0

З елените и сините дрехи гонят комарите надалеч. Чeрвеният, оранжевият, черният и синьо-зеленият цвят пък ги привличат като магнит. На пазара съществуват множество спрейове, свещи и кремове срещу комари. В борбата срещу напастта могат да помогнат и подходящите цветове на дрехите, установиха американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Треска

Съществуват цветове, които привличат кръвопийците, и такива, които ги отблъскват, установи екип от университета на Вашингтон. Изследването е извършено с наблюдаване на поведението на женски комари Aedes aegypti при различни видове визуални и обонятелни дразнители. Този вид крилати нашественици се среща и в България. Както и при останалите видове, само женските от Aedes aegypti са кръвожадни и ухапването им може да предаде треската денга, жълта треска, чикунгуня и зика. Учените са наблюдавали насекомите в миниатюрна камера, изпълвана с обонятелни или визуални дразнители като цветна точка или човешка ръка. Без обонятелен стимул комарите пренебрегвали точката или ръката. При добавянето на въглероден диоксид те се насочвали към точките, ако са червени, оранжеви, черни или синьо-зелени, но избягвали зелените, сините и лилавите.
Хората издишват въглероден диоксид, който комарите помирисват. Експериментът показа, че при наличие на този газ очите на комарите предпочитат някои дължини на вълните във визуалния спектър. Възможно е хората да реагират по подобен начин. “Представете си, че вървите по тротоара и ви замирисва на пай и канела", каза проф. Джефри Рифел от екипа. "Това вероятно означава, че наблизо има пекарна. Ние започнахме да търсим визуалните сигнали, които търсят комарите, когато помиришат своята версия на пекарна", казва още ученият.


Комарите разпространяват и малария. За да се справят с болестта, учените опитват да включат в борбата специален вид комари. Те са генетично модифицрани. Такива бяха пуснати в източноафриканската страна Джибути с цел да помогнат в борбата с маларията, предаде CNN.
Джибути е една от най-малките държави в Африка с малко над един милион жители. Тя се бори с драматичното увеличение на случаите на малария, рязко скочили от 27 през 2012 г. до повече от 70 000 през последните години по данни на СЗО. Здравният орган отдава нарастването на появата на Anopheles stephensi, инвазивен азиатски вид комар, който пренася смъртоносната болест.

Мъжки

Техниката включва освобождаване на генетично модифицирани мъжки комари в дивата природа, които да се чифтосват с женските преносители на заразата. Въведеният ген не позволява на женското потомство да оцелее до зряла възраст, като ефективно намалява популацията на комари, пренасящи малария. Мъжките комари не хапят и следователно не могат да пренасят болестта. Същият вид комари е открит в Етиопия и Сомалия и представлява сериозна регионална заплаха. Повечето комари, предаващи малария в Африка, се размножават в селските райони. Но Anopheles stephensi процъфтява в градска среда, засилвайки предизвикателствата пред общественото здраве за предимно градския периметър на Джибути. В Африка са регистирани 96% от смъртните случаи от болестта в света през 2021 г. според СЗО.

Релаксираме с розов шум

Розов шум може да помогне на хората да релаксират и да подобрят паметта си. Той е с по-ниска височина и наподобява естествения звук на дъжда или океана. "Розовият шум има честотен профил, много подобен на разпределението на честотите на мозъчните вълни, които наблюдаваме при бавновълновия сън, тъй като това са големи бавни вълни", каза д-р Ронийл Малкани, доцент по неврология в Медицинския факултет "Файнберг" на Северозападния университет на САЩ.
Учени от Северозападния университет проучват как кратки интервали розов шум могат да засилят бавните мозъчни вълни на дълбокия сън. В малки изследвания такива импулси розов шум са дали обещаващи резултати за подобряване на паметта и релаксацията, предаде Асошиейтед прес.
Ако изследванията на учените се окажат успешни, те биха могли да доведат до създаването на медицинско устройство за подобряване на съня или паметта чрез персонализирани импулси на розов шум. Но много научни въпроси остават без отговор, казва Малкани. Все още има много работа за вършене.
Белият шум е известно средство за релаксиране и подобряване на паметта. Звуковите инженери го определят като равномерна сила на звука във всички честоти, доловими от човешкото ухо. Розовият се различава от него по това, че изключва високите честоти, които могат да звучат грубо.

Слънчевите бури предизвикват мигрена

Слънчевите изригвания могат да увеличат риска от мигрена. Хората, които живеят в области с по-високи нива на магнитни бури, имат по-висок риск от депресия и тревожност, показва изследване в списание Journal of Affective Disorders.
Бурите могат да повлияят и на температурата на тялото, храносмилането, хормоналния баланс и други. Магнитните бури могат да нарушат този ритъм, което може да доведе до различни здравословни проблеми. При хора с висок риск за кардиоваскуларни заболявания магнитните бури могат да са катализатор за инфаркти и инсулти. Според метеоролозите до края на месец май не се очакват силни магнитни бури.

Стресът отключва псориазис

Стресът може да отключи псориазис при млади хора, съобщи "Медикъл експрес". Регистри в университета в Гьотеборг показват, че мъже, започнали военна служба в периода 1968-2005 г. и показали слаба устойчивост на стрес, са по-рискови за развитие на псориазис с 31%. Проучването, обхващащо този период, е публикувано сега в списанието на Европейската академия по дерматология и венерология. То се основава на данни от над 1,6 млн. шведи. Като част от наборния процес всички мъже са преминавали психологическа оценка.