0

Н ай-разпространената грешка на пациентите в начален стадий на остеопорозата е неправилното хранене и намаляването на физическата активност. По темата разговаряме специално за „Златно време“ с инструкторката по йога Росица Петрова.

На всички хора, засегнати от остеопорозата, казвам: „Няма ли упражнения и храна – няма резултат“, казва Росица Петрова, която е създател на програмата „Остеойога“. „Разбира се, екстремни прехранвания и натоварвания не са уместни, но правилно подбраното хранене и физическо натоварване вършат добра работа: те укрепват мускулите, поддържат нормален костен метаболизъм, запазват подвижността и поддържат доброто състояние на ставите“, продължава тя.

Енергия

Раздвижването се съчетава с енергийни практики. Чрез тях активираме лечебните сили на нашия организъм. „Всичко в този живот е енергия и ако ние се научим правилно да я употребяваме, това ще ни помогне много да сме здрави и щастливи“, гарантира Росица Петрова.

Чрез медитацията програмираме тялото си за здраве и дълъг живот, уточнява експертката. Тя съветва пациентите с остеопороза да премахнат от менюто си три неща: бялата захар, бялата сол и бялото брашно. Препоръчително е и премахването на глутена. Храните, които го съдържат, са трудни за усвояване от повечето хора. „Глутенът уврежда малките власинки, които се намират по вътрешната страна на тънките черва“, пояснява експертката. В забранителния списък попадат и газираните напитки, тютюнът и алкохолът. Кафе може – едно на ден, но към обяд. „Доказано е, че при 100 мг приет кофеин организмът ни губи около 6 мг калций. Големи поражения върху костите дава сутрешната доза силно кафе“, споделя Росица Петрова. Тя съветва да се внимава и с фитиновата киселина, която пречи на усвояването на калция от храните.

Киселина

Въпросната киселина се съдържа в зърнените храни, в ядките, в семената и в бобовите растения. За да не се стига до поражения в организма, ядките трябва да се накисват поне 4 часа преди консумацията им.

Ако страдате от остеопороза, избягвайте резките и бързи движения като скачане, бягане и джогинг. Тези физически натоварвания увеличават силно напрежението в гръбначния стълб и в долните крайници, като могат да доведат до фрактури и до отслабване на костите, пояснява още инструкторката по йога.

Упражнения у дома

1. Работете върху бицепсите. Седнете удобно, вземете гирички и ги вдигайте с ръце, свити в лактите, като ги доближавате последователно до рамото.

2. Подпрете ръцете си на облегалката на стол. Повдигайте се на пръстите на краката и се тръснете на пети 20 пъти. С това вибрационно упражнение въздействаме както върху здравината на костите, така и върху застояването на венозната кръв в прасците на краката. Това упражнение се явява и своеобразна профилактика срещу разширените вени.

3. Наклонете се напред и се подпрете с ръце към облегалката на стол. Дръжте единия крак в изправена позиция, а другия движете назад, без да го сгъвате в коляното. Направете с всеки крак повторение на движението 20 пъти.

4. Седнете на стол. Изправете ръцете си над главата и доближете дланите на двете си ръце, сякаш правите молитвен жест. В тази позиция придвижвайте ръцете си нагоре и ги връщайте отново в изходно положение - близко до върха на главата. Направете 20 повторения.

5. Изправете се. Присвивайте всеки крак в коляното и го изтегляйте по посока на ханша. Направете 10 повторения за всеки крак на това движение.

Комплексно въздействие на йогата

1. Подобрява гъвкавостта - това е едно от първите и най-очевидни предимства. Първоначално вероятно няма да можете да докоснете пръстите на краката си. С течение на времето обаче ще забележите постепенно разхлабване и в крайна сметка ще станат възможни дори невъзможните пози. Постепенно ще забележите, че болките започват да изчезват. Това не е случайно. Стегнатите бедра могат да натоварят колянните стави, а стегнатите подколенни сухожилия могат да доведат до сплескване на лумбалните междупрешленни дискове и съответно до болки в гърба. Именно подобряването на гъвкавостта ще доведе до отпускане на стегнатите мускули, което от своя страна ще спомогне за изчезването на много болки.

2. Повишава силата и издръжливостта - макар тази практика да се характеризира с леко натоварване, практикувана редовно, тя може да доведе до изграждането на по-добра сила. По време на тренировка спортуващите активират важни мускулни групи като коремните, седалищните, раменните мускули и бедрата. В сравнение с другите видове спорт този не е толкова интензивен, така че е подходящ за тези, които с минимални усилия желаят да постигнат резултати в дългосрочен план. Доказателство е изследване, направено от Харвардския университет. В него хора със заседнал начин на живот практикували йога три пъти седмично в рамките на осем седмици. Резултатите били удивителни - участниците повишили своята мускулна сила и издръжливост.

3. Подобрява здравето на костите - доказано е, че упражненията с тежести укрепват костите и допринасят за предотвратяване на остеопороза. Много пози изискват да вдигате собственото си тегло. Някои пози подпомагат по-доброто костно здраве на ръцете и раменете, а други - на ставите, които са особено уязвими при остеопоротични фрактури. В проучване, проведено в Калифорнийския университет, се установило, че практикуването на йога повишава костната плътност. Разнообразните пози водят до увеличаването на здравината на костите – най-вече тези на краката, гръбначния стълб, както и тазобедрените стави.

4. Редовните тренировки допринасят за понижаване на нивото на хормона на стреса кортизол. Това помага за задържането на калция в костите.