0

О тпадането на мерките срещу COVID-19 най-вероятно ще върне грипа тази зима. Тъй като през последните две години почти нямаше случаи у нас, това отслаби имунитета ни към него. Затова учени очакват по-тежък сезон. Още повече, че има деца, които никога не са се срещали с него.

Според експерта проф. Тодор Кантарджиев у нас най-вероятно ще има настъпление на тип А, а пикът се очаква през март. Затова и препоръча хората с компрометиран имунитет вече да се ваксинират, за да си осигурят защита до разгара на епидемията.

Вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова също напомни, че грипът не е за подценяване.

„Трябва да отчетем и факта, че грипният сезон в Австралия тази година започна по-рано и според някои предварителни оценки е бил най-сериозният от пет години насам. За окончателни заключения обаче все още е рано“, обясни тях. Тя даде пример с данни на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ (CDC) от 28 октомври, според които в периода 1-22 октомври най-малко 880 000 души в Австралия са се разболели от грип, 420 000 души са посетили лекар, 6900 души са били хоспитализирани и 360 души са починали поради грипно заболяване или усложнения, свързани с него.

„Съобщено беше и за първата смърт на дете. Смята се, че това е най-големият брой хоспитализации, докладвани по това време на сезона от 10 години насам. Честотата на хоспитализация е най-висока при възрастни на 65 и повече години и деца от 0 до 4 години. Тя е в съответствие с нивата, наблюдавани по същото време през предишни грипни сезони при по-възрастните, но е относително завишена за децата“, обясни вирусологът. Проф. Александрова изтъкна, че досега преобладава H3N2, докато предишните сезони са циркулирали предимно H3N2.

„В момента е твърде рано да се каже колко сериозен ще бъде предстоящият сезон и целта на тази информация не е хората да се плашат, а да са подготвени за него“, каза проф. Александрова.

Ваксинация

Ваксинацията е най-добрият начин за предотвратяване на грип и неговите усложнения, казват учените. Грипните вируси се отличават с голяма изменчивост, от 2 до 5 пъти по-голяма от тази на SARS-CoV-2. Това налага ежегодното актуализиране на противогрипните ваксини. От 1952 г. към СЗО съществува специализирана структура - мрежа за надзор, която следи целогодишно разпространението на грипните вируси. Информация се подава постоянно от представителни институции на 123 държави. Въз основа на техния анализ два пъти в годината СЗО изготвя препоръки за състава на ваксините за Северното полукълбо (през февруари) и за Южното полукълбо (през септември). „Ефективността на противогрипната ваксина за предотвратяване на посещение при лекар, хоспитализация или смърт варира от година на година и е между 40 и 60%. Степента на защита зависи от това колко добре съставът на ваксините „съвпада“ с грипни вируси, разпространяващи се в обществото, както и от особеностите на ваксинирания човек, например възрастта и здравословното му състояние“, каза вирусологът от БАН.

По данни на CDC през 2019-2020 г., последният грипен сезон преди пандемията от COVID-19, ваксинацията срещу грип в страната е предотвратила приблизително 7,5 милиона грипни заболявания, 3,7 милиона посещения в болница, 105 000 хоспитализации и 6300 смъртни случая, свързани с това заболяване. Изследване от 2018 г. пък показва, че сред възрастните с грип, приети в болница, ваксинираните пациенти е 59% по-малко вероятно да стигнат до интензивно отделение отколкото неваксинираните. Сред възрастните с грип в интензивното отделение тези, които са били ваксинирани, са прекарали средно 4 дни по-малко в болницата.

Смята се, че в Европейския съюз ваксинацията срещу сезонен грип предотвратява до 37 000 смъртни случая всяка година. Целта е тя да обхване 75% от уязвимите групи на населението.

Противогрипната ваксина е особено препоръчителна за деца, възрастни хора (на и над 65 години), бременни жени и лица със съпътстващи заболявания (например сърдечни и белодробни заболявания, диабет). Консултативният комитет по имунизационни практики към CDC препоръчва ваксинация срещу грип на всички над 6-месечна възраст. В идеалния случай е най-добре тя да бъде поставена до края на октомври, но и през ноември не е късно. Децата от 6 месеца до 8 години, които получават ваксина срещу грип за първи път, приемат две дози. „Ваксината срещу грип може да бъде животоспасяваща при деца. Поставена по време на бременност, ваксината не само предпазва бъдещата майка, но осигурява защита и на бебето няколко месеца след раждането, когато детето е все още твърде малко, за да бъде ваксинирано, а в същото време е силно уязвимо”, коментира проф. Александрова.

Превенцията е водеща

Разполагаме и със специфични лекарства за лечение на инфекция с този вирус. Те се прилагат по лекарско предписание, най-вече при пациенти с висок риск от тежко протичане и се взимат възможно най-скоро след началото на инфекцията. За грип и други респираторни вируси познатите ни превантивни действия като покриване на носа и устата при кихане и кашляне, миене на ръцете и оставане вкъщи, когато сме болни, също са от голямо значение. Те са особено важни и за респираторни заболявания (причинени например от респираторно синцитиален вирус и човешки метапневмовирус), за които няма ваксина. Уязвимите групи индивиди не бива да забравят за ползата от маските, особено в затворени помещения с много хора.