0

С пят ли извънземните? Може ние да приемаме съня за даденост, но изследванията показват, че много планети, на които може да се развие живот, нямат цикъл ден и нощ. Трудно е да си представим, но има организми, живеещи в лишените от светлина местообитания на Земята, дълбоко под земята или на дъното на морето, които ни дават представа какъв може да бъде извънземният живот без този ритъм, разказва Би Би Си.

Милиарди

В нашата галактика има милиарди планети, които са потенциален извор на извънземен живот. Млечният път приютява между 100 и 400 милиарда звезди, като голяма част от тях са така наречените „червени джуджета“ - те са хладни и малки звезди. Но около 40 на сто от тези „джуджета“ разполагат със свои планети, подобно на земята и нейната звезда - Слънцето.

Тези посестрими на нашата земя обаче имат потенциал да разполагат само с едно състояние на водата – течното. Макар че засега не знаем дали поне на една от тях има наистина вода или някакъв живот.

Джуджета

Тези скалисти планети на „червените джуджета“ се различават от Земята. Звездите им са много по-студени от Слънцето, те са близо, което прави гравитационното привличане на звездата върху планетата изключително силно. Така винаги само едната страна на планетата е обърната към нейното слънце – подобно на нашата Луна, на която никога не виждаме обратната страна.

Ритъмът

Повечето планети, на които вероятно има извънземен живот, вероятно са такива. И на тях няма дни, нощи и сезони. А на нашата Земя - от бактериите до хората, всички зависим от циркадните ритми, настроени към цикъла ден-нощ.

Сънят е само най-очевидният от тях. Циркадният цикъл засяга биохимията, телесната температура, клетъчната регенерация, поведението и много други. Например хората, които получават ваксинации сутрин, развиват повече антитела от тези, които ги получават следобед, тъй като реакцията на имунната система варира през целия ден.

Не знаем със сигурност колко важни са периодите на бездействие и регенерация за живота. Може би съществата, които са еволюирали без циклично време, могат просто да продължат да пъшкат, без да имат нужда от почивка.

Синхрон

А на нашата планета дори съществата, които процъфтяват далеч от дневната светлина, се синхронизират с различни повтарящи се биоритми. Голите къртици прекарват целия си живот под земята, без никога да виждат слънцето, но имат циркадни часовници, настроени към дневните и сезонните цикли на температурата и валежите. Дълбоководните миди и горещите скариди се синхронизират с океанските приливи и отливи.

Бактериите, живеещи в човешките черва, се синхронизират с колебанията на мелатонина в своя гостоприемник. А мелатонинът е хормон, който тялото ви произвежда в отговор на тъмнината.

Но вече има изследвания, които показват, че далечните планети могат да имат цикли, които заместват дните и сезоните.