0

Ч ерната муха войник, и по-точно нейните ларви, е следващото насекомо, което може да получи одобрение от Европейската комисия като храна за хората. В момента изчакват 8 нови заявления за издаване на разрешително от Брюксел, те са подадени от фирми от Франция, Белгия, Нидерландия, Дания и Италия. Сред 8-те заявления е такова за брашно от ларви на черна муха войник. То е подадено от датската компания Enorm Biofactory A/S. Останалите заявления са за различни продукти от насекоми, които вече са разрешени за човешка консумация от Брюксел. Първото насекомо, одобрено от Европейската комисия като годно за човешка консумация, беше жълтият брашнен червей. Това се случи през януари 2021 г., съобщи пред „Телеграф“ Кремена Дервенкова, съпредседател на Асоциацията на производителите на насекоми. След това, през ноември 2021 г., излезе разрешението за мигриращия скакалец. А сега, през януари, беше дадена зелена светлина и за използването за човешка консумация на ларвите от брашнен бръмбар и на домашния щурец.

Мисия

Няколко компании у нас произвеждат насекоми, но тяхното производство не е сертифицирано за човешка консумация. Продуктите им се изнасят и се използват за фураж – най-вече за риби и влечуги. Първата ферма за щурци, която заработи през 2019 г. в село Българово, Бургаско, вече е затворена. Мисията на собственика й Стоян Вълев беше щурците да влязат в менюто на хората. А докато чакаше зелена светлина от Брюксел тези насекоми да бъдат одобрени за човешка храна, той ги отглеждаше за фураж на влечуги. За съжаление Стоян Вълев вече не е между живите. Ковид прекърши мечтата му щурците да се превърнат в желана храна за хората. Неговите наследници не смятат да възстановяват фермата, въпреки че Европейската комисия вече одобри щурците за човешка консумация. „Започнахме друг бизнес“, каза пред „Телеграф“ синът му Владимир Вълев. „Брашното от щурци и техните щурци бяха най-добрите от тези, които съм опитвала и много ми е тъжно, че вече ги няма“, коментира Кремена Дервенкова.

Пазар

На пазара за храни у нас все още няма продукти от насекоми. В супермаркети в Белгия, Франция, Великобритания, Швейцария и в Италия можем обаче да срещнем хляб, бисквити, крекери, солети, паста, кексчета, готови миксове за закуска, протеинови барчета и десерти, протеинови прахчета за спортисти, сосове, миксове за смутита, в които има брашно от насекоми. Фермите, които произвеждат насекоми, подходящи за човешка консумация, и имат разрешителни да ги предлагат на пазара в ЕС, са само две - едната е във Франция, а другата е Нидерландия. И ако някой български производител иска да влага брашно от насекоми в своите продукти, той трябва да го закупи от тези две компании. Когато в храната има такава съставка, това трябва да е обозначено ясно на етикета. Там трябва да има предупреждение, че продуктите с насекоми са алергени – към тях непоносимост могат да имат хора с алергия към морски дарове и ракообразни.

Алтернатива

Кремена Дервенкова обаче е категорична, че насекомите са полезна храна за човека, която може да е алтернатива на месото. „Насекомите предлагат висококачествен протеин, който не съдържа в състава си антибиотици, хормони, пестициди и други вредни съставки. Това е един от факторите за това брашното от щурци да намира приложение в храната на хората. Търсенето на животински протеин расте в световен мащаб. Трябва да търсим алтернативни източници, защото не можем да си позволим да отглеждаме повече едър добитък, няма как да подсигурим по-големи площи. Животновъдството не смогва да удовлетвори нуждите на населението от животинско месо и се налага да мислим за алтернативни източници като насекомите“, посочва Дервенкова.

Състав

В изсушена форма насекомите съдържат между 40 и 60% протеин. Брашното от щурци съдържа 60-65% протеин на сто грама. „В този протеин има всички незаменими аминокиселини. В същото време щурците съдържат точната пропорция омега-3 към омега-6 мастни киселини, които са изключително полезни, съдържат много витамини и минерали, калций повече от млякото, желязо повече от спанака. Като хранителен състав са изключителни, като вкусови качества също. Зависи човек как си ги приготвя, имат адаптивен вкус и добре пасват и на сладки, и на солени рецепти“, казва още Кремена Дервенкова. По думите й вкусът на насекомите зависи от начина на приготвяне. Сварените ларви на стършели имат вкус едно към едно със сурово кашу. Термитите имат вкус на черен пипер. А за щурците хората казват, че имат вкус на ядки. Въпреки одобрението на Европейската комисия в бранша са скептично настроени, че насекомите скоро ще влязат в менюто на българина и по рафтовете на магазините ще се появят продукти с такива съставки. Нашият пазар е малък и дори някои по-авантюристично настроени хора да искат да пробват тези вкусове, едва ли скоро ще се намери търговец, който да иска да работи на тази толкова тясна ниша.