0

TikTok скоро може да бъде недостъпен за своите повече от сто милиона потребители в САЩ, след като Камарата на представителите гласува закон, според който китайският му собственик трябва да го продаде, иначе програмата ще бъде забранена.

Причината за забраната е становище на Федералното бюро за разследване (ФБР), според което огромното количество лични потребителски данни, събрани от базираната в Пекин компания – майка на TikTok, ByteDance, представлява заплаха за националната сигурност на САЩ. Съгласно новия закон ByteDance има шест месеца да продаде приложението. Предстои законът да се гледа и в Сената, където очакванията са, че той ще мине лесно. Президентът Байдън вече посочи, че ако законът мине през Конгреса, той ще го подпише.

Реакция

От ByteDance веднага реагираха, като заявиха, че ще използват всички съдебни възможности, за да съборят закона. Защитната им теза е, че той нарушава първата поправка на американската конституция, която гарантира свободата на словото. От компанията наричат действията на Конгреса „забрана“. „Надяваме се, че Сенатът ще разгледа фактите, ще изслуша своите избиратели и ще осъзнае въздействието върху икономиката, 7 милиона малки предприятия и 170 милиона американци, които използват нашите услуги“, призоваха от ByteDance. От китайското правителство подкрепиха компанията и посочиха, че актът е атака срещу китайския бизнес.

Според експерти, дори и да се стигне до сваляне на TikTok от магазините за приложения, то няма да изчезне напълно. „Потребителите ще могат да го ползват чрез виртуална частна мрежа (VPN). Би било неудобно и би навредило на обсега на приложението, но който иска, все ще намери начин да го ползва“, казва Джъстин Капос, професор по компютърни науки в Инженерния факултет на Нюйоркския университет, пред CBS.

Бъдеще

Развитието на казуса в САЩ се наблюдава зорко от ЕС и много европейски страни, които от години подозират, че китайското правителство има достъп до данните в TikTok. Не случайно Европейската комисия забрани на служителите си да ползват приложението от служебни компютри и смартфони. Според експерти, ако TikTok загуби битката в САЩ, най-вероятно ЕС ще последва американския пример и ще постави ByteDance пред избора продажба или забрана.