0

З абавляваме се с филмите, които гледаме и едва години по-късно разбираме, че докато сме яли пуканки, някой ни е предупреждавал за бъдещето, което ни очаква. Това е магията на киното, биха възкликнали футуролозите. В контекста на толкова сбъднати пророчества явно би трябвало да си водим подробни записки и да се подготвяме, вместо просто да се взираме в екрана.

Въпросът е дали в ерата на информационна мъгла можем да открием дъгата. Явно това ще е новата тема на най-влиятелната индустрия – доколко можем да мислим и за какво използваме мозъка си – за да приемаме внушения или за да намираме нови решения.

„Семейство Симпсън” се превръща в най-легендарния пророк в най-илюзорния свят. Преди 22 години епизод от поредицата предсказва, че Доналд Тръмп ще стане президент на Съединените американски щати. Дори предоставя детайли – като слизането по стълбите на новото първо семейство и встъпването в длъжност на Тръмп. Паметният епизод е излъчен на 19 март през 2000 г. Сценаристът на епизода -  Дан Грийни, коментира, след като Доналд Тръмп наистина печели изборите, че в онази далечна година това му е изглеждало последната логична стъпка и искрено са се забавлявали със закачката. Но тя не е единствената, която сценарният екип не е очаквал да се случи наяве. 25 години, в които предаването върви по телевизията, се превръщат в калейдоскоп на света, такъв, какъвто не сме го искали.

Сериалът е предсказал финансовата криза в Гърция, скандала с корупцията във ФИФА, епидемията от ебола, масата на бозона на Хигс, смарт часовниците и още знакови събития в човешката история. През 2008 г. „Семейство Симпсън" показва как Хоумър опитва да гласува за Барак Обама на президентските избори, но дефектна машина променя вота му. Четири години по-късно машина за гласуване в Пенсилвания трябвало да бъде елиминирана, след като било установено, че променя гласовете за Барак Обама на гласове за опонента му от Републиканската партия Мит Ромни. През 1997 г. Мардж предлага на болния Барт да прочете една „доста интересна книжка". Тя носи името „Любопитния Джордж и вирусът ебола" - 17 години преди да избухне епидемията. „Семейство Симпсън" е първенец по пророчества и има 33 сезона. Твърди се, че са предрекли и пандемията.

Вероятно ли е вече да имаме изкуствен интелект, който да контролира цялата армия и съответно да е готов да изстрелва атомни бомби и да контролира редиците по рангове? Мнозина са убедени, че все още не, но пък се знае, че такава система се разработва - предсказанието за съществуването й е направено през далечната 1983 година.

Във филма „Военни игри“ изкуственият интелект започва учение и се опитва да намери най-точната реакция за ответен удар срещу врага - Русия. Още тогава се говори за изкуствен интелект, който е готов по всякакъв начин да победи врага. И в хода на филма същият започва да изчислява всички шансове за победа, но не открива такива. Други обаче откриват. Десет години по-късно, през 1993 г., на големия екран се появява филмът „Супер братята Марио“.

Още в първите две минути на лентата може да се види как Световният търговски център се изравнява със земята по същия начин, както ще се случи няколко години по-късно, през 2001 г. И ако в този филм предсказват трагичното събитие, то „Матрицата“ дава точната дата. Нео работи в една от сградите на Световния търговски център. В една конкретна сцена агент Смит разпитва Нео и преглежда досието му. Само за секунда се появява паспортът му, чиято дата на изтичане е не друга, а 11 септември 2001 г.

Пример за поразяваща интуитивност е и Made in France, посветен на тероризма във Франция. Филмът е заснет година преди да се случи атаката над сатиричното списание „Шарли Ебдо" и преди изобщо да се предполага какво ще стане на 13 ноември, когато бяха убити над 130 невинни граждани в Париж.

Когато светът се разпада, човекът е първият изчезващ вид – не просто като физически субект, но и като интелигентност, емоционалност изобщо във Вселената. За киното тази тема ще си остане вечна, или поне докато светът съществува. „Шоуто на Труман", предвижда популярността на риалити програмите и шоуто тип „Биг брадър".

Заглавието от 1998 година в страховита степен показва какво може да се случи, когато един невинен човек попадне в телевизионната машина. Вече всички прекрасно знаем колко струва един човек да влезе в месомелачката на рейтинга. „Блясъкът на чистия ум“ вероятно е онзи филм, който все още не е реализирал докрай пророческия си потенциал, но активно се работи по проекта. Изтриването на спомени и рестартът на ума и душата след драматична любовна връзка би решило доста проблеми.

„Видеодром“ пък предсказва времето, когато видеата на ИДИЛ с насилие стават абсолютен хит в мрежата. Много години преди изобщо да се появи YouTube, шефът на телевизия решава да покаже кадри единствено със секс и насилие.

Действителността както винаги надхвърля и най-смелите очаквания. Още една лента показва какво се случва, когато информацията може да манипулира цял свят.

В „Да разлаем кучетата"се разказва за сексскандал на високо ниво в САЩ, от който трябва да бъде отвлечено вниманието много бързо. За целта се създава фалшива война с Албания, която да пълни новинарските емисии. Филмът излиза по екраните година преди да се случи сексскандалът с президента Бил Клинтън и стажантката Моника Люински, който в действителността довежда до импийчмънт на президента. Когато човекът е в центъра на всичко, климатичните промени се оказват сцената, на която се разиграва същинският апокалипсис. 

В „Лице назаем“ от  1997 година Джон Траволта и Никълъс Кейдж се изправят един срещу друг в зловеща битка. Режисьор на лентата е Джон Ву, който смята, че един ден ще можем да си сменяме дори лицата. И докато мнозина се присмиваха на идеята, преди повече от 10 години група испански учени успяха да направят първата по рода си операция за възстановяване на лицето. Една година по-късно група френски учени повториха този експеримент, гарантирайки съвършенство. 

