ароматният въздушен поток ще се издигне до върха и ще се разкрие по нов начин.

4. Вътрешна повърхност на лакътя

Това е една от зоните, където е по-добре да нанесете парфюм. Тази зона звучи не по-малко съблазнително и изкушаващо от ушите или шията. Добавете няколко капки от любимия си аромат към вътрешната повърхност на лакътя и след час активно движение ще усетите всичките му нотки.

5. Пъп

Може би ще се изненадате, но този метод работи много добре. Тази зона винаги запазва топлината, така че ароматът ще се задържи много по-дълго. Най-добре е да опитате през лятото, когато тялото не е покрито с пластове дрехи.

6. Китки

Нанасянето на парфюм върху китките ви, известни още като пулсови точки, позволява на аромата да се абсорбира в кожата ви и да ви накара да се чувствате щастливи през целия ден.

* Следва продължение

Автор: Цвета Дилова