0

32 антибиотика се изправят в борбата срещу супербактериите. Разработването на нови антимикробни препарати, които могат да се използват като последно средство, когато други лекарства са неефективни, е ключово.

Близо пет милиона души на година губят живота си поради инфекции, свързани с антибиотична резистентност. Милиони други живеят с лошо качество на живот заради неуспешно лечение. Антимикробната резистентност се увеличава, а според анализ, направен от британски експерти, до 2050 г. още 10 милиона души ще стават жертва на устойчиви към лекарства инфекции всяка година. България пък е на едно от първите места в Европа по употреба на антибиотици, което ни излага на огромен риск от антимикробна резистентност.

Резистентност

Антимикробната резистентност настъпва, когато бактериите, вирусите, гъбичките и паразитите не се повлияват от лекарства. Най-често тя е резултат от неправилното или прекомерното използване на антибиотици и други антимикробни средства. Има належаща нужда от нови и иновативни антимикробни лекарствени средства, които да заменят тези, които стават неефективни заради широката им употреба. Това посочва Световната здравна организация в доклад по темата, предаде БНР.

От Световната здравна организация подчертават, че прекалено малко подобни лекарства са в процес на разработка, а освен това няма достатъчно иновации. От общо 32 антибиотика, които биват проучвани за борба с бактериалните патогени в списъка на организацията, само 12 могат да бъдат отчетени като иновативни. В същото време само 4 от тези 12 антибиотика са активни срещу поне един от т.нар. патогени от критична важност.

Синтетично

Наскоро бе съобщено за нов синтетичен антибиотик, разработен от изследователи от университета на Ливърпул, който се оказва по-ефективен от утвърдените медикаменти срещу супербактерии като метицилин-резистентния златист стафилокок, съобщава Юрикалърт. Изследването демонстрира силната активност на антибиотика теиксобактин срещу бактериални биофилми. Биофилмите са струпвания на бактерии, които са прикрепени към повърхност или една към друга и се свързват със сериозни хронични инфекции при хората.
Междувременно от СЗО обявиха също, че за жените има по-голяма вероятност да развият инфекции, които не се повлияват oт лечение с традиционни лекарства в сравнение с мъжете. Това сочи глобален преглед по темата на организацията, който установява, че 70 процента от страните не отчитат различията в пола в своите национални планове за борба с антимикробната резистентност.

Мръсният въздух риск №1 за здравето

Замърсяването на въздуха е „най-големият риск за здравето, свързан с околната среда“ в Световния доклад за сърдечните рискове за 2024 г.

Замърсяването на въздуха има доказано увреждащо въздействие върху повечето органи на тялото. През последното десетилетие значително са се увеличили световните нива на смъртност, причинена от сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване, съобщи БГНЕС.

В доклада се казва, че въпреки мерките, препоръчани от Световната здравна организация, нивата на качество на въздуха не са се подобрили. Всяка година до 1,9 милиона души умират от сърдечни заболявания и малко под един милион от инсулти само поради замърсяването на въздуха на открито.

Световната банка изчислява, че глобалната цена на здравните щети, свързани с излагането на замърсяване на въздуха, се равнява на 6,1% от световния БВП.

Милиони смъртни случаи от сърдечни заболявания могат да бъдат предотвратени, ако правителствата предприемат спешни действия, включително подобряване на количеството надеждни данни, налични чрез мониторинг и моделиране на замърсяването.

Газираното води

до затлъстяване на децата

Има силна връзка между консумацията на газирани напитки и затлъстяването сред тийнейджърите. Това показва изследване, проведено в 107 страни по света. Всяко увеличение на ежедневната консумация на безалкохолни напитки с 10% има връзка с 3,7-процентно увеличение на броя на юношите с наднормено тегло и затлъстяване, съобщава „Стъди Файндс“.

Проучването, включващо 405 528 юноши, които посещават училище, определя като газирани напитки тези, които обикновено съдържат захар, включително добре известни марки.

Процентът на учениците с наднормено тегло и затлъстяване варира значително в различните страни - от 3,3% в Камбоджа до удивителните 64% в кораловия остров Ниуе в Тихия океан, което има население от по-малко от 2000 души. По същия начин разпространението върху юношите, които консумират безалкохолни напитки веднъж или повече на ден, варира от 3,3% в Исландия до 80% в Ниуе.

„Доколкото ни е известно, нашето проучване е първото, което изследва връзката между консумацията на безалкохолни напитки и наднорменото тегло и затлъстяването сред юношите както на национално, така и на индивидуално ниво“, според авторите на изследването, ръководени от д-р Хуан Ху от Националния институт по безопасност и здраве при работа в Япония, в медицинското списание JAMA Network Open.