0

Въвеждането на електронни рецепти за антибиотици със сигурност ще ограничи безразборната употреба на този тип лекарства. Това заяви пред „Здраве с Телеграф“ Николай Костов, който е председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Отчет

Драстично намаление в употребата на антибиотици се забеляза в края на миналата година, когато властите въведоха възможността за купуването им само с електронните рецепти. През декември миналата година обаче здравното министерство върна и хартиената рецепта заради оплаквания от пациенти за неизпълнени в аптеката рецепти заради софтуерни проблеми или заради липса на посочения в електронната рецепта медикамент. С 25% е намаляла продажбата на антибиотици след въвеждането на електронните рецепти дори и за кратък период, отчетоха в края на годината от здравното министерство. „Пазарът е доста по-дисциплиниран. Това е свързано с увеличаване на глобите и на контрола, както и на многото проверки. Невъзможно ще стане да се вземе антибиотик и лекарства за диабет без електронна рецепта. В момента навлизаме в период, в който антибиотици се предписват по-малко, което е съвсем нормално, защото дойде пролетта. Най-вероятно здравното министерство избра въвеждането да стане именно сега, защото така преходът ще се случи постепенно без драматизми. В момента няма никакъв драматизъм и всичко е много спокойно“, обясни още Николай Костов.

Кръвно

56 лекарства за хипертония и други сърдечни заболявания се поемат изцяло от здравната каса от април. „Хората трябва да са наясно, че само част от лекарствата за високо кръвно са напълно безплатни. Голяма част от тях са със силно намалени цени заради това, че аптеките нямат право на надценка и са с увеличена реимбурсация. Така те станаха значително по-достъпни. Вярно е, че са евтини, но голям процент от хората си ги купуваха на свободна продажба. Надявам се, след като реимбурсацията е по-голяма, те да вземат лекарствата си чрез НЗОК“, обясни още Костов.