0

А ко попитаме изкуствоведите кои са най-великите художници на всички времена, ще има множество различни имена.

Въпреки субективния елемент има няколко стандарта, по които може да се класифицират най-добрите художници за всички времена. Един от тях е тенденцията и модата към момента, в който художникът е живял, друг фактор е дълголетието на популярността на художника. Въздействието на художника върху съвременниците му е трети фактор, който трябва да се има предвид. В дългосрочен план определянето кои са най-великите художници на всички времена със сигурност ще бъде субективно мнение. Въпреки това въз основа на общественото мнение и оценките, направени от музеите, това е възможно. Ето кои са 10-те най-добри художници за всички времена в класация, предложена от artwork.

1. Микеланджело (1475-1564)

Микеланджело се разглежда като най-великия скулптор и художник на всички времена. Той е основна фигура на Ренесанса в Италия, особено във Флоренция и Рим. Дори и днес някои от неговите мраморни творби са безупречни и впечатляват с красотата и изяществото си. 

Смятан е за един от тримата титани на ренесансовото изкуство заедно с Леонардо да Винчи и Рафаело.

2. Рембранд ван Рейн (1606-1669)

Нидерландският художник Рембранд е сочен за гений на живописта. Той създава огромен брой шедьоври. На човечеството са му нужни два века, за да оцени напълно значението на творчеството на Рембранд. Въпреки че още Джовани Кастилионе и Джовани Батиста Тиеполо са вдъхновени от неговите офорти, художникът и живописецът Рембранд, който пресъздава точността на детайлите, за първи път получава признание през XIX век, когато хората на изкуството от реалистичната школа противопоставят неговата дълбока прочувствена поезия на светлината и сянката на безпрекословната точност и чистота на френския академизъм.

3. Пикасо (1881-1973)

Пабло Пикасо, основателят на кубизма, е една от най-влиятелните фигури в историята на изкуството. Създава някои от най-великите картини на 20-и век. Таланта да рисува наследява от баща си, който също е художник.  Той е изключително продуктивен, творчество му преминава през много и различни периоди. Създател е на кубизма (заедно с Жорж Брак), преминава през сюрреализма, но остава един от най-големите художници, повлияли изключително много развитието на изобразителното изкуство на XX век. Фамилията Пикасо е от италиански произход, но той живее и твори дълго във Франция. 

4. Леонардо да Винчи (1452-1519)

Роден във Флоренция, Италия, Леонардо да Винчи е знаменит италиански архитект, изобретател, инженер, скулптор и художник от епохата на Ренесанса. Въпреки че живее и твори  преди шест века, той все още остава една от най-влиятелните личности на всички времена. 

За него се казва, че е първообраз на ренесансовия човек и всеобхватен гений. Леонардо е прочут заради картините си, най-известните от които са „Тайната вечеря“ и „Мона Лиза“. Той е известен и с многобройните си изобретения, изпреварили времето си, но останали само на хартия.

5. Клод Моне (1840-1926)

Френският художник Клод Моне е основател, водач и непоколебим защитник на стила импресионизъм. Смятан е за модел на импресионист, тъй като неговото отдаване на идеалите на импресионизма не се променя през цялата му продължителна кариера. За това допринася и фактът, че една от неговите картини („Импресия, Изгряващо слънце“, Париж, 1872) дава и името на движението. През 2004 г. „Парламента: Слънце през мъгла“ (1904) е продадена за 20,1 милиона долара. През 2006 г. са публикувани доказателства, че серията „Парламент“ е рисувана от болницата „Св. Томас“ на брега на Темза.

6. Винсент ван Гог (1853-1890)

Роден в Нидерландия, Ван Гог е забележителен художник, смятан от мнозина за един от титаните в историята на европейското изкуство. Той е един от най-видните представители на постимпресионизма. През последните 10 години от своя живот развива цялата си художническа дейност – автор е на около 900 картини и 1100 рисунки. Самоубива се на 37 години, като се предполага, че е имал психически проблеми. Приживе остава непризнат, но посмъртно славата му се разнася, най-вече след като на 17 март 1901 г. в Париж, Франция, са изложени 71 от неговите произведения.

7. Огюст Роден (1840-1917)

Световноизвестният френски скулптор Огюст Роден е работохолик и достоен наследник на велики умове като Микеланджело. Един от основоположниците на импресионизма в пластичното изкуство. През 1875 г. пътуване в Италия и запознанство с творбите на Микеланджело вдъхновява Роден да създаде статуята „Бронзовият век“. Признание за таланта си получава, когато държавата откупува две негови статуи – „Йоан Кръстител“ (1878 г.) и „Крачещият мъж“ (1877 г.). Следва поръчка от френското правителство за изработката на голям скулптурен портал.

8. Ян ван Ейк (1390-1441)

Ян ван Ейк е фламандски художник. Най-известното му произведение е Гентският олтар, но има и много картини на мадони и портрети, новаторски за времето си, заради индивидуалното изобразяване на лицата. Интересен факт са многобройните му пътувания – възможности, редки за онова време. Съдбата му открехва врати към света и живота. Среща се с множество хора – аристократи и духовници, бюргери и рицари, държавници и книжовници. Ян ван Ейк е и необикновено просветен в християнската и класическата литература, но разбира и от ботаника и от химия.

9. Донатело (1386-1466)

Донато ди Николо ди Бето Барди, познат като Донатело, е един от най-прочутите италиански скулптори от епохата на ранния Ренесанс, основоположник на индивидуалното скулптурно изображение. Учи отначало при един златар, след това в класа на майстора живописец и скулптор Бичи ди Лоренцо, ползвайки се с покровителството на богатия флорентински банкер Мартели. За завършване на своето художествено образование той прекарва 2 или 3 години в Рим заедно с известния архитект Брунелески. Една от неговите първи работи е орелеф от дребнозърнест камък, изобразяващ Благовещение, в църквата „Санта Кроче“ (Флоренция).

10. Петер Паул Рубенс (1571-1640)

Рубенс е фламандски художник от епохата на барока, известен със своя екстравагантен стил, който подчертава и въплъщава подвижността, жизнеността, цвета и чувствеността както никой друг. Във времето на контрареформацията той рисува множество олтари, портрети, пейзажи и исторически картини с митологични, религиозни и алегорични сюжети. Неговото творчество съчетава традициите на брьогеловия реализъм с достиженията на венецианската школа.