Филмът „Зараза“ от 2011 г. е базиран на истински предупреждения на учени за сегашната пандемия. Джъд Лоу, който изпълнява една от главните роли, разкрива, че експерти са предупредили екипа по време на снимките на филма, че предстои пандемия, подобна на тази в продукцията.

„Имахме пълното усещане, че това ще е така. Със сценариста Скот Бърнс и режисьора Стивън Содърбърг работиха реномирани учени, те знаеха какво говорят. Увериха ни, че всичко това ще се случи рано или късно. Единственият въпрос беше кога“, разказа актьорът. В началото на 2020 г., когато започна да се появява първата информация за случващото се в Китай и как вирусът започва да се разпространява, веднага долових алармените звънци. За съжаление те се оправдаха“, добави актьорът.

„Z-та световна война“  е онзи филм, който, поне засега, не оправдава докрай пророчески тълкувания. За някои обаче зомбитата вече са сред нас. Всичко започва със слухове за поредната пандемия, идваща от Китай. После случаите на заразени главоломно нарастват и онова, което е изглеждало като раздвижване на криминалния контингент или наченки на революция, не след дълго се оказва далеч по-страховито. Изправено пред едно ужасяващо бъдеще, човечеството се сблъсква със събития, които подлагат на изпитание както здравия ни разум, така и инстинктите ни за оцеляване. „Z-та световна война“ възкресява най-добрите традиции на американската журналистика, но и като зловеща алегория. 

„След утрешния ден" се оказва един от най- пророческите филми. Океански течения спират поради глобалното затопляне, създавайки огромни бури и нова ледникова епоха в Северното полукълбо. Нови научни изследвания от Института по океанография в Калифорнийския университет в Сан Диего показват, че има доказателства, че това може да се случи съвсем скоро.

Идеята, че сексът между хората е възможно да се превърне в анахронизъм, е вълнувала киното още от 1982 г. Всъщност „Блейд рънър“ предсказва не само секса с роботи, но и още куп изглеждащи невъзможни тогава иновации. Дигиталните билбордове например, видеотелефоните и гласовите команди. И поне засега хората все още съществуват, докато героите във филма са изкуствен интелект. Мобилният телефон се ражда от "Стар трек". Именно капитан Кърк вдъхновява Мартин Купър да създаде  преносимия клетъчен телефон, от който в момента зависи живота на човечеството.

„Специален доклад“ точно предрича потребителския интерфейс, който реагира на жестове години преди да се появят тъчскрийнът и интерфейсът, който следи жестовете на потребителя.  Но тук нищо не е случайно. Стивън Спилбърг се е „консултирал със специалисти по индустриален дизайн, футуристи, хора от рекламата, за да се опита да визуализира бъдещето".

Разбира се, филмът на Спилбърг, като продуцент, който „говори“ с бъдещето, е „Завръщане в бъдещето". Култовата лента, чието действие се развива през 2015 г., предсказва съществуването на ховърборди, летящи коли, 3D кино. Все още няма летящи коли, но пък имаме холограмата и всички умни устройства, дори огромните плазмени телевизори. Къщата, в която живее семейството на Макфлай през 2015 г., поразително напомня на съвременните „умни" домове. Днес всеки телевизор с технология Smart-TV или просто огромен монитор може това. Редно е да добавим, че първият самоуправляващ се автомобил излезе на улиците през 2013 г., а опити за кола, която се управлява сама, се правят от 50-те години на миналия век.

Стивън Хокинг смята, че изкуственият интелект ще ни погуби

Теориите на великия астрофизик служат като библия за всеки достатъчно любознателен сценарист или режисьор. А прогнозата му за бъдещето на човечеството не просто може да бъде филмирана, а да се превърне в блокбастър за вечността. Стивън Хокинг е категоричен, че бързото развитие на изкуствения интелект представлява най-голямата заплаха за човечеството.
„Ако в настоящето хората разработват компютърни вируси, то в бъдеще някой може да създаде изкуствен интелект, който може да се самоусъвършенства и да се възпроизвежда. Това ще се превърне в нова форма на живот, която ще превъзхожда човека", заяви преди няколко години професорът. Единствената опция да се спасим е да колонизираме нови планети, тъй като  Земята ще се окаже не просто твърде малка за населението, но и опасна. 

Слугата на народа Володимир Зеленски – шоуто, което се превърна в реалност

Президентът на Украйна изпълнява главната си роля години преди да изживее своя най-голям кошмар като президент. Поредицата „Слуга на народа“ е продуцирана от Зеленски, който изпълнява ролята на Васил Петрович Холобородко, гимназиален учител на около 30 години, който неочаквано е избран за президент на Украйна. Това се случва, след като във видео, заснето от един от учениците му, той остро критикува корупцията в страната си. Клипът е разпространен в мрежата и бързо става популярен. Сериалът е продуциран от „Квартал 95" и върви от 2015 до 2019 година в три сезона. На 31 март 2018 г. е регистрирана политическа партия, носеща името на телевизионния сериал в министерството на правосъдието. А Зеленски  е избран за президент на Украйна на 21 април 2019 г. с над 70 процента от гласовете на втория тур. Сериалът става един от най-успешните проекти на украинската телевизия - с над 20 млн. зрители, а на официалния канал „Квартал 95" в YouTube е гледан от 98 млн. души. През 2017 г. права за излъчването купува и Netflix. „Това е единственото известно измислено шоу, което приключи, защото стана истина", отбелязват в IMDB.