0

Г отвачът на звездите Дамян Вавжиняк, който има пекарна в Питърсбъро, заяви, че веганската храна е твърде скъпа, за да е основно ядене за всеки.

Но в бъдеще хората ще ядат отгледано в лаборатория месо. Органичната храна няма да бъде по джоба на повечето хора, цитира Би Би Си шеф-готвача.

Шеф-готвачът от полски произход, който е готвил за членове на кралското семейство, заяви: „Смятам, че в рамките на 50 години истинското месо ще бъде само за богатите. Останалите хора ще минат на отгледано в лаборатория месо. Сега, в началото, веганството е скъпо, но тенденцията е цените да се понижават. Когато се появиха плазмените телевизори, те бяха на цени от 2000 паунда. Сега можете да си купите телевизор за 300 паунда. До 50 г. ще сме принудени да ядем лабораторна храна“.

Кетъринг

Миналата година общинският съвет на Кеймбридж обяви пилотна схема, предлагаща кетъринг на растителна основа, за да се проучат практическите аспекти при използването на граждански събития за популяризиране на растителната храна. Месото обаче не беше забранено. През май 2022 г. съветът направи следващата стъпка, минавайки на напълно растителна храна за кетъринг при бъдещите събития, при условие че ястията се предлагат на същата или по-ниска цена. Общинарите обаче признаха, че на едно от събитията повечето веган храна била изхвърлена в кофата.

В края на миналата година общинарите от Фенланд приеха предложение кетърингът на организираните от общината събития да бъде осигурен от местни производители, като в менюто бяха включени специално местни и млечни храни, наравно с вегетарианските. Това бе посрещнато радушно от фермерите, които се надяват решението на Фенланд да послужи за пример и на властите в Кеймбридж.

Приоритети

Общинският съветник от консерваторите в Кеймбридж г-жа Сенит Клоу заяви: „Учените не са единодушни относно влиянието на вегетарианската диета върху околната среда и това не бива да бъде пропускано. Живеещите във Фенланд имат други по-важни приоритети от растителната диета като образованието например. Отнемането на правото на избор на хората е като да ходиш по тънък лед“, коментира тя.

Съветникът по въпросите на климата и околната среда в общинския съвет на Кеймбридж Роузи Мур пък заяви: „Минаването на вегетарианска диета е лесен начин да се намалят въглеродните емисии. Една четвърт от тези емисии в световен мащаб се дължат на храната, а повече от половината – от месото“.

Гаф

Междувременно колеж в графство Йоркшир обяви, че ще махне месото от менюто си два дни в седмицата в един от своите четири ресторанта. Това решение обаче бе разкритикувано от местните животновъди в социалните медии. В отговор директорът на учебното заведение Бил Мередит се извини „за впечатлението, което инициативата оставила във фермерското общество“. „Като селскостопански колеж ние държим сметка за ролята, която играем в подкрепа на индустрията за устойчиво производство на храна – както от животински, така и от растителен произход“, добави той.

Извинението заради инициативата за „безмесни понеделници“ и „сряди на благополучието“ до края на януари дошло след искане на студентския съвет.

16-годишният Макс Робинсън коментира: „Това е шамар в лицето за фермерите и животновъдите във Великобритания. Колежът трябва да подкрепя устойчивото местно производство на месо, особено когато голяма част от учащите се идват от фермерски семейства“.

Но някои коментари в социалните медии са в подкрепа на кампанията на колежа. Във Фейсбук Шанън Холгейт определя безмесната кампания като „прекрасна“ и заявява, че хората трябва да се гордеят с британските зеленчуци.