0

А нглийската монархия е една от най-старите в Европа. А кралица Елизабет II, която тази година отбеляза 70 години на трона, е най-известният и обичан монарх на последното столетие. Тя оглавява класацията на 10-те най-обичани владетели в английската история. Вторият в тази царствена класация е крал Чарлз II от династията Стюарт, бил на престола от 1660 до 1685 г.

Връзката между двамата монарси обаче и след повече от три века е все още жива, тъй като потомците на Чарлз II и днес заемат основно място в британското кралско семейство.

Крал Чарлз II има странна съдба. Неговото детство е белязано от изгнание и съдбовни исторически събития. При управлението на баща му - крал Чарлз I, избухва първата в историята на европейската цивилизация гражданска война, известна като английската антимонархическа революция, много преди Френската революция. А крал Чарлз I е първият монарх, обезглавен като предател на народа. 11 години след това Англия на практика е парламентарна република, управлявана от партията на пуританите и Оливър Кромуел.

Младежките години на наследника му Чарлз II минават във Франция, откъдето е майка му принцеса Хенриета Бурбон Френска. След това живее в Холандия и Шотландия, докато роялистите успяват да върнат кралския статут на управление с т. нар. Реставрация. И Чарлз II отново сяда на престола. Той става любимец на английския народ, наричат го Веселия крал. Отменя всички забрани на пуританите, отваря театри, кръчми и бордеи, дава тласък на модата и изкуствата. Но по негово време нравите на английското общество стават доста разпуснати. Явно Чарлз копира нравите на френския двор на краля Слънце (Луи ХIV), където дълго е пребивавал. Става изключително популярен сред народа като добър владетел, романтичен и любвеобилен и всички му прощават многобройните забежки и любовни истории. Той е известен фустогонец и има в леглото си всички красиви жени, независимо от произход и социален статус.

Колекция

Първата известна кралска любовница е Луси Уолтърс, която среща през 1648, когато е едва 17-годишен и живее в Хага. След бурна връзка през 1649 Луси ражда син Чарлз Джейкъб, обявен за първи херцог на Монмут. Същият след 1685 г. претендира за английския трон, твърдейки, че кралят има официален брак с майка му.

През 1656 г. Чарлз се запознава с Барбара Вилиърс, дъщеря на 2-ри виконт Грандисън. Според кралския летописец Самуел Пепис тя е жена с изключителна красота. Става муза на много художници, които я рисуват и дълго портретите й украсяват залите на двореца Уайтхол. На 16 г. баща й я омъжва за Роджър Палмър, който бил изпратен в Хага с мисия да предаде парична сума, събрана от роялистите за кралската кауза. Чарлз веднага хлътва по нея и в следващите години тя става негова неофициална жена, а съпругът й се примирява с ролята на рогоносец срещу титли и пари. Барбара ражда 6 деца, като нито едно не е от официалния й съпруг. Кралят бил щедър и разточителен към своите любовници - те имали скъпи бижута, модни тоалети, финансирал всичките им прищевки, дългове от хазарт и дори им прощавал случайни изневери. На Барбара дал титла графиня Кастълмейн и баронеса Лимерик. Скандално я назначава за придворна дама на съпругата си - португалската инфанта Катерина де Браганца. Кралят дава титли на децата на Барбара, а вторият й син Хенри, херцог на Графтън, е пра-прадядо по бащина линия на принцеса Даяна Спенсър, покойната снаха на Елизабет II и майка на престолонаследника Уилям.

Друга известна любовница на Чарлз II е Франсис Стюарт, но както с много други фаворитки, кралят я жени за херцога на Ричмънд.

Недолюбвана

Най-противоречивата фаворитка на английския крал е французойката Луиз дьо Керуак. Тя е дъщеря на благородници от Бретан. Става придворна дама на Хенриет Стюарт, сестра на Чарлз II и съпруга на брата на френския крал Луи XIV. Луиз пътува с Хенриета при мисия и среща на брата и сестрата в Дувър. Чарлз веднага се влюбва и я взима като придворна на новата английска кралица Катерина. Луиз също получава титли, пари, скъпоценности, къщи, карета и слуги, но остава непопулярна и недолюбвана от народа, защото я считат за таен агент на френските интереси и проводник на католическо влияние в англиканската страна. През 1672 г. Дьо Керуак ражда син от Чарлз, също с име Чарлз, на когото е дадена титла херцог на Ричмънд. Негови потомци днес са членовете на кралската фамилия - Сара, херцогиня на Йорк и съпруга на принц Андрю, и Камила, херцогиня на Корнуол, втора съпруга на принц Чарлз.

Пепеляшка

Между любовниците на крал Чарлз II има и обикновени момичета - дъщеря на свещеник, медицинска сестра, певици и артистки, като най-популярната е Нел Гуин. Актрисата Елинър Гуин получава високо признание за артистичен талант, смятана за народна героиня и английската Пепеляшка. Тя става любимка на краля и народа срещу „френската блудница“ Дьо Керуак. Веднъж каретата й е нападната на улицата, като я сбъркват с тази на Луиз, но Нел се показва и весело съобщава, че тя е протестантската проститутка, а не католическата. Нел ражда от краля две момчета, също дарени с титла и имения.

По ирония на съдбата, когато през 1685 г. Чарлз II умира, той не оставя законни наследници въпреки многобройните извънбрачни деца. Кралица Катерина Браганца не успява да роди след няколко помятания. Той умира от инсулт на 55 години и е наследен от брат си Джеймс II. Но и днес, в XXI век, неговите незаконни потомци продължават английската кралска династия и фамилия.