0

Вода трябва да се пие и след всяка бира, алкохолен коктейл и кафе, за да понесем по-добре горещините. Това съветва пред „Здраве с Телеграф“ водещият специалист в областта на храненето и диететиката проф. Донка Байкова.

„Кафето наистина е важно да се пие заедно с чаша вода, както го предлагат на много места по света. Едно кафе и една чаша вода задължително! Една бира и една минерална вод, задължително! Защото макар и ниското алкохолно съдържание, бирата има диуретично действие, заради което губим течности. Летните коктейли и всякакви други алкохолни напитки също е хубаво да се пият с вода и да са с повече лед“, съветва авторът на над 500 публикации в български и чуждестранни научни издания.

„При децата 75% от масата на тялото е вода, при хората в зряла възраст процентът пада до 65%, а за тези в златна възраст водата в тялото е 50 процента. Водната е среда е важна за транспорта на отделните хранителни вещества към клетките, за протичането на ензимни и хормонални реакции... Въобще водата и приемът на вода са наистина много важни“, добавя експертът.

Наваксване

„При над 30 градуса околна температура топлинната регулация на човека се извършва само и единствено чрез изпотяване. Тоест губим вода през кожата. За да имаме водно-солево равновесие и добра терморегулация, ние трябва да наваксваме тези загуби. През по-хладните месеци нуждата на човешкия организъм от вода е 30 милилитра на килограм телесно тегло при възрастните. Но през лятото трябва дневно да приемаме минимум по 40-45 милилитра на килограм телесно тегло. Особено хората, които се движат и прекарват повече време на открито, където губят повече течности през кожата, трябва да пият и повече вода. Мъжете имат по-голяма потребност от жените заради масата и габаритите на тялото. През зимата, когато не консумираме много зеленчуци и плодове, които са с богато водно съдържание, също трябва да имаме по-висок прием на течности“, разяснява проф. Байкова.

„Като цяло освен водата в приема трябва да отчитаме и другите течности, които приемаме, като айрян, плодови сокове, супи... Но трябва да знаем, че водата е незаменима, тъй като няма хранителна стойност освен минералите, които съдържа. Дори при чайовете, особено когато са подсладени, има калории и хранителна стойност“, добавя специалистът.

Симптоми

„Често пъти жаждата е закъснял симптом на обезводняването. Когато я усетим, дехидратацията вече е налице. Тя влияе на нервната система, води до главоболие, реагираме с умора и липса на биотонус. При неприемането на достатъчно вода се концентрира кръвта и съответно метаболитите в нея – вдигаме кръвната захар, холестерола... Има риск от образуване на песъчинки и камъни както в жлъчните пътища, така и в бъбреците“, подчертава проф. Байкова и обръща внимание на видовете вода, които пием: „Питейната вода е чешмяна, трапезна и минерална. При чешмяната вода произходът е неясен. Тя минава през съответни пречиствания и обикновено може да се пие. Минералните води не са за всекидневна употреба в крайна сметка, тъй като прекомерното им използване може да задръсти бъбреците и носи риск за отделителната система, концентрира урината, прави камъни и песъчинки... Затова чешмяната вода е добър вариант. Във Виена и в Западна Европа започнаха да имат толкова добра чешмяна вода, че масово препоръчват на гражданите да я използват за пиене. Ние имахме добра вода, а сега качеството й е влошено, защото и тръбите, и водната мрежа на София, а и на цяла България са много остарели. Проблемите на тази вода не идват само и единствено от пречиствателните станции, но и от ръждясалите и затлачени тръби. Каните за пречистване и други устройства, които се използват с тази цел, помагат в тази посока.

Трапезната вода също е с неясен произход по отношение на това от кой регион е добита и дали има повече флуор или не. Но тя е подходяща за всекидневна употреба, защото е минала през дезинфекция и е с проверен състав от контролни органи. Минералната вода е с ясен географски произход и обикновено е термална – с температура по-висока от 20-22 градуса, и се добива на дълбочина между 200 и 700 метра.“

Състав

„Минерализацията може да бъде висока, средна и ниска. Висока е над 500 милиграма“ минерали и соли на литър. Българската минерална вода, общо взето, е до 500 милиграма на литър, което означава, че нашите води са по-слабо минерализирани и това е добре. Защото високоминерализираните води могат да бъдат използвани при конкретни показания – при остеопороза и други болести. Но не и за всекидневна употреба.

Тук трябва да отбележим, че изворната вода е натурална и също е с ясен географски произход. Това са тези води със светлосините капачки. Тази вода не се подлага на обработка. Тя се добива от по-високите слоеве на недрата на земята – до 200 метра. При тях минерализацията е или ниска, или много ниска. Подходяща е да се пие всеки ден и най-вече е препоръчителна пред минералната за децата. Те трябва да пият изворна вода, защото тяхната отделителна система, бъбреците, биха се затруднили, ако приемат минерални води“, подробно ни запознава водещият диетолог.

Задържане

„Важно също така е водата да не е богата на натрий. Натрият повишава и кръвното налягане и вместо да има хубав диуретичен ефект, той има водозадържащ ефект. При изворната вода натрият е само от 5 до към 60 милиграма на литър. Хората, които спортуват и работят навън, губят минерали, изпотяват се и трябва да приемат по-големи количества. При превенция на остеопороза и за средата на костите добри води са минералните. При някои стомашно-чревни проблеми е добре водата да е с алкално pH. Повечето минерални води в България са именно алкализиращи. Само Михалковската и Стефанкараджовската са кисели води. Те пък са важни за различните видове камъни. Ако на хората им препоръчват кисели води, трябва да пият от тези два вида. Лекарите го знаят това“, уверена е проф. Байкова.

Прекаляване

„Не бива да се пие нито гореща, нито много студена вода. Трябва все пак да сме наясно и че не бива да се изпада в крайности и да приемаме много повече вода от тази, която реално ни е необходима. Има една мода в момента хората да се наливат с по 4-5 литра дневно. Не. Така се затруднява работата на сърдечната помпа. Все пак тази вода увеличава обема на кръвта и сърцето трябва да я изтласка. Тоест работи при затруднени условия – вдига кръвното налягане, бъбреците трябва да я отделят с урината. Не бива да се стига до прекаляване. Затова е хубаво да се приемат течности според килограмите телесна маса, като отчитаме и супите, тараторите, соковете, чая... На ден ние губим литър и половина с урината, обичайно по 500 милилитра през кожата, без екстремни горещини, натоварвания и тренировки и още 500 милилитра губим с дишането. Важно е тези 2,5 литра да ги възстановим“, завършва изложението си по темата Донка Байкова.

Солта помага да не се потим много

„Солта и натрият помагат да задържаме вода и да не се потим толкова. Затова като сложим малко сол в айряна, може да се почувстваме по-добре през лятото. Освен това през този период потта също е солена и е нужно да я възстановяваме. Например миньори, които работят при термални условия в подземията в Мадан и Рудозем, за да поддържат добра водна обмяна сме им препоръчвали и сме им давали подсолен доматен сок, айрян или ошаф, но без захар, разбира се. Така се чувстват по-добре. Защото натрият в прекалено високи концентрации вдига кръвното и затруднява бъбреците, но когато е умерено - до 5 грама на ден през лятото, е необходим. Особено през зимата с туршиите и киселото зеле консумираме много повече сол и тогава тя става дразнител и на стомашно-чревната лигавица. Нации, които консумират повече сол като източноазиатските, боледуват и от рак повече. Защото солта дразни стомашно-чревната лигавица, а раковите новообразувания винаги са на базата на възпаления. Така че умерено, но през този период малко сол помага“, уточнява експертът.