0

Р азходка с лодка по каналите на Копенхаген е идеален начин да започнете своето пътешествие в датската столица. Докато преминавате през най-важните забележителности, бързо и лесно може да си набележите пред кои от тях искате да си направите снимка за спомен или да посетите.

Старт

Вариантите за начало на вашия тур са два – Nyhavn (Нюхаун) или площад Gammel Strand. За притежателите на Copenhagen Card (виж карето) маршрутът трябва да започне от площада. Обиколките траят около час, в рамките на който ще чуете кратка история за всяка забележителност, покрай която преминавате. Част от местата, които ще видите, докато стоите удобно, са дворецът Кристиансборг (Christiansborg Palace), старата стокова борса (The Old Stock Exchange (Børsen), Нюхаун (Nyhavn), операта, статуята на Малката русалка, една от най-впечатляващите библиотеки Black Diamond, Църквата на спасителя (Church of our Saviour), а накрая минавате покрай моста към Кристиансборг (Marble Bridge), за да се върнете отново на изходната точка.

Разходка

Дори и да не почнете вашия тур от Nyhavn, то определено това е място, за което трябва да отделите време за разходка. Само не забравяйте да вземете със себе си дъждобран, защото при типичното датско време слънцето и дъждът може да се сменят през няколко минути, а в комбинация със силен вятър чадърът няма да ви опази сухи. Това навярно е най-разпознаваемото място в Копенхаген и със сигурност сте поддали на снимки с цветните къщи около канала. Известният датски Ханс Кристиан Андерсен е живял в цели три къщи в Nyhavn. Ако искате да разберете къде е написал „Принцесата и граховото зърно”, то намерете номер 20. А за да повървите по неговите стъпки, просто се разходете покрай канала. Ако сте любители на залезите, то определено посетете Nyhavn преди здрач, за да уловите отражението на отиващото си слънце във водата. Задължителна спирка е и статуята на Малката русалка. Ако искате да не чакате половин час, за да се снимате с нея, то отново отидете вечер. През деня там е пълно с туристи. За съжаление беззащитното момиченце на няколко пъти е ставало жертва на вандали. Губила е глава, ръка, заливана е с боя, но винаги е възстановявана. Любопитен факт е, че Малката русалка има сестра. Репликата на бронзовата статуя се намира в столицата на Южна Корея Сеул. На няколко метра от Малката русалка се намира и крепостта Кастел. С помощта на водата е оформена като звезда. Крепостта може да бъде обиколена за 20-30 минути. По пътя си може да срещнете патенца, които са честа гледка по каналите в Дания, пейки да поседнете, дори и вятърна мелница. На входа внимавайте да не преминете бариерата, защото се охранява. В датската столица има и няколко градини, през които си струва да се разходите. Сред тях са Кралската градина, която се намира зад замъка Росенборг, Градината на кралската библиотека (вижда се от Black diamond), както превърнатото в градски парк гробище, в което е погребан и Андерсен. Увеселителният парк „Тиволи” също е страхотно място за разходка. Украсата там е според сезона или събитието, често се правят и концерти, има заведения, където да хапнете и пийнете. Заради множеството влакчета и въртележки, които се намират в парка, със сигурност е спирка на любителите на екстремните преживявания. Зоологическата градина също е приятно място за разходка. Там има над 4000 животни, сред които панди, пингвини, жирафи, както и кенгуру, до които може да се доближите спокойно и да си направи селфи. В Националния аквариум (Den Blå Planet) пък може да се срещнете с хиляди морски обитатели, а специални аквариуми дават възможност и да се докоснете до част от тях. Място, което няма да видите в много столици, е Кристиания или свободният от датските правила град. Там не трябва да бягате или да правите снимки, защото често на тях могат да бъдат заснети хора, купуващи си канабис.

-

 -

От високо

Имате няколко възможности, за да видите Копенхаген от високо. За да обхванете целия град с поглед, а след това и със снимки, имате няколко възможности. Най-екстремна сред тях навярно е изкачването на 400-те стъпала на Църквата на спасителя. Първоначално те са от вътрешната страна на кулата в нея, но след това излизате и усещате как вятърът се опитва да ви издуха. Колко по-близо сте до върха, толкова по-тесни стават стъпалата. Ако имате страх от високо или тесни пространства, по-добре се насочете към някоя от другите възможности. Далеч по-спокойна е кулата над двореца Кристиансборг. Почти догоре се изкачвате с асансьор, а накрая имате само няколко стъпала. Парапетите са високи и няма как да паднете. Поглед над Копенхаген може да хвърлите и от Кръглата кула, в която се състоят изложби и концерти. На 105 метра над града може да се извисите от кулата над кметството. От там можете да видите „Тиволи” и вътрешността на града.

