0

В сички тези реки са изключително опасни и дори и най-опитните плувци, гмуркачи или любители на екстремните спортове трябва да са много внимателни. Водите на някои от тези реки изглеждат спокойни и неустоими, особено за лятна разхлада, но в действителност са много опасни.

10. Река Стрид, Великобритания

Водите на реката изглеждат спокойни, но това е голяма заблуда. Макар на пръв поглед да прилича на малък и безобиден планински поток, под повърхността му се крие дълбока пропаст с мощни подводни течения, които завличат всичко и всички, попаднали в него.

Смята се, че нито един човек, влязъл във водите на Стрид, не е оцелял, а телата на жертвите изчезват безследно. Това е една от най-опасните реки в света, взела много жертви.

9. Река Меконг, Азия

Реката не е известна с броя на хората, които са се удавили в нея, а с изключителните наводнения, които причинява. Преминава през Виетнам, Тайланд, Лаос, Китай и Камбоджа. По течението има много рискови зони с бързеи, известни със своите колебания в нивото на водата. През последните години нивото на реката се е влошило поради засилващите се климатични промени. Нивото на водата е стигнало до безпрецедентно ниски нива, оставяйки много общности без средства за транспорт и храна.

8. Река Конго, Африка

Дори и за хората, търсещи екстремни преживявания, тази река може да бъде много опасна. Тя е една от най-дългите и най-дълбоки реки в света, с много бързеи, които се изсипват в големи водопади. Река Конго се счита за най-дълбоката в света. Достига на места над двеста метра. Тя се класира сред най-опасните поради факта, че старо поверие гласи, че водите й стигат до ада. Водите й преминават през опасен каньон с дължина над 130 км, където тя драстично ускорява течението си и образува голям брой опасни бързеи.

7. Река Енисей, Азия

Много неща правят реката опасна – бързеи, огромни ледени блокове и дълбочини. Също така реката е много токсична. Водосборният басейн на река Енисей обхваща площ от 2580 хил. km2 и е вторият по големина водосборен басейн в Русия. На Енисей са изградени две големи водохранилища и мощни ВЕЦ-ове. След строителството на двете водохранилища по течението на реката настъпват сериозни екологични последици. Реката престава да замръзва в районите на Саяногорск, Дивногорск и Красноярск поради изхвърлянето на топли отточни води от канализациите на тези градове. Климатът в района на водохранилищата става по-мек и по-влажен поради огромното количество вода, събираща се в двете водохранилища.

6. Река Лена, Русия

Тази река също причинява множество наводнения, точно както река Меконг в Азия, но водите на река Лена са много по-студени. Лена и реките в нейния водосборен басейн притежават огромни запаси от хидроенергия. На река Вилюй е изградена Вилюйската ВЕЦ, а на река Мамакан (приток на Витим) – Мамаканската ВЕЦ. Басейнът на реката е богат на полезни изкопаеми: злато (в басейните на Витим и Алдан), диаманти (в басейна на Вилюй), въглища (Ленски и Южноякутски въглищни басейни), природен газ, желязна руда.

5. Река Яндзъ, Китай

Реката е толкова токсична и замърсена, че цветът й е друг, а за консумиране на водите не може и да се помисли. Призната за най-голямата и дълга река не само в цял Китай, но и в целия континент Евразия. След почти 6400 км реката се влива в Източнокитайско море. Реката се нарича още Златен воден път. Река Яндзъ се характеризира с множество задръствания и бързи течения, опасни водовъртежи и скрити опасности. Известен е и с големите си разливи, които унищожават всичко, което им попадне по пътя. Енергията на речната вода се използва за генериране на електричество.

4. Река Амазонка, Южна Америка

В Амазонка плуват и живеят невъобразими същества. Това означава, че не само водите й са опасни, но и животните в нея. Реката има най-силните течения и най-опасните бързеи. Смята се, че тя е втората по големина река в света след Нил, но когато говорим за обем, е на първо място. Реката е пълна с опасности като бича акула, анаконда и черни кайманови крокодили, които могат да достигнат до почти 5 метра дължина. Други опасности включват пиявици, които се прикрепят към бозайници, пирани с остри като бръснач зъби, както и най-дългата отровна змия в Западното полукълбо – храстовата усойница. Но с това опасностите не приключват и ако избегнете тези животни, може да се сблъскате с електрически змиорки, които пускат 600 волта електричество, или бразилския скитащ паяк, който може да ви убие в рамките на 25 минути и за чиято отрова няма лечение.

3. Река Брахмапутра, Индия

Това е една от най-важните реки за културата на индийците, но също така и една от най-опасните. Когато ледът от Хималаите се топи, реката причинява наводнения. Започва в югозападната част на Тибет, а след това преминава през земите на Индия, Китай и Бангладеш. Дължината на реката е приблизително 2900 км. Най-голямата опасност се крие от големите наводнения, които възникват поради топенето на снега в планините.

2. Река Ориноко, Южна Америка

Тази река неведнъж е унищожавала близките градчета и села. Много хора остават без домове и поминък вследствие на наводненията. Намира се в Южна Америка и е третият най-дълъг воден път на континента. Реката следва опасен път през континента, правейки преминаването през нея трудно, а загубването лесно. Също така реката тече изключително бързо, което прави рифовете покрай брега й още по-опасни.

1. Река Нил

Освен огромни наводнения тази река крие стотици смъртоносни опасности. Нил е най-дългата река на света. Минава през 11 страни и се влива в Средиземно море. През историята Нил е била изключително важна за цивилизациите в Африка, но и е криела безброй опасности. Като например крокодили, които могат да се движат с почти 50 км/ч по суша и убиват около 200 човека на година, хипопотами, които нападат лодки, отровни змии като черната мамба и египетската кобра, а също и комари. Последните не бива да бъдат пренебрегвани. Те са едни от най-опасните обитатели край реката Нил заради способността им да пренасят болести. Заради комарите всяка година 500 милиона души се разболяват и стотици хиляди загиват от малария и вируса Западен Нил.