0

Р одопските специалитети си остават едни от най-забележителните в родната кухня. Ето идеи за няколко типични, забелязани в „Кулинарен журнал“ и gotvetesmen.com.

Тикълници на сач

Необходими продукти:

  • 6-8 шепи пресято брашно
  • 1 к.л. сол
  • 1 с.л. оцет
  • 1-2 с.л. олио
  • 1 яйце
  • масло за намазване

За плънката:

  • 150 г ориз
  • сол
  • 2-3 яйца
  • 100 г сирене

Начин на приготвяне:

От изброените продукти се замесва средно меко тесто с хладка, но не студена вода. Оставя се да отпочине 20 минути, разделя се на топчета, всяко от които се ръси с малко брашно и се разточва на фина кора като за баница, но с по-малък размер. Плънката се приготвя, като свареният ориз се смесва с разбитите яйца и натрошеното сирене. В центъра на кората се слага по малко от плънката и се нанася на равномерен пласт във формата на правоъгълник с размери около 15х25 см. Сгъват се първо двата по-дълги края така, че да покрият плънката, а след това – и другите два края. Получава се форма на плик. С помощта на дъска за хляб внимателно се премества върху нагорещен сач. След изпичане от едната страна се обръща. Намазва се обилно от двете страни с масло и родопските тикълници на сач се редят един върху друг в съд на топло място, за да се задушат и омекнат.

Варианти: Вместо да се завиват като плик, може просто да се прегънат надве. Плънката може да бъде също от спанак и сирене или рендосани варени картофи с праз и сирене, или пък от яйца, сирене, сода бикарбонат и брашно.

Клин със спанак

Необходими продукти:

  • 1 пакет одрински кори
  • 300 г спанак
  • 250 г сирене
  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. сварен ориз

Начин на приготвяне:

Спанакът се бланшира и всички продукти се разбъркват. В намаслена тава се слагат няколко кори, разстила се плънката и отгоре пак се слагат кори. Родопският клин със спанак се пече върху печката, като се обръща.

Блажна топеница

Необходими продукти:

  • 250 г свинско месо
  • 2 броя пилешки гърди
  • 250 г телешко филе
  • 1 малко парче сланина
  • 2 глави кромид лук
  • 200 г картофи
  • 200 г гъби
  • 250 г сирене
  • 4 сварени яйца
  • 100 г топено сирене
  • 4 с.л. доматено пюре
  • 4 скилидки чесън
  • сол, черен пипер, босилек, магданоз, розмарин

Начин на приготвяне:

Нарежете сланината на малки кубчета и я сложете с 1 с.л. вода на умерен огън да се разтопи. В получената мазнина изсипете всичкото месо, нарязано на малки парченца и задушавайте под капак. Добавете едро нарязаните гъби. Щом омекнат и те, сипете нарязания на полумесеци лук и едро нарязаните картофи. Като се позапържат, добавете натрошеното сирене, счукания чесън, всички подправки, доматеното пюре и оставете ястието да се задушава до готовност. Още горещото ястие разпределете в малки гювечета и поръсете с настърганото топено сирене. При поднасяне гарнирайте със сварено яйце и пресен магданоз.

Катми

Необходими продукти:

  • 1 л прясно мляко
  • 3 яйца
  • 1 кубче прясна мая
  • 1 жълтък
  • около 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. сол
  • масло за намазване

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в топличка водичка. Яйцата се разбиват в купа. Постепенно се изсипва и прясното мляко. Добавя се брашното, докато се получи гъстота на боза. Маята се изсипва в сместа. Слага се солта. Разбърква се хубаво и се оставя да престои около 1 час, докато шупне. Ако сместа ви се стори гъста, може да се поразреди с малко вода. (Аз сач имам, но за по-лесно ги правя на тиган за палачинки). Най-напред изпичам един жълтък без никаква мазнина и после, преди печенето на всяка катма, се намазва сачът или тиганът с жълтъка. После наливам един черпак смес в тигана и с долната кръгла част на черпака оформям хубав кръг. При печенето трябва да се получат много, ама много дупки - на мен не ми се получиха достатъчно, разбира се. След изпичане от двете страни се изважда и се намазва обилно с масло. Аз най-много обичам катмите само поръсени със сол - едно време така ги ядяхме и е много вкусно.