-

 -

Опознай историята на страната в замъци и музеи

Като един истински турист няма как да не посетите поне един от кралските замъци и музеи в столицата. Изборът не е малък. Дворецът Кристиансборг и замъкът Росенборг са две от местата, за които със сигурност няма да съжалявате след посещението си в тях. В двореца Кристиансборг сега се намират датският парламент, Върховният съд и държавното министерство. Това е и мястото, където са провъзгласени датските монарси. Може да се разходите из кралските стаи, салони, библиотека. Голямата зала е впечатляваща с гоблените на кралицата, които разкриват 1000 години от датската история. Замъкът Росенборг навярно е най-посещаван от туристи. За да влезете, се изисква да имате запазен час. Ако сте с карта, това става само на място. Замъкът е построен от един от най-известните датски крале Кристиан IV. Той умира в една от стаите, след като бива ранен в битка с Швеция през 1644. Голямата зала пък впечатлява с три сребърни лъва в реални размери и троновете за коронация. Съкровищницата крие кралските бижута и корони. На около час от столицата се намира и друг замък, построен от Кристиан IV - замъкът Фредериксборг (Frederiksborg Castle). Освен с красиво декорираните стаи, той впечатлява и с невероятната си градина. Ако искате да научите повече за историята на столицата, то посетете музея на Копенхаген. Музеят на работниците пък е спирка за тези, които искат да видят отблизо различните занаяти. Музеят на медицината също е любопитен, като от скоро има и секция за коронавируса. Националният музей също дава възможност да проследим стотици години назад. Той има и детска секция, така че и на малките ще им бъде интересно.

Copenhagen Card за вход и транспорт

За никого не е тайна, че стандартът в Дания е висок. Ако сте там няколко дни и сте решили да обикаляте колкото се може повече забележителности, то най-добрият вариант за вас е да си закупите Copenhagen Card. С нея пътувате безплатно в цялата мрежа на градския транспорт не само в Копенхаген, но и в половината страна. Картата дава възможност и за безплатен вход в близо 90 забележителности. Може да си купите карта за 24, 48, 72, 96 или 120 часа. Спрямо това варира и цената. Най-евтината е 60 евро, а най-скъпата – 142 евро. Със сигурност ще си избиете парите от картата, тъй като посещенията на забележителности започват от 100 крони нагоре или 25 лв, а транспортът също не е евтин, а глобите за нередовните пътници са солени. Един възрастен може да вземе със себе си и до 2 деца до 12-годишна възраст безплатно. За целта обаче трябва да се резервира предварително детска карта. Картите могат да бъдат закупени онлайн от специално приложение, което събира и всички забележителности, или на летището.

Викингите на половин час с влак

Картата дава възможност да пътувате и извън пределите на столицата. Ако сте фенове на викингите, то определено трябва да посетите посветения на тях музей в Роскилде. Градът се намира на около половин час с влак, който лесно може да хванете от централната гара. В музея се намират 5 модела на викингски кораби, които са реставрирани. Освен да се запознаете с историята им, можете и да влезете в обувките на викингите. В музея има зала, която пресъздава пътуване в морето, а вие може да се облечете с викингски дрехи и да се снимате за спомен. Около сградата има и работилница за лодки и приятно място за разходка. В града се намира и обявената за обект на ЮНЕСКО за световно наследство катедрала „Роскилде“. Там може да се запознаете с 1000 години от историята на Дания, минавайки покрай криптите на 40 крале и кралици.

Как да ядем и пием като местни

Една от най-типичните храни, която ще бъде и по ваш вкус, е Smørrebrød или отворен сандвич. Състои се от парче намаслен с масло ръжен хляб, гарнирано с колбаси, парчета месо или риба, сирене или пасти и гарнитури. Ако сте на почивка в Дания през седмицата, то сряда задължително посетете най-старата пекарна в града (Sankt Peder's Bakery). Тя е известна с onsdagssnegle, което трудно може да се преведе на български (Wednesday snails). Това са канелени ролца, поръсени със захар или пудра захар. Всяка сряда пекарната продава над 4000 от тях. Фрикаделите или пържени кюфтенца, a Flæskesteg e датската версия на печено свинско месо. И двете се считат за национални ястия на Дания. Stegt flæsk или „хрупкави пържени свински филийки” е ястие от Дания, състоящо се от пържени свински коремчета и обикновено се сервира с картофи и сос от магданоз. Основното хапване върви в комбинация със snaps или малки шотчета от силна алкохолна напитка. В чашите най-често има Akvavit, но може и водка. Уискито и брендито рядко се пият като снапове. Много популярен сред датчаните е Pub Crawl-ът (буквално пълзене по клубовете). Целта е за една вечер да обиколиш няколко бара и във всеки да пиеш шотове и бири. За туристите има и организирани срещу заплащане посещения на 5 бара, като във всеки се пие по бира и 5 шота. С Pub Crawl се посрещат и интернационалните студенти, за да се впишат в културата и опознаят по-бързо.