0

П равилно приготвените картофи могат да осигурят значителни ползи при пациенти с диабет тип 2, както и да насърчат загубата на тегло и да нормализират сърдечната дейност, са установили американски учени от базирания в Лас Вегас университет на щата Невада.

Смята се, че това е първото по рода си изследване, което научно измерва ползите от картофите за сърдечносъдовата система при възрастни, страдащи от диабет, се отбелязва в публикацията в електронното издание Медикъл експрес.

Картофите съдържат полезни за здравето хранителни вещества, особено в кората си, но се препоръчва да се избягват от пациенти, които спазват специални режими, отбелязват учените, цитирани в сайта на учебното заведение.

"За повечето хора картофите са нещо, което е предимно пържено или има много мазнини, а ние искахме да хвърлим светлина върху това как, приготвени правилно, те могат да бъдат едновременно функционални и здравословни", казва Неда Ахаван, доцент в Училището по интегрирани здравни науки на базирания в Лас Вегас университет на щата Невада и водещ автор на изследването.

Сравнение

В проучването участват 24 души с диабет тип 2. За целите на проучването половината от участниците всекидневно е трябвало да консумират по един печен с обелката картоф с тегло около 100 грама като гарнитура или закуска. Другата половина е служила като контролна група и е получавала подобна порция калории и въглехидрати от бял ориз.

Изследването е продължило 12 седмици - минималният срок, за да се появят промени в гликемичния контрол и кардиометаболитното здраве.

Данните показват, че при доброволците, които са консумирали картофи, са наблюдавани умерено понижаване на нивата на кръвната захар. Освен това при тях е отчетено намаляване на теглото и обиколката на талията, както и нормализиране на сърдечната дейност.

"Резултатите от нашето изследване показват, че вместо да бъдат избягвани, картофите могат да бъдат полезни за включване в диетата на хора с диабет тип 2, когато заместват други храни с висок гликемичен товар като например бял ориз", пишат изследователите.

Според учените картофените обелки имат особена хранителна стойност, тъй като съдържат калий и определен вид фибри, известни като "устойчиво нишесте", за които е доказано, че подобряват контрола на глюкозата, липидния профил и чувството за ситост, се казва още в публикацията.

Картофите да се консумират необелени, препоръчва междувременно доц. Пламен Попиванов, ендокринолог в Александровска болница, цитиран от БТА. Хората консумират картофите както им е по-приятно, като обикновено картофите са пържени. Пържените картофи обаче са изключително вредни за здравето ни, защото съдържат 40% нискокачествени мазнини, подчертава лекарят. По думите му повече от 50 г. вече се препоръчва да не се ядат пържени картофи. Категорично не препоръчваме картофите да се консумират пържени, независимо дали са обелени или не, каза още лекарят. Белените картофи, независимо дали варени или печени, също са вредни, казва още доц. Попиванов.

Нишесте

Картофите, когато се обелят и сварят или опекат, стават на нишесте. Така много лесно то се смила в стомаха, много лесно се всмуква в кръвта и става почти на захар, обясни доц. Попиванов. При бързото им навлизане в кръвта бързо се повишава кръвната захар, а тя пък рязко натоварва бета-клетките, които трябва да отделят много инсулин, за да не се повиши нивото на захарта. Отделянето на това огромно количество инсулин е непропорционално за толкова малко количество въглехидрати от картофите. Обеленият картоф, варен или печен, и консумиран самостоятелно - без друга храна, е вреден за организма и от него се пълнее, коментира Попиванов.

Картофите трябва да се консумират с храна, която забавя смилането и разграждането им, както и всмукването им от кръвта. Такава храна би могла да бъде обелката на картофа, допълва ендокринологът. По думите му въглехидратите от картофа трябва да са размесени с фибри или с целулоза – месо, гъби, ядки. Ние препоръчваме картофът да се яде поръсен с чубрица, защото чубрицата е смляна трева, която всъщност е целулоза, и забавя смилането му, казва доцентът. Картофите са много полезна храна, защото съдържат много ценни белтъци и електролити, а кардиолозите ги препоръчват, тъй като са ценни и за сърцето, подчертава той.

Пюре

Картофеното пюре може да се консумира с храна, която променя гликемичния индекс – месо, салата, кореноплодни. Обелен картоф, който се консумира самостоятелно, без друга храна, е по-скоро вреден. Човек е създаден да яде груби, а не рафинирани храни. Рафинираните са по-сладки и по-приятни, но са вредни за здравето ни, а беленият картоф се води рафинирана храна.

В хранителните пирамиди, които ендокринолозите препоръчват на болните от диабет, са включени и картофи, но консумирани с обелките им. Белият ориз и белените картофи не се препоръчват. Оризът - да, но заедно с гъби, със салата, с кореноплодни. Черният и червеният ориз съдържат повече растителни фибри, посочва още лекарят. На здравите хора лекарят също препоръчва картофите да се консумират необелени. Палеодиетата – начинът на хранене на хората преди хиляди години, е доста здравословна. Другата здравословна диета е средиземноморската диета, в която също са включени и картофи.

Не ги изключвайте напълно от менюто

Изключването на картофите от храненето не само не е полезно за организма, но крие риск от недостиг на витамини В, С и калий, пише сп. "Фронтиърс", позовавайки се на американско изследване.

Съществува мнение, че консумацията на продукти, съдържащи картофено нишесте, води до наднормено тегло, нарушения в работата на стомашно-чревния тракт и диабет. Поради тази причина много хора изключват зеленчука от менюто си. Авторите на въпросното изследване от Медицинския колеж "Алберт Айнщайн" обаче са стигнали до извода, че подобни действия са нецелесъобразни и дори могат да навредят на здравето.

За целите на изследването доброволци са били разделени на двете групи. Участниците е трябвало да се придържат към два типа хранене - с изключването на нишестени зеленчуци и заместването им със зърнени храни. Приемът на калории и при двете групи е бил сходен.

Кръвните изследвания на доброволците впоследствие са показали, че заместването на нишестените зеленчуци със зърнени продукти е довело до намаляване на калия с 21 процента, на витамин В6 - със 17 процента, на витамин С - с 11 процента, и на фибри - с 10 процента.

* Автор: Елена Христова, Десислава Пеева