0

У сетите ли мирис на гнило или на мърша при рана, значи нещо със сигурност не е наред. Опасните симптоми, за които трябва да се следи и при които веднага трябва да се потърси медицинска помощ освен болката, е миризмата.

За това предупреждава пред „Здраве с Телеграф“ хирургът доц. Радослав Тодоров, който има своите професионални интереси и в областта на трудно зарастващите рани. С него говорим за третирането на следоперативни и декубитални рани и за факторите, които влияят при тях.

Лято

„Мнозина избягват да се подлагат на планови операции и други хирургически интервенции през лятото и в по-горещите месеци с разбирането, че тогава има по-голям риск от възпаления или замърсявания, но това не е така. Лечението на раните зависи от начина, по който лекарят се грижи за тях, но и от това дали пациентът е по-пълен или е по-слаб, има ли някакви придружаващи заболявания и от какво естество са те. Важно е и за коя част от тялото говорим. Със сигурност на главата и шията раните зарастват най-бързо. Стари колеги даже са ми казвали глава ший спокойно. Още на 7-8-ия ден могат да се махнат конците. Ако раната е на корема, конците могат да се махнат най-рано след 10-12 дни. При по-пълни пациенти може да се наложи да се изчакат и две седмици след интервенцията. Когато имаме по-дебело подкожие, логично може да препоръчаме свалянето на конците и към 15-17-ия ден. Преценката е на лекаря и зависи от пациента и реакцията на организма“, обяснява доц. Тодоров.

Хигиена

Най-важното е раните да се пазят чисти и да се поддържа добра хигиена. Лекарят назначава превръзки, които се правят от съответните специалисти и не се подценяват. Една изоставена или грешно превързана рана в топлото време действително може да създаде проблеми. Иначе къпане и мокрено се позволява, след като са махнати конците и са паднали коричките. „Солената морска вода дори подпомага по-бързото заздравяване. Навремето са третирали раните с разтвори. Или силно солен, или силно захарен. В такава среда в тъканите се развиват процеси, които ускоряват заздравяването. Соленият разтвор абсорбира, той поглъща течностите от тъканите, но еритроцитите, левкоцитите и живите клетки остават незасегнати. Трябва обаче да отбележим, че не е хубаво раните да се излагат на слънце поне 6 месеца. Епидермисът, който е по-тънък и по-крехък на мястото на белега, е много чувствителен към ултравиолетовите лъчи по време на целия процес на възстановяване на кожата. Когато е изложена на слънчевите лъчи, увредената кожа работи усилено, за да се защити, като произвежда повече меланин и това може да доведе до появата на кафяви петна“, каза още специалистът.

Рискове

„Най-сериозният риск при раните е от развитието на тъканно-атипична инфекция. Такива, каквито често гледаме по филмите, когато в джунглата някой получи рана, превържат я набързо и след това се стига до треска и сериозни усложнения. При нас в умерените ширини това е по-рядко срещано, но все пак се случва при грешно третирани и неподдържани рани. Може да се стигне до интоксикация и наистина животозастрашаващо състояние. Трябва да се назначат правилните медикаменти и антибиотици, за да се реши проблемът, без да се стига до гангрена.

Получават се инфекции и при залежали болни на памперси, когато е трудно да се поддържа и необходимата хигиена. Много е важно раната правилно да се прецени от лекар или сестра. Случвало ми се е да ме търсят, след като 3-4-ма специалисти вече са преглеждали раната и не може да се намери решение за заздравяването й. Трудно е, защото на практика раната отвън може да изглежда добре и да няма изразена симптоматика за възпаление, но в дълбочина да тече такъв опасен процес“, отбеляза още доц. Тодоров.

Хранене

„Храненето има отношение към нивото на албумин в кръвта на всеки отделен човек, а от него зависи до голяма степен процесът на заздравяване на раните. Приемането на повече белтъчини е част от профилактиката и лечението на декубиталните рани при залежаване. Специално за тях има пет фактора, които оказват влияние, и те могат да се запомнят лесно с пръстите на едната ръка. Палецът е механичната травма и натискът върху тъканите. Показалецът е лошото кръвоснабдяване, а след това следват липсата на усет и липсата на мускулен тонус. Кутрето не е за подценяване и е свързано именно с нивото на белтъка албумин.

На всеки му се е случвало от прекалено изтощение да легне и да заспи непробудно за часове, а след като се събуди, буквално тялото му да се е очертало върху чаршафа и матрака. При хора с ниски нива на албумин дори при такъв случай може да се появи подобна рана. Затова е хубаво лекарите да изписват при залежали се пациенти допълнителен колаген и препарати, които обикновено се дават за захранване на ставите. В тях има албумин, който носи тухличките, от които тъканите се изграждат. При хирургическа интервенция и рана имунната система се нуждае от 10 пъти повече енергия и черният дроб работи, за да я осигури. Точно затова той се нуждае да бъде подпомогнат. Богатите на белтъчини храни помагат. Те се съдържат в месото, млечните продукти, чистия яйчен белтък“, каза още хирургът.

Ядките и пилешкият бульон улесняват зарастването

Има редица храни, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и няколко, които трябва да бъдат част от диетата на всеки след хирургична процедура. Храни, богати на нитрати, подправки и захар обаче, често могат да причинят възпаление или да натоварят кожната тъкан и кръвоносните съдове. Ядки като бадемите, орехи и пекани помагат за по-бързото зарастване на рани. Ядките и семената осигуряват растителни протеини, витамини, минерали и здравословни мазнини, които подпомагат лечението. Те също са богати на цинк, манган, магнезий и витамин Е. Често лекарите препоръчват да похапваме повече яйца, след като сме претърпели нараняване. Това е така, защото яйцата са с високо съдържание на протеини, витамин А, Е, В-комплекс, фолиева киселина, калций, рибофлавин, желязо и цинк. Само едно яйце може да ви осигури богатство от хранителни вещества. Полезен е и пилешкият бульон. Той е богат на няколко минерала като магнезий, калций, фосфор и др. Също така е богат на колаген, който е отличен за здравето на ставите. Той помага за по-бързото зарастване на рани и прави имунната система по-силна.