0

Ж ените спят с около 11 минути повече от мъжете. Това показват нови изследвания. Въпреки че това може да изглежда като незначителна разлика, тя има съществени последици за цялостното здраве и благополучие, особено за дамите.

Фактор

Ключовият фактор зад тази разлика са хормоните. През целия си живот жените изпитват значителни хормонални колебания, дължащи се на менструация, бременност и менопауза. Всеки от тези етапи може да наруши моделите на съня, което затруднява жените да постигнат качествена почивка. Според Sleep Foundation хормоналните промени, които жените изтърпяват, могат да играят основна роля за тяхната повишена нужда от сън. В същото време при тях се наблюдава и по-голяма склонност към проблеми със спането, както и риск от безсъние и синдром на неспокойните крака, който води до чувство на сънливост и умора през деня, безпокойство, тревожни емоции и чувство на тъга, гняв и неразположение поради липса на сън.

Разлики

Проблемите в съня са в резултат на половите разлики с мъжете, които възникват по време на пубертета. За разлика от силния пол дамите в тийнейджърска възраст пропускат препоръчителните осем часа сън. При някои това води до различни състояния, сред които и депресия, която допринасят за лошо качество на съня. Проблемите със съня са особено разпространени по време на големи хормонални промени в живота на жената като менструация, бременност и менопауза. Една трета от жените изпитват спазми, главоболие и подуване на корема, които причиняват нарушения на съня по време на менструалния им цикъл. Представителките на нежния пол, които имат тежък предменструален синдром, по-често съобщават за тревожни сънища, сънливост, умора и проблеми с концентрацията.

Безсънието представлява затруднение при заспиване през цялата нощ. В резултат на това страдащите не се чувстват бодри при събуждане и изпитват трудности през деня. Безсънието е често срещано нарушение на съня, но жените са с 40% по-склонни да страдат от него, отколкото мъжете.