0

О ловни крака мъчат част от хората в жегата. В горещите дни здравите хора най-често усещат тежест в краката си и имат лек оток в глезените, сякаш на краката им има завързана по една торба с пясък. За проблема разказва д-р Светозар Марангозов, който е съдов хирург във Военномедицинска академия (ВМА).

Оток

Почти всеки втори пациент, който идва в кабинета ми, е с отоци по краката. Подуват се най-вече в края на деня, след дълго седене, дълго пътуване или излагане на слънце. Горещините водят до разширяване на малките съдове, до лимфен застой и оттам се получават отоците в краката, които хората усещат в края на деня. Нужен е преглед, за да се установи дали пациентът има лимфен застой, венозно нарушение или друг проблем, а след това да се дадат препоръки и да се назначи лечение, ако е необходимо. При хората, които доказано са с венозна патология, все по-често наблюдаваме повърхностни тромбофлебити или дълбоки венозни тромбози, които не са рядкост това лято, посочи още лекарят.

Оток на пръстите на ръцете би могъл да се появи при дълго пътуване, в което човек е обездвижен, или при дълъг преход сред природата. Д-р Марангозов препоръча при дълги преходи да се използват щеки, които ще накарат мускулите на ръцете да се движат, а отокът би бил малък. Пръстите на ръцете отичат от топлината и от статичната поза на тялото ни през деня, тъй като крайниците ни стоят в една позиция и не извършват физическа дейност, която да подпомага намаляването на отока.

Опасност

Винаги, когато има рязко настъпване на оток или отича само единият крайник, трябва да се потърси лекарска помощ, допълни пред БТА д-р Марангозов. Необходим е преглед, защото хората, страдащи от венозна патология, и тези, които имат данни за минали такива проблеми, често заради дехидратация и прегряване получават тромбози. Тромбозите са сериозно усложнение на венозната система, което дори може да бъде животозастрашаващо, допълни той. Има ли оток, който засяга само единия крак, или оток, който сутрин не е преминал, задължително трябва да се направи консултация със съдов хирург, посъветва д-р Марангозов. Най-добрата профилактика на сърдечносъдовата система е движението. Статичната поза или прегряването на краката предразполагат към отоци дори в студените месеци.

Хората, чиито професии са статични, се препоръчва на всеки час да стават и за пет минути да се движат или да правят упражнения, стъпвайки от пети на пръсти и обратно. Може да се прави и лек масаж на краката, добави той. По думите му при работа в статична поза е добре под бюрото да има столче или друго помощно средство, върху което краката да се държат леко повдигнати.

Съветът към хората, страдащи от затлъстяване или от проблем с вените, е да избягват излизане навън в най-горещите часове.

Горещината е рисков фактор за инсулт

Горещините се отразяват зле на хората, преживели инсулт, и създават рискове за нови инсулти, казва началникът на Клиниката по нервни болести към болница „Св. Анна“ доц. Росен Калпачки.

По думите му горещината е един от рисковите фактори за поява на инсулт, тъй като топлината води до обезводняване, а обезводняването прави кръвта по-гъста и по-склонна към образуване на тромби. Повечето инсулти са причинени от попадане на тромб – съсирек, в някои от съдовете на мозъка. Другият вид инсулти, които се наричат мозъчен кръвоизлив, се получават по друг механизъм – скъсване на мозъчна артерия и изливане на кръв. За тези инсулти жегата също допринася, защото се създава възможност за разкъсване на мозъчен съд поради нагряването на главата, обясни лекарят.

Горещините не са подходящо време за пиене на алкохол, тъй като той е допълнителен рисков фактор за поява на мозъчни кръвоизливи. По принцип консумацията на алкохол трябва да е умерена, а в жегата – два пъти по-умерена, допълни доц. Калпачки.

Дългата топла вълна ни прави раздразнителни

Дълго продължаващите горещини при здрави хора, без никакви психични заболявания, предизвикват обща отпадналост, раздразнителност и лабилност, липса на мотивация за работа. Това казва д-р Йоанна Маринова от Клиниката по психиатрия на ВМА. Според наблюденията ми жеги, продължили около две седмици, са достатъчни, за да се отразят доста неблагоприятно върху работоспособността и желанието на хората за работа, допълни тя.

От средата на юли до средата на август имаше вълна от пациенти, проявяващи тревожност. По думите на д-р Маринова това е нормално, тъй като времето влияе върху кръвното налягане, а това обикновено притеснява всеки човек. В резултат се влошава психичното му състояние и се налага да потърси помощ. Пациентите обикновено казват, че се чувстват зле и напрегнати, че не могат да спят, както и че се променят кръвното им налягане и сърдечният пулс, и мислят, че ще им се случи нещо лошо, че ще получат инфаркт или инсулт, допълни тя. При много горещо време кръвоносните съдове се разширяват, кръвното налягане спада, а това води до учестен сърдечен пулс. Хората усещат разтуптяването на сърцето и смятат, че получават инфаркт. Това са оплаквания, свързани с тревожния спектър, и някои хора търсят дори спешна помощ. Когато им се направят изследвания, виждат, че нямат основания за тревога за здравето им и нямат нужда от помощ. Трябва да отчитаме, че някои фактори не зависят от нас и е важно да се опитаме колкото можем съзнателно да контролираме реакциите си, допълни д-р Маринова.