0

П родължаваме поредицата от олимпийски сигнали, която започнахме в предишния брой на „Златно време“. Уникална случка се разиграва на Олимпиадата в Лилехамер през 1994 г. В навечерието на състезанието по фигурно пързаляне сочената за фаворитка американка Нанси Кериган е нападната и наръгана с нож в коляното.

Ето ги СКАНДАЛИТЕ в историята на съвременните олимпиади! (СНИМКИ)

Извършителят веднага е задържан. Оказва се, че той е нает от бившия съпруг на основната съперничка на Нанси – Тоня Хардинг. Макар и ранена, Нанси излиза и печели сребро, а Тоня остава осма. Впрочем самата Тоня не спира да твърди, че изобщо дори не е подозирала какви ги е забъркал бившият й съпруг, за да я види на почетната стълбичка.

Фигуристката Нанси Керигън (вляво), макар и ранена, все пак печели медал, докато съперничката й остава далеч назад извън челната тройка.

 Фигуристката Нанси Керигън (вляво), макар и ранена, все пак печели медал, докато съперничката й остава далеч назад извън челната тройка.
Архив

И следващата Олимпиада в Нагано не минава без скандал, макар и той да е доста мини и да не придобива кой знае каква известност. Победителят в състезанието по сноуборд Рос Ребелиати печели златото, но часове по-късно е принуден да го върне доброволно, след като става ясно, че преди да излезе да се състезава, е пушил марихуана. Два дни по-късно обаче по неизвестни причини дисквалификацията му е била отменена и медалът му е върнат.

Самопризнания

Навлизане в епохата на Милениума и първата за ХХI олимпиада в Сидни, Австралия. Скоро след игрите американската лекоатлетка Морион Джоунс-Томпсън публично сама признава, че по време на състезанията е била под въздействието на забранени вещества и сама връща спечелените три златни и два сребърни медала. Заради самопризнанията си тя е наказана само с 2 години лишаване от състезателни права. „Направих много неразумни неща, но в крайна сметка всеки заслужава да получи втори шанс“, разкайва се тя.

Морион Джоунс сама връща медалите си като незаслужено спечелени.

 Морион Джоунс сама връща медалите си като незаслужено спечелени.
Архив

През 2004 г. се провежда Олимпиадата в Атина и, разбира се, и тук няма как да се размине без скандал. Този път скандалът обаче не е свързан със състезател. Той става по време на най-представителна класическа дисциплина - маратона. По време на бягането на пистата изведнъж изскача мъж, облечен в традиционен гръцки костюм и с табела на гърдите. Той избутва водача в бягането и за известно време застава на колоната, преди да бъде хванат от охраната и извлечен извън пистата. Нарушителят се оказва ирландски свещеник, който успява да се промъкне тайно и без билет на състезанието. А надписът върху табелата му гласял: „Свещеникът на Гран при“. На въпроса защо е направил това, Корнелиус Хоран, както са имената на свещеника, простичко си признал, че е искал да стане известен и да го покажат по телевизията в цял свят.

Екшън

Истински екшън се разиграва по време на следващата Олимпиада в Пекин през 2008 г. След като е дисквалифициран заради нанасяне на забранен удар, кубинският състезател по таекуондо Анхел Матос разярен се нахвърля върху съдията и го нокаутира с един удар с крак в главата. Резултатът, разбира се, е доживотна забрана за участие на кубинеца, че и на треньора му, който в скандала заема неговата позиция и също се държи доста нагло и агресивно.

Кубинецът Анхел Матос нокаутира съдията.

 Кубинецът Анхел Матос нокаутира съдията.
Архив

Не се разминава без скандал и Олимпиадата в Лондон през 2012 г. Четири китайски тима по бадминтон, състоящи се от общо осем състезатели, са дисквалифицирани, след като става ясно, че те са загубили умишлено някои от срещите си в груповата фаза. Причината е, за да могат така да си осигурят по-удобни съперници в директните елиминации.

Един от най-шумно и широко коментираните скандали е този, разиграл се на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. Малко преди старта на игрите канадският професор Ричард Макларън публикува доклад, според който по време на зимната Олимпиада в Сочи, провела се две години по-рано, част от руските атлети са били допингирани. Резултатът е, че на руските лекоатлети е наложена колективна забрана за участие на летните игри.

Маратон

Според запознатите с историята на олимпиадите „Париж 2024“ има всички шансове да стане най-скандалната в досегашната история на олимпийското движение. Журналисти, проследяващи световния спорт, изброяват най-малко десет скандала от маратона, разгорели се преди официалното откриване на олимпиадата. Най-коментираният от тях е забраната за руски и белоруски спортисти да участват на игрите заради войната на Русия с Украйна. Хората от спортните среди са категорични, че спортът, а още по-малко олимпийските игри не бива по никакъв начин да бъдат обвързвани с политиката. Още повече след като спортистите на Израел нямаха същата съдба, въпреки че страната им също е активна страна в конфликта с Палестина. Но явно аршинът на ръководителите на олимпийското движение не е еднакъв.

На критика беше подложено и решението на организаторите откриването на игрите да се извърши не на стадион, а на открито. Това обаче предизвика огромни задръствания и хаос във френската столица и взриви негативните настроения сред парижани. Критики имаше и от страна на самите състезатели. Като се започне от оборудването на олимпийското село, качеството на леглата и храната и нашествието на милиони дървеници.

Не по-малко сериозен бе и въпросът, свързан с различното третиране на състезателите в зависимост от религиозната и сексуалната им принадлежност. Френските организатори проявиха необикновена толерантност по отношение на ЛГБТ движението. Но в същото време налагат рестрикции срещу носенето на хиджаб и др. мюсюлмански покривала.

Допинг

Както на всяка олимпиада през последните десетилетия, така и тук не беше подмината и темата за допинга. Особеното тук е, че според закон, приет през 2020 г., американските допинг ченгета имат правото да искат и да получават данни за допинг контрол в цял свят. Едва ли е случайно, че още преди началото на тази олимпиада през 2020 г. се захванаха с разследване точно на китайските плувци. Като дни преди официалното откриване тогава беше съобщено, че 23 китайски плувци са дали положителен тест за забранено вещество. Ако някой продължава все още да е убеден, че в олимпийския спорт днес няма политика и още повече икономика и финансови интереси, със сигурност едва ли е прав. И дали няма и след края на тази олимпиада американските допинг ченгета отново да се заровят в пробите на някои от основните си съперници, победили ги във финалите и лишили американски спортисти от златни медали. И току виж, че открили у тези съперници допинг, което ще им даде основание да поискат отнемане на златните им медали и титли.