0

У чени от Китай са идентифицирали, синтезирали и изследвали съединение в женския женшен (Angelica sinensis), известен още като Донг Куай, което може да се използва в борбата срещу остеопорозата.

Постоянно увеличаващата се продължителност на живота в света превръща лечението на остеопорозата, която засяга възрастните хора, в един от приоритетите на медицинската наука. Заболяването може да прогресира и да доведе до тежка инвалидност вследствие на фрактури на бедрената шийка или гръбначния стълб.

Въпреки че съществуват редица лекарства за лечение на това метаболитно заболяване на костите, те са доста скъпи и имат редица противопоказания и странични ефекти, пише изданието "Сентръл сайънс" на Американското химическо дружество, цитирано от БТА.

В търсене на алтернативни методи за лечение учени от Китай са се насочили към женския женшен, който отдавна се използва в традиционната китайска медицина за лечение на остеопороза.

Специалистите са изолирали две нови активни съединения, наречени фалкаринфталиди А и В, които преди това не са били откривани в това растение. Едното от тях - фалкаринфталид А, и неговите прекурсори потискат активността на остеокластите - клетки, които играят основна роля в разрушаването на костите. Въпросното вещество блокира ключови молекулярни пътища за образуването на остеокласти.

Учените не само са идентифицирали съединението, но и са успели да го възпроизведат напълно в лаборатория. Те са получили количества, достатъчни за биологични тестове, и за да проверяват действието му върху остеокластите.

Изследователите смятат, че откритието им предоставя нови възможности за разработване на лечение за остеопорозата, която по данни на Световната здравна организация (СЗО) заема четвърто място в света сред всички причини за инвалидност и смъртност след сърдечносъдовите заболявания, рака и диабета.

Родопска рецепта за здрави кости

Продукти:

Орехи – 4 броя

250 мл вода

Приготвяне:

Орехите се чупят, а ядките се измиват и се поставят от вечерта в чаша с 250 милилитра студена трапезна вода. На сутринта на гладно се изпива първо водата, след което се изяждат орехите. Изчаква се поне 30 минути преди да се закуси. Продължителността на тази диета е 17 дни през пролетта, след което се прави пауза от 6 месеца и отново се повтаря.

Следете нивата на калций и витамин D

Най-добрата превенция срещу остеопорозата е да следите нивото на калций и витамин D в организма. Витамин D подпомага усвояването на калций от червата и го прави по-достъпен за минерализацията на костите. Витамин К стимулира синтеза на остеокалцин – белтък, без който фиксирането на калция в костите ще е невъзможно. С най-високо значение за костите е витамин К2, който се намира в продукти от животински произход. Витамин К по принцип се синтезира от бактерии, влизащи в състава на нормалната чревна флора. Витамин К1 се съдържа най-вече в зеленолистните зеленчуци. По отношение на минерализацията особено ефективно е съчетанието на витамин D и К, като най-добра е комбинацията от витамин D3 и К2.

Автор: Елена Христова